Lunch is one of the most important meals of the day. In Italy about 34 million people prefer to eat a sandwich, a pizza or a first course at a reasonable cost and it is estimated that a person can spend more than 10 euros for a complete meal (water, a dish of his choice, dessert and coffee).These prices that continue to rise gradually affecting the personal monthly budget. This type of expense can be reduced considerably, thanks to the use of a lunch box. Nowadays, few kinds of people use the lunch box, such as workers and university students, not only for saving money but also for paying attention to what they eat or due to some variable daily commitments that don’t allow to return at home. The practice of preparing a lunch box requires a lot of dedication and patience: people usually cook their meal either the day before or the morning of the same day they intend to consume the food. This habit, however, is not always achieved, due to lack of time and organization. Based on this last consideration, I decided to investigate the needs and problems that a person usually faces during the lunch time, carrying out bibliographical research, observations, general and specific surveys. The research data was developed according to methods and tools acquired during the course of studies, leading to the design of a service that offers the opportunity to buy a meal from a partner restaurant through the use of a temporary lunch box. The thesis project proposes a digital application and an analogical service for university students and workers from 21 to 35 years old ensuring quality in the choice of food, affordability and facilitating the timing of meal consumption.
Il pranzo è uno dei pasti più importanti della giornata. In Italia circa 34 milioni di persone preferiscono mangiare fuori casa un panino, una pizza o un primo piatto ad un costo contenuto e per un pasto completo (acqua, pietanza a scelta, dessert e caffè) si stima che una persona possa arrivare a spendere più di 10 euro, somma che continua progressivamente a lievitare influendo sul bilancio mensile. Un’opzione possibile per abbassare considerevolmente questo tipo di spese e per prestare attenzione a ciò che si mangia è l’utilizzo del porta pranzo. Adottato da più tipologie di persone, come lavoratori e universitari, la lunch box al giorno d’oggi è entrata a far parte del quotidiano, anche per le necessità dovute agli impegni giornalieri, che possono essere variabili e quindi non permettere di fare ritorno a casa. La pratica del riempire il contenitore richiede parecchia dedizione e costanza: la preparazione del pranzo avviene solitamente o il giorno prima o la mattina stessa di quando si intende consumare il cibo, e non sempre questa abitudine viene rispettata, per mancanza di tempo e di organizzazione. Partendo esattamente da questa ultima considerazione, ho deciso di approfondire i bisogni e i problemi che vengono affrontati abitualmente durante la pausa pranzo, svolgendo ricerche bibliografiche, osservazioni, sondaggi generali e specifici, così da poter elaborare quello che sarebbe poi diventato il progetto di tesi. I dati della ricerca sono stati sviluppati secondo metodi e strumenti acquisiti durante il corso di studi, portando alla progettazione di un sistema che offre la possibilità di acquistare il pranzo da un locale convenzionato, attraverso l’utilizzo di un porta pranzo temporaneo. Il progetto di tesi “schisci” propone un’applicazione digitale e un servizio analogico per studenti universitari e lavoratori trai i 21 e i 35 anni, garantendo loro qualità nella scelta del cibo, convenienza economica e facilitando le tempistiche di consumazione del pasto.
Schisci. Il pranzo a portata di mano
MARINOZZI, LORENZO MARIA
2018/2019
Abstract
Lunch is one of the most important meals of the day. In Italy about 34 million people prefer to eat a sandwich, a pizza or a first course at a reasonable cost and it is estimated that a person can spend more than 10 euros for a complete meal (water, a dish of his choice, dessert and coffee).These prices that continue to rise gradually affecting the personal monthly budget. This type of expense can be reduced considerably, thanks to the use of a lunch box. Nowadays, few kinds of people use the lunch box, such as workers and university students, not only for saving money but also for paying attention to what they eat or due to some variable daily commitments that don’t allow to return at home. The practice of preparing a lunch box requires a lot of dedication and patience: people usually cook their meal either the day before or the morning of the same day they intend to consume the food. This habit, however, is not always achieved, due to lack of time and organization. Based on this last consideration, I decided to investigate the needs and problems that a person usually faces during the lunch time, carrying out bibliographical research, observations, general and specific surveys. The research data was developed according to methods and tools acquired during the course of studies, leading to the design of a service that offers the opportunity to buy a meal from a partner restaurant through the use of a temporary lunch box. The thesis project proposes a digital application and an analogical service for university students and workers from 21 to 35 years old ensuring quality in the choice of food, affordability and facilitating the timing of meal consumption.File | Dimensione | Formato | |
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