The world is facing today a deep ecological crisis, a situation where the planet might not be enough to support humankind. On the one hand, world’s population has reached unsustainable levels and the tendency does not show a promising picture. On the other hand, the average lifestyle demands 1,5 times the amount of resources that the planet has to offer. One of the biggest issues within overpopulation is food supply. With growing population there is going to be an increase in food demand. It is simple, more people will need more food. Food production represents a big part of the problem. In the last past decades industrial agriculture has promised to solve the problem of food supply, but in reality the solution is temporary and promise a future problem. While the amount of food produced by industrial means increases, also increases the risk for the soil. Soil is being turned into an inert material, a void container for chemicals. This situation increases the risk of desertification and soil degradation and therefore reduces the planet future capability of producing food. The way food is produced is just one part of the problem. Food needs to be transported, manufactured, packed, and brought to the cities. Tons of food are wasted in every step of the chain from the countryside to the plate. This thesis explores alternative ways of food production, focusing in the possibilities urban agriculture has to offer to help shift the course of humanity. If we are going to keep existing we need to find new more creative and sustainable ways of producing food. Taking the city of Milan as an experimental ground, the project aims to generate a sort of strategy that could be apply to other cases. Focusing on the peri-urban area of big metropolis to give an answer to food demand, combined with inner agricultural production and relying on a creation of new consciousness regarding food and nutrition.
Il mondo sta affrontando oggi una crisi ecologica profonda, una situazione in cui il pianeta potrebbe non essere sufficiente a sostenere il genere umano. Da un lato, la popolazione mondiale ha raggiunto livelli insostenibili e la tendenza non mostra un'immagine promettente. D'altra parte, lo stile di vita media richiede 1,5 volte la quantità di risorse che il pianeta ha da offrire. Uno dei più grandi problemi della sovrappopolazione è l'approvvigionamento di cibo. Con la crescente popolazione ci sará un aumento della domanda alimentare. E 'semplice, più persone hanno bisogno di più cibo. La produzione alimentare rappresenta una grande parte del problema. Negli ultimi decenni d’anni la agricoltura industriale ha promesso di risolvere il problema di approvvigionamento di cibo, ma in realtà la soluzione è temporanea e promettere un problema futuro. Mentre la quantità di cibo prodotta da industriali mezzi aumenta, aumenta anche il rischio per il suolo. Il suolo è stato trasformato in un materiale inerte, un contenitore vuoto per le sostanze chimiche. Questa situazione aumenta il rischio di desertificazione e degrado del suolo e quindi riduce la futura capacità del pianeta di produrre cibo. La modalità di produzione del cibo è solo una parte del problema. Il cibo deve essere trasportato, fabbricato, confezionato, e portato alle città. Tonnellate di cibo vengono sprecate in ogni fase della filiera dalla campagna al piatto. Questa tesi esplora modi alternativi di produzione alimentare, con particolare attenzione alle possibilità che la agricoltura urbana ha da offrire per contribuire a spostare il corso dell'umanità. Se abbiamo intenzione di mantenere esistente abbiamo bisogno di trovare nuovi modi più creativi e sostenibili di produzione alimentare. Prendendo la città di Milano come terreno di sperimentazione, il progetto mira a generare una sorta di strategia che potrebbe essere applicabile ad altri casi. Concentrandosi sulla zona peri-urbana della grande metropoli per dare una risposta alla domanda di cibo, combinata con la produzione agricola interna e basandosi su una creazione della nuova coscienza per quanto riguarda il cibo e la nutrizione.
Food and the city. Towards urban agricultural production
STOPPANI, MARIA CECILIA
2015/2016
Abstract
The world is facing today a deep ecological crisis, a situation where the planet might not be enough to support humankind. On the one hand, world’s population has reached unsustainable levels and the tendency does not show a promising picture. On the other hand, the average lifestyle demands 1,5 times the amount of resources that the planet has to offer. One of the biggest issues within overpopulation is food supply. With growing population there is going to be an increase in food demand. It is simple, more people will need more food. Food production represents a big part of the problem. In the last past decades industrial agriculture has promised to solve the problem of food supply, but in reality the solution is temporary and promise a future problem. While the amount of food produced by industrial means increases, also increases the risk for the soil. Soil is being turned into an inert material, a void container for chemicals. This situation increases the risk of desertification and soil degradation and therefore reduces the planet future capability of producing food. The way food is produced is just one part of the problem. Food needs to be transported, manufactured, packed, and brought to the cities. Tons of food are wasted in every step of the chain from the countryside to the plate. This thesis explores alternative ways of food production, focusing in the possibilities urban agriculture has to offer to help shift the course of humanity. If we are going to keep existing we need to find new more creative and sustainable ways of producing food. Taking the city of Milan as an experimental ground, the project aims to generate a sort of strategy that could be apply to other cases. Focusing on the peri-urban area of big metropolis to give an answer to food demand, combined with inner agricultural production and relying on a creation of new consciousness regarding food and nutrition.File | Dimensione | Formato | |
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