Improved cookstoves offer a practical solution to many medical, environmental, social, and economic issues facing developing economies that still rely on biomass fuels for cooking. This project presents the factors influencing the design and performance of an improved cookstove for Guatemalan markets and synthesizes these factors into a final concept. The research phase explores the potential impacts new cookstoves can have on a micro and macro scale, as well as the cultural and economic elements that need to be addressed in order to make any potential product marketable. Additionally detailed are the physical principles that dictate clean and efficient cookstove operation. The design phase presents the steps taken to evolve a project from ideation to final product in the cookstove sector, including creating design objectives, concept generation, material selection, and engineering design. Ultimately this project not only seeks to create a particular solution for cooking in Guatemalan markets, but also to offer an example for other design engineers to follow when making products for developing countries.
Molte economie in via di sviluppo dipendono ancora dalla combustione di biomassa per la cottura dei cibi, un metodo che richiede la riprogettazione di piani cottura che siano ottimizzati risolvere molti problemi in ambito sanitario, ambientale, sociale ed economico. Questa tesi di ricerca descrive i fattori che influenzano il design e le prestazioni di un piano cottura ottimizzato per i mercati in via di sviluppo, a partire dal caso studio del Guatemala, e li sintetizza in un concept finale. La fase di ricerca esplora il potenziale impatto dei nuovi piani cottura su piccola e larga scala, includendo anche gli aspetti culturali ed economici da considerare per rendere il nuovo prodotto appetibile sul mercato. Inoltre è stata fatta una ricerca dettagliata sui principi fisici che garantiscono una prestazione pulita ed efficiente del piano cottura. La fase di progettazione presenta tutti passaggi dello sviluppo del progetto: dall’ideazione al prodotto finale inserito nel suo settore, incluse la definizione degli obiettivi di progetto, la generazione dell’idea, la selezione dei materiali e l’ingegnerizzazione del progetto. Infine, questo progetto non cerca soltanto di creare una soluzione specifica per il contesto del Guatemala, ma offre anche alcuni spunti per la progettazione di prodotti per paesi in via di sviluppo.
Design of a wood burning cookstove for production and use in Guatemala
SULLIVAN, ARTURO BENETTI
2018/2019
Abstract
Improved cookstoves offer a practical solution to many medical, environmental, social, and economic issues facing developing economies that still rely on biomass fuels for cooking. This project presents the factors influencing the design and performance of an improved cookstove for Guatemalan markets and synthesizes these factors into a final concept. The research phase explores the potential impacts new cookstoves can have on a micro and macro scale, as well as the cultural and economic elements that need to be addressed in order to make any potential product marketable. Additionally detailed are the physical principles that dictate clean and efficient cookstove operation. The design phase presents the steps taken to evolve a project from ideation to final product in the cookstove sector, including creating design objectives, concept generation, material selection, and engineering design. Ultimately this project not only seeks to create a particular solution for cooking in Guatemalan markets, but also to offer an example for other design engineers to follow when making products for developing countries.File | Dimensione | Formato | |
---|---|---|---|
2019_12_Sullivan.pdf
Open Access dal 06/12/2020
Descrizione: Arturo Sullivan Thesis
Dimensione
5.11 MB
Formato
Adobe PDF
|
5.11 MB | Adobe PDF | Visualizza/Apri |
I documenti in POLITesi sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.
https://hdl.handle.net/10589/151927