This thesis starts from the need to develope new services and products with adapting new technology to the demographic transformation that we’re investing. By 2050, the elderly population will tend to double. As a result, people with reduced capacity can no longer be considered a minority and “special solutions” are no longer acceptable by users of today. The main objective of the thesis,is starting from the analysis of habits and needs of people of the third age and find solutions with the use of technological tools. The work is structured in two main sections. The first (chapters 1-8) illustrates the context, of which a theoretical interpretation is offered. It presents an overview of the general topic of nutrition and it provides an analysis of the current situation in the world, in Europe and in Italy. Furthermore, it presents a chapter dedicated the target with the display of statistical data on trends of the aging population. The second section (chapters 9-11) illustrates the solution for the development of a product in the field of nutrition at household. This product will assist the people with memory problems. The solution foresee the implementation of a number of simple elements, a software, a bluetooth system and a scale.The system helps the elderly in the management of their stock of food and choice of recipes to cook. The product aims to support reduced memory capacity with easy to use, step by step recipes and focusses on proper nutrition. In conclusion, my thesis tries to pave the way for a new manner to use technology according to the needs of older people and helping them to maintain autonomy.
Questa tesi parte dalla necessita’ di sviluppare nuovi servizi e prodotti, adattando la nuova tecnologia alla trasformazione demografica che ci sta investendo. Entro il 2050 la popolazione anziana tenderà a raddoppiare. Di conseguenza, le persone con ridotte capacità non possono più essere considerate una minoranza e le soluzioni “speciali” non sono piu accettabili da parte degli utenti al giorno di oggi. L’ obiettivo principale della tesi, partendo dall’analisi di abitudini e bisogni delle persone della terza eta’ e’ stato trovare soluzioni con l’uso degli strumenti tecnologici. Il lavoro è strutturato in due sezioni principali. La prima (capitoli 1–8) illustra il contesto, di cui si offre un’interpretazione teorica. Si presenta un quadro generale dell’argomento della nutrizione e un’analisi dell’attuale situazione nel mondo, in Europa e in Italia. La sezione si conclude con un capitolo dedicato al target con l’esposizione di dati statistici sui trend della popolazione anziana. La seconda sezione (capitoli 9–11) presenta la soluzione adottata per lo sviluppo di un prodotto nel campo della nutrizione in ambito domestico. Questo prodotto assistera’ le persone con problemi di memoria. La soluzione adottata ha previsto la realizzazione di una serie di elementi semplici, un software,una sistema bluetooth e la bilancia. Il sistema aiuta l’anziano nella gestione delle proprie scorte di cibo e nella scelta dı rıcette per cucinarli. Ponendo l’accento sulla corretta nutrizione e supportando le capacita’ ridotte di memorıa con ricette passo per passo di semplice utilizzo. In conclusione, la mia Tesi cerca di aprire la strada per una nuova modalità di utilizzo della tecnologia per bisogni degli anziani, aiutandoli a mantenere la loro autonomia.
Sfide e opportunità emergente di un mondo che invecchia. Progettare per la terza età
OKTEN, GUZIN BEGUM
2015/2016
Abstract
This thesis starts from the need to develope new services and products with adapting new technology to the demographic transformation that we’re investing. By 2050, the elderly population will tend to double. As a result, people with reduced capacity can no longer be considered a minority and “special solutions” are no longer acceptable by users of today. The main objective of the thesis,is starting from the analysis of habits and needs of people of the third age and find solutions with the use of technological tools. The work is structured in two main sections. The first (chapters 1-8) illustrates the context, of which a theoretical interpretation is offered. It presents an overview of the general topic of nutrition and it provides an analysis of the current situation in the world, in Europe and in Italy. Furthermore, it presents a chapter dedicated the target with the display of statistical data on trends of the aging population. The second section (chapters 9-11) illustrates the solution for the development of a product in the field of nutrition at household. This product will assist the people with memory problems. The solution foresee the implementation of a number of simple elements, a software, a bluetooth system and a scale.The system helps the elderly in the management of their stock of food and choice of recipes to cook. The product aims to support reduced memory capacity with easy to use, step by step recipes and focusses on proper nutrition. In conclusion, my thesis tries to pave the way for a new manner to use technology according to the needs of older people and helping them to maintain autonomy.File | Dimensione | Formato | |
---|---|---|---|
2016_12_OKTEN.pdf
Open Access dal 06/12/2017
Descrizione: Testo della tesi
Dimensione
8.67 MB
Formato
Adobe PDF
|
8.67 MB | Adobe PDF | Visualizza/Apri |
I documenti in POLITesi sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.
https://hdl.handle.net/10589/131731