Pasta is both an elementary and complex universe, as much as it is an ordinary and simple food that actually hides a very articulate stratification. Pastapasto is an investigation that explores the complexity of pasta as a system, starting from the creation of this food in its material composition up to define the most advanced and contemporary forms of ready meals. The study runs from the morphological analysis of the pasta formats up to the definition of the pasta as a system which considers the whole overview of its related dressings. A critical analysis of the pasta ready meals is devised through the observation of their production chain. The precooking of pasta is pinpointed as the process responsible of the products’ instability in terms of conservation. The proposed design intervention aims to define an application model based on a system of dry pasta combined with freeze-dried sauce. This model ensures long-life products in any uncontrolled environment and it allows the creation of pasta goods according to different product categories.
La pasta è un mondo tanto elementare quanto complesso, un cibo ordinario e semplice che nasconde una stratificazione di sistema profonda e articolata. Pastapasto è un’indagine che esplora in maniera trasversale l’universo della pasta come sistema, analizzandone la complessità dalla creazione dell’alimento madre nella sua composizione materica fino a definirne le declinazioni più evolute e contemporanee del pasto pronto prêt-à-manger. L’analisi si snoda dalla dimensione materico-morfologica del prodotto alimentare base fino alla definizione della pasta come sistema in cui si contempla tutto il frammentato panorama dei condimenti ad essa dedicati. Attraverso l’osservazione della filiera produttiva dell’industria pastaria attualmente in essere, viene costruita un’analisi critica dei sistemi processuali che definiscono la produzione di pasti confezionati a base di pasta, in cui si identifica la precottura dell’elemento pasta come trasformazione alimentare che genera instabilità nel prodotto in termini di conservazione. L’intervento progettuale proposto mira alla definizione di un modello applicativo di sistema a base di pasta secca e condimenti liofilizzati, capace di garantire una lunga conservazione del prodotto in ambienti non controllati e compatibile alla materializzazione di beni alimentari declinabili secondo differenti categorie merceologiche.
Pastapasto. Indagine esplorativa sistemica dell'universo pasta e definizione di un modello applicativo di pasto ready to cook
QUETTI, DIEGO
2015/2016
Abstract
Pasta is both an elementary and complex universe, as much as it is an ordinary and simple food that actually hides a very articulate stratification. Pastapasto is an investigation that explores the complexity of pasta as a system, starting from the creation of this food in its material composition up to define the most advanced and contemporary forms of ready meals. The study runs from the morphological analysis of the pasta formats up to the definition of the pasta as a system which considers the whole overview of its related dressings. A critical analysis of the pasta ready meals is devised through the observation of their production chain. The precooking of pasta is pinpointed as the process responsible of the products’ instability in terms of conservation. The proposed design intervention aims to define an application model based on a system of dry pasta combined with freeze-dried sauce. This model ensures long-life products in any uncontrolled environment and it allows the creation of pasta goods according to different product categories.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/10589/132968