This work brings togheter two great passions: food and interior design. It comes from my direct experience in finding and analyzing typical regional italian restauranta in Milan. The point is to study their characteristics, including strenghts and weaknesses, having a general framework for elaboration of a project that speaks specifically about a . terrotiry and its products. The concept of sensory experience from a neuroscientific and communicational point of view has proved to be useful to consolidate the relationship between food and interior design. I've started from the creation of an evaluation method to classify the different types of restaurants and judge their degree of truthfulness toward expectations.
Questa tesi scaturisce in primo luogo da due grandi passioni: il cibo e l'interior design. Ha origine dall'esperienza vissuta in prima persona alla scoperta dei ristoranti italiani tipici regionali, presenti nel territorio di milano.L'obiettivo è quello di studiarne le caratteristiche tra cui i punti di forza e le debolezze,in maniera tale da avere un quadro generale per l'elaborazione di un progetto che parli nello specifico di un territorio e dei suoi prodotti. Per consolidare al meglio questo connubio tra il cibo e l'interior design si è rivelato utile l'approfondimento del concetto di esperienza sensoriale dal punto di vista neuroscientifico e della comunicazione. in particolr modo sono ricorsa alla creazione di un metodo valutativo per classificare le diverse tipologie di ristoranti e giudicare il loro grado di veridicità nei confronti delle aspettative.
Sinergia. Food experience tra tradizione e innovazione
CALABRETTA, GIULIA
2017/2018
Abstract
This work brings togheter two great passions: food and interior design. It comes from my direct experience in finding and analyzing typical regional italian restauranta in Milan. The point is to study their characteristics, including strenghts and weaknesses, having a general framework for elaboration of a project that speaks specifically about a . terrotiry and its products. The concept of sensory experience from a neuroscientific and communicational point of view has proved to be useful to consolidate the relationship between food and interior design. I've started from the creation of an evaluation method to classify the different types of restaurants and judge their degree of truthfulness toward expectations.File | Dimensione | Formato | |
---|---|---|---|
volume 2_.pdf
solo utenti autorizzati dal 08/04/2020
Descrizione: testo della tesi, volume 2
Dimensione
3.43 MB
Formato
Adobe PDF
|
3.43 MB | Adobe PDF | Visualizza/Apri |
vol 1.pdf
solo utenti autorizzati dal 08/04/2020
Descrizione: testo della tesi, volume 1
Dimensione
59.12 MB
Formato
Adobe PDF
|
59.12 MB | Adobe PDF | Visualizza/Apri |
I documenti in POLITesi sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.
https://hdl.handle.net/10589/146986