The system described in this thesis project has been developed and implemented with the attempt to measure relative humidity of organic compounds, especially cured meats, being contactless and cheap. The optical system has been realized specifically for these purposes and it proves to be complete in its operations. It's composed of mixed analog digital electronics that guides the measurement from infrared emission till digital transmission to pc, where signals are processed. Eventually, the device has proved to be fully functional with excellent performance. A large section of the elaborate is dedicated to the calibration procedure as well as lots of interesting measures undertaken in factory are shown to testify to the quality of the project.

Il dispositivo presentato nel seguente progetto di tesi è stato sviluppato e realizzato con l’obiettivo di poter misurare con accuratezza e precisione l’umidità relativa di composti organici, in particolare salumi, senza contatto e a basso costo. Il sistema ottico è stato realizzato specificamente per questi obiettivi di misura e risulta completo nel funzionamento. E’ composto da una parte elettronica mista digitale analogica che accompagna la misura sin dall’invio delle onde nel vicino infrarosso fino alla trasmissione dei segnali al computer dove sono poi elaborati. Alla fine del progetto il sistema è risultato perfettamente funzionante con ottime prestazioni. Un’ampia sezione dell’elaborato è dedicata alla taratura e alle misure svolte sul campo che testimoniano la bontà del progetto.

Misuratore di umidità relativa ad infrarossi

LUISE, CLAUDIO
2015/2016

Abstract

The system described in this thesis project has been developed and implemented with the attempt to measure relative humidity of organic compounds, especially cured meats, being contactless and cheap. The optical system has been realized specifically for these purposes and it proves to be complete in its operations. It's composed of mixed analog digital electronics that guides the measurement from infrared emission till digital transmission to pc, where signals are processed. Eventually, the device has proved to be fully functional with excellent performance. A large section of the elaborate is dedicated to the calibration procedure as well as lots of interesting measures undertaken in factory are shown to testify to the quality of the project.
Campo DC Valore Lingua
dc.collection.id.s a81cb057-a56d-616b-e053-1605fe0a889a *
dc.collection.name Tesi di laurea Magistrale *
dc.contributor.author LUISE, CLAUDIO -
dc.contributor.supervisor NORGIA, MICHELE -
dc.date.issued 2016-12-21 -
dc.description.abstracteng The system described in this thesis project has been developed and implemented with the attempt to measure relative humidity of organic compounds, especially cured meats, being contactless and cheap. The optical system has been realized specifically for these purposes and it proves to be complete in its operations. It's composed of mixed analog digital electronics that guides the measurement from infrared emission till digital transmission to pc, where signals are processed. Eventually, the device has proved to be fully functional with excellent performance. A large section of the elaborate is dedicated to the calibration procedure as well as lots of interesting measures undertaken in factory are shown to testify to the quality of the project. it_IT
dc.description.abstractita Il dispositivo presentato nel seguente progetto di tesi è stato sviluppato e realizzato con l’obiettivo di poter misurare con accuratezza e precisione l’umidità relativa di composti organici, in particolare salumi, senza contatto e a basso costo. Il sistema ottico è stato realizzato specificamente per questi obiettivi di misura e risulta completo nel funzionamento. E’ composto da una parte elettronica mista digitale analogica che accompagna la misura sin dall’invio delle onde nel vicino infrarosso fino alla trasmissione dei segnali al computer dove sono poi elaborati. Alla fine del progetto il sistema è risultato perfettamente funzionante con ottime prestazioni. Un’ampia sezione dell’elaborato è dedicata alla taratura e alle misure svolte sul campo che testimoniano la bontà del progetto. it_IT
dc.description.tipolaurea LAUREA MAGISTRALE it_IT
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10589/131837 -
dc.language.iso ita it_IT
dc.publisher.country Italy it_IT
dc.publisher.name Politecnico di Milano it_IT
dc.relation.academicyear 2015/2016 it_IT
dc.relation.course INGEGNERIA ELETTRONICA it_IT
dc.relation.school ING - Scuola di Ingegneria Industriale e dell'Informazione it_IT
dc.subject.keywordseng infrared; humidity; hygrometer; salami; LED it_IT
dc.subject.keywordsita infrarosso; umidità; salumi; salami; insaccati; composti organici; LED it_IT
dc.subject.singlekeyword infrared *
dc.subject.singlekeyword humidity *
dc.subject.singlekeyword hygrometer *
dc.subject.singlekeyword salami *
dc.subject.singlekeyword LED *
dc.subject.singlekeyword infrarosso *
dc.subject.singlekeyword umidità *
dc.subject.singlekeyword salumi *
dc.subject.singlekeyword salami *
dc.subject.singlekeyword insaccati *
dc.subject.singlekeyword composti organici *
dc.subject.singlekeyword LED *
dc.title Misuratore di umidità relativa ad infrarossi it_IT
dc.type Tesi di laurea Magistrale it_IT
iris.mediafilter.data 2025/05/24 00:55:25 *
Appare nelle tipologie: Tesi di laurea Magistrale
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10589/131837