Collagen is the most abundant protein in the human body conferring mechanical stability, strength and toughness to many tissues like tendon, skin, bone and cartilage. Due to natural ageing or diseases, such as diabetes, the structural function and integrity of collagenous tissues can be compromised.The present work aims to mechanically characterize both physiological and aged collagen fibrils, in order to study the effects of AGEs on the mechanical properties of Type I single collagen fibrils.
Il collagene è la proteina più abbondante nel corpo umano e conferisce stabilità meccanica, forza e rigidità a molti tessuti come tendini, pelle, ossa e cartilagine. La struttura gerarchica dei tessuti a base di collagene nonché l’organizzazione e interazione delle molecole di collagene permettono una grande varietà di proprietà meccaniche in differenti tessuti.A causa del naturale invecchiamento, o di particolari malattie come il diabete, l’integrità e funzionalità strutturale dei tessuti di collagene possono venire meno. Questo lavoro consiste nella caratterizzazione meccanica di fibrille fisiologiche e invecchiate, per meglio capire gli effetti degli AGEs sulle proprietà meccaniche di singole fibrille di collagene Tipo I.
Study of advanced glycation end products effects on single collagen fibrils through AFM nano indentations and micro-mechanical tests
BAGNANI, MASSIMO
2014/2015
Abstract
Collagen is the most abundant protein in the human body conferring mechanical stability, strength and toughness to many tissues like tendon, skin, bone and cartilage. Due to natural ageing or diseases, such as diabetes, the structural function and integrity of collagenous tissues can be compromised.The present work aims to mechanically characterize both physiological and aged collagen fibrils, in order to study the effects of AGEs on the mechanical properties of Type I single collagen fibrils.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/10589/115843