Nowadays, the increasingly seeking of efficiency and effectiveness is fundamental in the business context. To achieve these results there are different methods and application areas. This research was conducted through the implementation of continuous improvement techniques in logistics and operations areas. The aim of this project is to leverage the efficiency and effectiveness in the production area (frying department) of a large-scale retail company. The levers adopted to achieve the purpose are multiple: • reduction of set-up times, • increasing and stabilizing the productivity of the various production lines, • standardization of set-up and production activities. The thesis follows the key steps of A3 model, hence is structured as follows: the objectives definition, the state of art analysis, the search for the causes and the most challenging activities, the identification of possible solutions and their implementation. To achieve the set expectations, there were taken different solutions, both in the short and long term, which can lead to appreciable results. Therefore, among them, it was implemented the so-called techniques of “tempi e metodi” (Methods Time Measurement) through the activities, times and cadencies standardization. Initially, this method allowed to detect the critical aspects of the process and, subsequently, to standardize the set-up times, the production area cadences and the different activities that take place in the department. Right after the initial period of analysis and conception of the plan, then followed the real implementation phase. After four months, this led to a 14% reduction in the total set-up time and a 9% increase in total productivity.
La ricerca di maggiore efficienza ed efficacia è sempre più una tematica di fondamentale rilevanza in contesto aziendale. Per raggiungere questi risultati esistono diverse tecniche e ambiti di applicazione. Questa ricerca, condotta in azienda, si basa sull’implementazione delle tecniche di miglioramento continuo in ambito logistico e operations. L’obiettivo di questo progetto è quello di aumentare l’efficienza e l’efficacia delle risorse dell’area produttiva (reparto fritti) di una azienda della GDO, tramite: • la riduzione dei tempi di set-up, • l’aumento e la stabilizzazione della produttività delle diverse linee di produzione, • la standardizzazione delle attività di set-up e produttive. Il progetto ha seguito i passaggi chiave del modello A3, ossia la definizione degli obiettivi, l’analisi dello stato dell’arte, la ricerca delle cause e delle attività più problematiche, l’individuazione di possibili soluzioni e l’implementazione di queste ultime. Al fine di raggiungere gli obiettivi prefissati, sono state intraprese soluzioni che, nel breve e nel lungo periodo, possono condurre a risultati apprezzabili. Tra queste ultime, è stata adottata la standardizzazione delle attività, dei tempi e delle cadenze, attraverso la tecnica di “tempi e metodi”. La tecnica ha permesso inizialmente di rilevare le criticità del processo e successivamente di standardizzare i tempi di set-up, le cadenze dell’area produttività e le diverse attività che si svolgono nel reparto. Al termine del periodo iniziale di analisi e di ideazione del piano, è susseguita la fase di reale implementazione che ha portato, dopo quattro mesi, ad una riduzione del 14% del tempo totale di set-up ed a un aumento del 9% nella produttività totale.
Continuous improvements in the forming and frying area - Esselunga S.p.a.
FAGGIOLI, LORENZO BRUNO
2017/2018
Abstract
Nowadays, the increasingly seeking of efficiency and effectiveness is fundamental in the business context. To achieve these results there are different methods and application areas. This research was conducted through the implementation of continuous improvement techniques in logistics and operations areas. The aim of this project is to leverage the efficiency and effectiveness in the production area (frying department) of a large-scale retail company. The levers adopted to achieve the purpose are multiple: • reduction of set-up times, • increasing and stabilizing the productivity of the various production lines, • standardization of set-up and production activities. The thesis follows the key steps of A3 model, hence is structured as follows: the objectives definition, the state of art analysis, the search for the causes and the most challenging activities, the identification of possible solutions and their implementation. To achieve the set expectations, there were taken different solutions, both in the short and long term, which can lead to appreciable results. Therefore, among them, it was implemented the so-called techniques of “tempi e metodi” (Methods Time Measurement) through the activities, times and cadencies standardization. Initially, this method allowed to detect the critical aspects of the process and, subsequently, to standardize the set-up times, the production area cadences and the different activities that take place in the department. Right after the initial period of analysis and conception of the plan, then followed the real implementation phase. After four months, this led to a 14% reduction in the total set-up time and a 9% increase in total productivity.File | Dimensione | Formato | |
---|---|---|---|
2018_12_Faggioli.pdf
accessibile in internet solo dagli utenti autorizzati
Descrizione: Testo della tesi
Dimensione
2.67 MB
Formato
Adobe PDF
|
2.67 MB | Adobe PDF | Visualizza/Apri |
I documenti in POLITesi sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.
https://hdl.handle.net/10589/144490