More than ever before, food today has become a heated debate topic. As a matter of facts, food is not anymore only conceived for its material nature but also its connections with many different aspects of today’s society. Food is part of a complex system which is shaped and influenced by human activities. These activities have consequence along the entire supply chain. In particular, the production of food, its most impactful step, sorts ripple effects on human health, economics, and environment, in a sort of vicious circle which now affects the whole world. In Chinese culture, food has always played an important role. However, today, food safety is threatened by the huge quantities of fertilizers and pesticides that are used in agriculture, the main cause of water pollution and soil degradation. Considering its increasing population and urbanization trend, compared to the fewer available natural resources, China cannot rely on its current food production as a long term sustainable solution to feeding the country. Through a preliminary field and desk research, Sustainable Product-Service Systems (S.PSS) have been pointed out as promising models for the development of a sustainable alternative to the existing food production. This thesis project aims to tackle the issue of the unsustainable food production in Shanghai, analyzing the strategic role of the restaurants within the system. Indeed, in this particular context, restaurants have been recognized as key places for the diffusion of sustainably produced food and awareness over its consumption. Through the analysis of the current Shanghai restaurants’ food supply chain, its steps, actors and relationships, and the identification of sustainability priorities, the project will identify sustainable food production opportunities, and it will offer a design solution of implementation.

Oggi più che mai, il concetto di “cibo” è oggetto di accese discussioni. Infatti, non si può più solo osservare il cibo per la sua natura fisica ma lo si deve osservare anche per la profonda connessione con diverse attività della società odierna. Il cibo fa parte di un sistema complesso creato e influenzato dalle attività umane. Queste producono delle conseguenze lungo tutta la filiera agroalimentare. In particolare, la produzione di cibo, ovvero la fase più impattante della filiera, genera effetti a catena sulla salute umana, quella economica e quella ambientale, creando un circolo vizioso che ormai interessa l’intero pianeta. Nella cultura cinese, il cibo ha sempre rivestito un ruolo importante. Oggi, però, la sicurezza alimentare è messa a rischio dalle grandi quantità di fertilizzanti e pesticidi chimici usati dal settore agricolo, la principale causa dell’inquinamento delle fonti di acqua e del suolo. Considerando l’aumento della popolazione e dell’urbanizzazione, rispetto alle scarse risorse naturali, la China non potrà più contare sull’attuale sistema di produzione del cibo come soluzione a lungo termine per sfamare il paese. A seguito della ricerca preliminare svolta, i Sistemi di Prodotto-Servizio Sostenibili (S.PSS) sono stati individuati come modello promettente per lo sviluppo di un’alternativa sostenibile all’attuale sistema di produzione del cibo. L’obiettivo del progetto di tesi è di affrontare la non-sostenibilità del sistema attuale, attraverso un’analisi del ruolo strategico dei ristoranti, identificati come luoghi chiave per la diffusione di cibo prodotto in maniera sostenibile e la consapevolezza sul suo consumo. Partendo dall’analisi della filiera agroalimentare media dei ristoranti a Shanghai, le sue fasi, gli attori e le loro relazioni, e dall’identificazione delle priorità di sostenibilità, il progetto mostrerà alcune opportunità per lo sviluppo di sistemi di produzione sostenibile di cibo e offrirà una soluzione progettuale per l’implemento di uno di essi.

Shanghai organiX. A sustainable product-service system to accelerate a sustainable production of food and foster its consumption in Chinese restaurants

GUARAGNA, GIACOMO
2018/2019

Abstract

More than ever before, food today has become a heated debate topic. As a matter of facts, food is not anymore only conceived for its material nature but also its connections with many different aspects of today’s society. Food is part of a complex system which is shaped and influenced by human activities. These activities have consequence along the entire supply chain. In particular, the production of food, its most impactful step, sorts ripple effects on human health, economics, and environment, in a sort of vicious circle which now affects the whole world. In Chinese culture, food has always played an important role. However, today, food safety is threatened by the huge quantities of fertilizers and pesticides that are used in agriculture, the main cause of water pollution and soil degradation. Considering its increasing population and urbanization trend, compared to the fewer available natural resources, China cannot rely on its current food production as a long term sustainable solution to feeding the country. Through a preliminary field and desk research, Sustainable Product-Service Systems (S.PSS) have been pointed out as promising models for the development of a sustainable alternative to the existing food production. This thesis project aims to tackle the issue of the unsustainable food production in Shanghai, analyzing the strategic role of the restaurants within the system. Indeed, in this particular context, restaurants have been recognized as key places for the diffusion of sustainably produced food and awareness over its consumption. Through the analysis of the current Shanghai restaurants’ food supply chain, its steps, actors and relationships, and the identification of sustainability priorities, the project will identify sustainable food production opportunities, and it will offer a design solution of implementation.
XIAOCUN, ZHU
ARC III - Scuola del Design
3-ott-2019
2018/2019
Oggi più che mai, il concetto di “cibo” è oggetto di accese discussioni. Infatti, non si può più solo osservare il cibo per la sua natura fisica ma lo si deve osservare anche per la profonda connessione con diverse attività della società odierna. Il cibo fa parte di un sistema complesso creato e influenzato dalle attività umane. Queste producono delle conseguenze lungo tutta la filiera agroalimentare. In particolare, la produzione di cibo, ovvero la fase più impattante della filiera, genera effetti a catena sulla salute umana, quella economica e quella ambientale, creando un circolo vizioso che ormai interessa l’intero pianeta. Nella cultura cinese, il cibo ha sempre rivestito un ruolo importante. Oggi, però, la sicurezza alimentare è messa a rischio dalle grandi quantità di fertilizzanti e pesticidi chimici usati dal settore agricolo, la principale causa dell’inquinamento delle fonti di acqua e del suolo. Considerando l’aumento della popolazione e dell’urbanizzazione, rispetto alle scarse risorse naturali, la China non potrà più contare sull’attuale sistema di produzione del cibo come soluzione a lungo termine per sfamare il paese. A seguito della ricerca preliminare svolta, i Sistemi di Prodotto-Servizio Sostenibili (S.PSS) sono stati individuati come modello promettente per lo sviluppo di un’alternativa sostenibile all’attuale sistema di produzione del cibo. L’obiettivo del progetto di tesi è di affrontare la non-sostenibilità del sistema attuale, attraverso un’analisi del ruolo strategico dei ristoranti, identificati come luoghi chiave per la diffusione di cibo prodotto in maniera sostenibile e la consapevolezza sul suo consumo. Partendo dall’analisi della filiera agroalimentare media dei ristoranti a Shanghai, le sue fasi, gli attori e le loro relazioni, e dall’identificazione delle priorità di sostenibilità, il progetto mostrerà alcune opportunità per lo sviluppo di sistemi di produzione sostenibile di cibo e offrirà una soluzione progettuale per l’implemento di uno di essi.
Tesi di laurea Magistrale
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10589/150296