My thesis talks about conviviality, wondering how do we eat together in a future society, thought in 2030. I have consulted different sources, moving from economy to sociology: I use them to connect to design. One of the most important thing that I find - that come from sociology - tells that eating together is a human being, and it is fundamental to develop social relationships. I elaborate a system that brings the user into conviviality, without reject the technological reality where he/she lives. The system is made by some restaurant-islands, spread across the city; the islands have four tables and every table has a jug. During the developing of the system, the table is joined by four seats, four pieces of cutlery and four glasses. Thanks to technological supports such as application and driverless car, the user can arrive to the restaurant-islands and meet the other people.

Questa tesi intende indagare la convivialità e il mangiare insieme in una società futura, ipotizzata nel 2030. Tenendo conto di fonti che spaziano dall’ambito economico a quello sociale, si arriva all’ambito strettamente legato al design. La base sociologica afferma che mangiare insieme sia radicato nell’essere umano e sia di fondamento alle relazioni umane. Da qui nasce l’idea di un sistema che punti alla convivialità per il recupero delle relazioni sociali dirette, ma che non neghi la realtà tecnologica nella quale è inserito. È quindi composto da delle isole-ristorante, dislocate in diverse parti della città, che contengono quattro tavoli muniti di altrettante brocche, che verranno addizionati ognuno da quattro sedie e da altrettanti bicchieri e posate. L’arrivo a queste isole è consentito grazie a delle apposite driverless car; infine, l’intero sistema è gestito da un’applicazione apposita.

CONdividere mangiando

BARAGLIA, SARA
2017/2018

Abstract

My thesis talks about conviviality, wondering how do we eat together in a future society, thought in 2030. I have consulted different sources, moving from economy to sociology: I use them to connect to design. One of the most important thing that I find - that come from sociology - tells that eating together is a human being, and it is fundamental to develop social relationships. I elaborate a system that brings the user into conviviality, without reject the technological reality where he/she lives. The system is made by some restaurant-islands, spread across the city; the islands have four tables and every table has a jug. During the developing of the system, the table is joined by four seats, four pieces of cutlery and four glasses. Thanks to technological supports such as application and driverless car, the user can arrive to the restaurant-islands and meet the other people.
ARC III - Scuola del Design
19-dic-2018
2017/2018
Questa tesi intende indagare la convivialità e il mangiare insieme in una società futura, ipotizzata nel 2030. Tenendo conto di fonti che spaziano dall’ambito economico a quello sociale, si arriva all’ambito strettamente legato al design. La base sociologica afferma che mangiare insieme sia radicato nell’essere umano e sia di fondamento alle relazioni umane. Da qui nasce l’idea di un sistema che punti alla convivialità per il recupero delle relazioni sociali dirette, ma che non neghi la realtà tecnologica nella quale è inserito. È quindi composto da delle isole-ristorante, dislocate in diverse parti della città, che contengono quattro tavoli muniti di altrettante brocche, che verranno addizionati ognuno da quattro sedie e da altrettanti bicchieri e posate. L’arrivo a queste isole è consentito grazie a delle apposite driverless car; infine, l’intero sistema è gestito da un’applicazione apposita.
Tesi di laurea Magistrale
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10589/143664