Nowadays, environment plastic pollution is a very discussed topic. No day passes by without hearing at least a comment related to that in TV news or newspapers. Concepts like circular economy and sustainability have gained importance in the last years, of which the scope is to leave behind the “take-make-waste” economy embracing sustainable solutions able to respond to human needs with renewable energy sources, to provide environmental and societal benefits for current and next generations. Plastic producers need to be the pioneers of this society trend shift. Being active part of the process, Dow™ is working on different solutions focused on sustainability. In the field of food packaging, the idea is to progressively reduce single-usage products that will be replaced by recyclable products able to show the same mechanical, barrier and optical properties of previous products, or even improved, besides reducing the material amount for the production. Dow™-Kuhne™ collaboration agreement led to the generation of sustainable Triple Bubble® films for different applications. These solutions are an optimal alternative to other type of products, such as laminated films, showing ideal mechanical and barrier properties, besides excellent transparency. Moreover, thanks to the reduced thickness, together with the possibility of increasing the amount of PE raw material constituting the film up to 95%, Triple Bubble® solutions are an interesting player helping to move towards a circular economy. In order to make them competitive in the food packaging market, some critical aspects need to be faced and overcome. Between them, a huge decrease in chemical bonding density leading to significant reduction in adhesion strength due to orientation process represents a fundamental aspect to be considered. Aligned to that, current work focused on experimental tie layer formulations proposed by Dow™ for EVOH to polyolefins adhesion, to detect the best one showing the widest adhesion range on one side, and to be extended to cook-in applications, on the other.

Oggigiorno, l'inquinamento ambientale da plastica è un argomento molto discusso. Non passa giorno senza che si senta almeno un commento relazionato all'argomento in TV o nei giornali. Concetti come economia circolare e sostenibilità hanno ottenuto importanza negli ultimi anni, con lo scopo di abbandonare l'economia "prendere-fare-buttare" a favore di soluzioni sostenibili per rispondere ai bisogni con risorse energetiche sostenibili. Compagnie produttrici di plastiche devono farsi portavoce di questo cambio di mentalità nella società. Essendo parte attiva del processo, Dow™ sta lavorando su diverse soluzioni sostenibili. Nel campo del food packaging, l'idea è quella di ridurre progressivamente prodotti monouso a favore di prodotti riciclabili che mostrino comunque le stesse proprietà meccaniche, di barriera e ottiche, diminuendo ulteriormente lo spessore. L'accordo pattuito tra Dow™ e Kuhne™ ha portato allo sviluppo di film polimerici Triple Bubble® con diverse applicazioni. Queste soluzioni sono un'alternativa ottimale rispetto ad altri tipi di prodotti, come film laminati, e mostrano proprietà meccaniche e di barriera ottime, oltre che eccellente trasparenza. Ulteriormente, grazie allo spessore ridotto, e alla possibilità di aumentare il contenuto di PE fino al 95%, i Triple Bubble® film sono un interessante prodotto che può aiutare a muoversi verso un'economia circolare. Per renderli competitivi nel mercato, alcuni ostacoli devono essere affrontati e superati. Tra questi, una pesante riduzione della densità dei legami chimici che porta a sua volta a una riduzione della forza di adesione a causa del processo di orientamento rappresenta un aspetto fondamentale che deve essere considerato. A fronte di questo, il lavoro corrente si è focalizzato sull'analisi di formulazioni per l'adesione di materiali all'interno di film Triple Bubble® proposte da Dow™ per l'adesione di EVOH e poliolefine, per rilevare le più interessanti in termini di intervallo di adesione, da un lato, e per l'eventuale estensione in applicazioni cook-in, dall'altro.

Tie layers development for triple bubble technology

DETOGNI, ALBERTA
2018/2019

Abstract

Nowadays, environment plastic pollution is a very discussed topic. No day passes by without hearing at least a comment related to that in TV news or newspapers. Concepts like circular economy and sustainability have gained importance in the last years, of which the scope is to leave behind the “take-make-waste” economy embracing sustainable solutions able to respond to human needs with renewable energy sources, to provide environmental and societal benefits for current and next generations. Plastic producers need to be the pioneers of this society trend shift. Being active part of the process, Dow™ is working on different solutions focused on sustainability. In the field of food packaging, the idea is to progressively reduce single-usage products that will be replaced by recyclable products able to show the same mechanical, barrier and optical properties of previous products, or even improved, besides reducing the material amount for the production. Dow™-Kuhne™ collaboration agreement led to the generation of sustainable Triple Bubble® films for different applications. These solutions are an optimal alternative to other type of products, such as laminated films, showing ideal mechanical and barrier properties, besides excellent transparency. Moreover, thanks to the reduced thickness, together with the possibility of increasing the amount of PE raw material constituting the film up to 95%, Triple Bubble® solutions are an interesting player helping to move towards a circular economy. In order to make them competitive in the food packaging market, some critical aspects need to be faced and overcome. Between them, a huge decrease in chemical bonding density leading to significant reduction in adhesion strength due to orientation process represents a fundamental aspect to be considered. Aligned to that, current work focused on experimental tie layer formulations proposed by Dow™ for EVOH to polyolefins adhesion, to detect the best one showing the widest adhesion range on one side, and to be extended to cook-in applications, on the other.
CHIRINOS, CAROLINA
HAUSMANN, KARLHEINZ
ING - Scuola di Ingegneria Industriale e dell'Informazione
18-dic-2019
2018/2019
Oggigiorno, l'inquinamento ambientale da plastica è un argomento molto discusso. Non passa giorno senza che si senta almeno un commento relazionato all'argomento in TV o nei giornali. Concetti come economia circolare e sostenibilità hanno ottenuto importanza negli ultimi anni, con lo scopo di abbandonare l'economia "prendere-fare-buttare" a favore di soluzioni sostenibili per rispondere ai bisogni con risorse energetiche sostenibili. Compagnie produttrici di plastiche devono farsi portavoce di questo cambio di mentalità nella società. Essendo parte attiva del processo, Dow™ sta lavorando su diverse soluzioni sostenibili. Nel campo del food packaging, l'idea è quella di ridurre progressivamente prodotti monouso a favore di prodotti riciclabili che mostrino comunque le stesse proprietà meccaniche, di barriera e ottiche, diminuendo ulteriormente lo spessore. L'accordo pattuito tra Dow™ e Kuhne™ ha portato allo sviluppo di film polimerici Triple Bubble® con diverse applicazioni. Queste soluzioni sono un'alternativa ottimale rispetto ad altri tipi di prodotti, come film laminati, e mostrano proprietà meccaniche e di barriera ottime, oltre che eccellente trasparenza. Ulteriormente, grazie allo spessore ridotto, e alla possibilità di aumentare il contenuto di PE fino al 95%, i Triple Bubble® film sono un interessante prodotto che può aiutare a muoversi verso un'economia circolare. Per renderli competitivi nel mercato, alcuni ostacoli devono essere affrontati e superati. Tra questi, una pesante riduzione della densità dei legami chimici che porta a sua volta a una riduzione della forza di adesione a causa del processo di orientamento rappresenta un aspetto fondamentale che deve essere considerato. A fronte di questo, il lavoro corrente si è focalizzato sull'analisi di formulazioni per l'adesione di materiali all'interno di film Triple Bubble® proposte da Dow™ per l'adesione di EVOH e poliolefine, per rilevare le più interessanti in termini di intervallo di adesione, da un lato, e per l'eventuale estensione in applicazioni cook-in, dall'altro.
Tesi di laurea Magistrale
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10589/151189