The thesis starts from the desire to develop an automatic detection system of internal and external cooking temperature of the meat. Starting from a general analysis about the meaning of eating which in one of the most important moments of the days and about the most common methods used for cooking not only meat but also other food, the project find a conclusion in the importance that assumes a good cooking in people’s health, through rational planning, careful and aware towards the user’s needs. These considerations defines some practical priorities that will find their translatable into new product through precise design parameters and objectives. The key point of the project is to insert an object and in particular the food probe, intended for a purely professional use, in the common life of the people in order to ensure a excellent recipes even for the less experienced. Furthermore, since the oven is an appliance that does not involve the user in a direct manner, with the automatic combination between the oven functions and those of the temperature probe, we can increase the quality of the final result of the cooked recipe.
L’elaborato di tesi nasce dalla volontà di sviluppare un sistema di rilevamento automatico della temperatura di cottura interna ed esterna delle carni. Partendo da un analisi generale su cosa significi ai giorni nostri l’atto di alimentazione che ogni giorno contraddistingue le pause delle nostre giornate dagli impegni quotidiani, i più comuni metodi utilizzati per cucinare non soltanto le carni ma anche cibi di altro genere, il percorso trova una conclusione nell’importanza che assume una buona cottura di un determinato cibo ai fini di evitare che l’organismo umano possa in qualche modo essere danneggiato dallo stesso, tramite una progettazione razionale, attenta e consapevole nei riguardi dei bisogni dell’utente. Queste riflessioni hanno portato a determinare delle priorità di carattere pratico che troveranno la loro traducibilità nel nuovo prodotto, tramite dei precisi parametri e obiettivi progettuali. Il punto chiave del progetto è quello di inserire un oggetto, il termometro da forno, destinato ad un uso prettamente professionale, nelle case comuni in modo da garantire una ottima riuscita dei piatti anche ai meno esperti. Inoltre, essendo il forno un elettrodomestico che già di per sè non coinvolge l’utente in maniera diretta, automatizzando le varie funzioni del forno con quelle della sonda termometrica, si può accrescere la qualità del risultato finale del piatto.
Il tuo navigatore in cucina. Automazione del processo di cottura in forno per un risultato professionale
FOGLIA RANIN, LUCA
2015/2016
Abstract
The thesis starts from the desire to develop an automatic detection system of internal and external cooking temperature of the meat. Starting from a general analysis about the meaning of eating which in one of the most important moments of the days and about the most common methods used for cooking not only meat but also other food, the project find a conclusion in the importance that assumes a good cooking in people’s health, through rational planning, careful and aware towards the user’s needs. These considerations defines some practical priorities that will find their translatable into new product through precise design parameters and objectives. The key point of the project is to insert an object and in particular the food probe, intended for a purely professional use, in the common life of the people in order to ensure a excellent recipes even for the less experienced. Furthermore, since the oven is an appliance that does not involve the user in a direct manner, with the automatic combination between the oven functions and those of the temperature probe, we can increase the quality of the final result of the cooked recipe.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/10589/132878