Background: This topic is based on the real phenomenon in China, the unbalanced development between rural and urban areas. More and more local people immigrate to the city for job opportunities, better social infrastructure, and a more innovative environment. The essential and indispensable link between these two areas is "food". Foods play a vital role in this network: they obtain abundant nutrition and plenty of quantity of illumination in the rural area thanks to the hard work of farmers, and then they are transported by big trucks to the tables in the city center and the stomach of consumers. Food as a link can enhance the interaction between rural and urban areas and create more opportunities. The cycle of food is "from the farm to table", a single way to obtain nutrition and energy from the earth, lacking a well organized and sustainable system. The quantity of food from our table that become waste in one year is astonishing. While we are enjoying the extravagant life, there are still lots of people are suffering from hunger all over the world. Aim: To develop the system that helps enhance the communication between the rural and urban areas, sharing kitchen will be a food hub and a prior touchpoint in the city. It will cooperate with bio-farms to set up a food information platform, where restaurants and consumers can get access into. As meanwhile, the space as an offline platform provides multiply functions and activities for the community. Methodology: The research and design methods of this project include the following stages: analysis of user and market demand to define the spatial service positioning; analysis and integration of market resources; analysis of advantages and disadvantages of existing shared kitchen models; exploration and research of actual sites; development and iteration of design concepts. Results: This new type of sharing kitchen will be an information center that will show the situation about food in the farms directly to consumers. It can help farmers know the need of consumption to avoid overproduction. Facing the new need of social dining, it provides a space renting service where you can come with your friends and families to enjoy the process of cooking, eating and socializing in a cozy and professional kitchen. Despite being a space for cooking, the sharing kitchen gathers people together to do meaningful projects that can share the responsibility of society. It leads the public into a new environmental-friendly lifestyle and activates the vitality of the community. This project is not only about interior design thinking but also related to how to establish a good service system to promote a space run into reality and sustainable development.
Contesto: Questo argomento si basa su un fenomeno reale in Cina, lo sviluppo squilibrato tra aree rurali e aree urbane. Sempre più persone emigrano dalle compagne alle città per opportunità di lavoro, migliori infrastrutture sociali e un ambiente più innovativo. Il collegamento essenziale e indispensabile tra queste due aree è il "cibo". Gli alimenti svolgono un ruolo fondamentale in questa sistema: ricevono nutrimento abbondante e adeguata quantità di luce nelle zone rurali grazie al duro lavoro di agricoltori laboriosi, vengono, poi, trasportati da grandi camion sulle tavole delle case in città e nello stomaco dei consumatori. Il cibo come collegamento può migliorare l'interazione tra aree rurali e urbane e creare maggiori opportunità. L'intero ciclo del cibo è "dalla fattoria alla tavola", un unico modo per ottenere nutrimento ed energia dalla terra, che sottolinea la mancanza di un sistema ben organizzato e sostenibile. La quantità di cibo delle nostre tavole che viene sprecato in un anno è sorprendente. Mentre ci godiamo una vita agiata, ci sono ancora molte persone che soffrono la fame in tutto il mondo. Scopo: Per sviluppare il sistema che aiuti a migliorare la comunicazione tra le aree rurali e quelle urbane, la cucina comunitaria sarà un polo alimentare e un punto di contatto tra fattorie e città. Collaborerà con le bio-agricolture per creare una piattaforma di informazione alimentare a cui ristoranti e consumatori potranno accedere. Nel frattempo, lo spazio come piattaforma offline offrirà molteplici funzioni e attività per la comunità. Metodologia: I metodi di ricerca e progettazione di questo progetto comprendono le seguenti fasi: l'analisi della domanda dell'utente e del mercato per determinare il posizionamento del servizio spaziale; analisi e integrazione delle risorse di mercato; analisi dei vantaggi e degli svantaggi dei modelli di cucina condivisa esistenti; esplorazione e ricerca di siti reali; sviluppo e iterazione del concept di design. Risultati: Questo nuovo tipo di cucina condivisa sarà un centro informazioni che mostrerà il sistema del cibo nelle fattorie direttamente ai consumatori. Potrà aiutare gli agricoltori a conoscere la necessità di consumo per evitare la sovrapproduzione. Di fronte al nuovo bisogno di ristorazione sociale, fornisce un servizio di affitto di spazi dove si può venire con i propri amici e le famiglie per godersi il processo di cucinare, mangiare e socializzare in una cucina accogliente e professionale. Pur essendo uno spazio per cucinare, la cucina condivisa raccoglierà persone per fare progetti significativi che possono condividere le responsabilità della società. Porterà il pubblico verso un nuovo stile di vita rispettoso dell'ambiente e attiva la vitalità della comunità. Questo progetto non riguarda solo l'interior design, ma anche la creazione di un buon sistema di servizi per promuovere la realizzazione di uno spazio e lo sviluppo sostenibile.
Sharing kitchen design for new urban living needs
CHEN, CHUYI
2018/2019
Abstract
Background: This topic is based on the real phenomenon in China, the unbalanced development between rural and urban areas. More and more local people immigrate to the city for job opportunities, better social infrastructure, and a more innovative environment. The essential and indispensable link between these two areas is "food". Foods play a vital role in this network: they obtain abundant nutrition and plenty of quantity of illumination in the rural area thanks to the hard work of farmers, and then they are transported by big trucks to the tables in the city center and the stomach of consumers. Food as a link can enhance the interaction between rural and urban areas and create more opportunities. The cycle of food is "from the farm to table", a single way to obtain nutrition and energy from the earth, lacking a well organized and sustainable system. The quantity of food from our table that become waste in one year is astonishing. While we are enjoying the extravagant life, there are still lots of people are suffering from hunger all over the world. Aim: To develop the system that helps enhance the communication between the rural and urban areas, sharing kitchen will be a food hub and a prior touchpoint in the city. It will cooperate with bio-farms to set up a food information platform, where restaurants and consumers can get access into. As meanwhile, the space as an offline platform provides multiply functions and activities for the community. Methodology: The research and design methods of this project include the following stages: analysis of user and market demand to define the spatial service positioning; analysis and integration of market resources; analysis of advantages and disadvantages of existing shared kitchen models; exploration and research of actual sites; development and iteration of design concepts. Results: This new type of sharing kitchen will be an information center that will show the situation about food in the farms directly to consumers. It can help farmers know the need of consumption to avoid overproduction. Facing the new need of social dining, it provides a space renting service where you can come with your friends and families to enjoy the process of cooking, eating and socializing in a cozy and professional kitchen. Despite being a space for cooking, the sharing kitchen gathers people together to do meaningful projects that can share the responsibility of society. It leads the public into a new environmental-friendly lifestyle and activates the vitality of the community. This project is not only about interior design thinking but also related to how to establish a good service system to promote a space run into reality and sustainable development.File | Dimensione | Formato | |
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