As the globalization process intensifies, Multiculturalism has become a widespread phenomenon in societies. Food as one of the important elements of culture has become intertwined. When a food culture spreads in a completely new cultural environment, it is often affected by the aesthetic in which it is located, thus blur the original cultural characteristics. By studying cultural models in sociology and anthropology, the research starts from the challenge of “What is authentic Chinese taste?". Firstly, I collect a series of data on Chinese restaurants in Milan, using design tools to picture the data visualization of Chinese restaurant foodscape. Then I give out some questionnaires and study some cases to further learn who will be the target of knowing what is the authentic Chinese taste. Based on the research above I developed a possible project on how to find an authentic Chinese taste in Milan.

Con l'intensificarsi della globalizzazione, Il multiculturalismo è diventato un'aspetto diffuso nella società. Il cibo, come uno degli elementi importanti della cultura, è intrecciato. Quando una cultura alimentare si diffonde in un ambiente culturale completamente nuovo, è spesso influenzata dall'estetica in cui si trova, sfocando le caratteristiche culturali originali.Studiando modelli culturali in sociologia e antropologia, la ricerca inizia dalla sfida di "Che cos'è il gusto cinese autentico?". Prima di tutto, uso Foodscape, i strumenti di progettazione visiva dati del ristorante cinese, per raccolgere i dati sui ristoranti cinesi a Milano, poi distribuisco i questionari e studio alcuni casi per sapere meglio chi sarà l'obiettivo di conoscere quale sia il gusto cinese. Alla base delle ricerche di sopra, ho sviluppato un progetto su come trovare un gusto vero e proprio cinese a Milano.

What is the authentic Chinese taste. Research and design of the Chinese restaurant in Milan.

CAI, YIXIAO
2018/2019

Abstract

As the globalization process intensifies, Multiculturalism has become a widespread phenomenon in societies. Food as one of the important elements of culture has become intertwined. When a food culture spreads in a completely new cultural environment, it is often affected by the aesthetic in which it is located, thus blur the original cultural characteristics. By studying cultural models in sociology and anthropology, the research starts from the challenge of “What is authentic Chinese taste?". Firstly, I collect a series of data on Chinese restaurants in Milan, using design tools to picture the data visualization of Chinese restaurant foodscape. Then I give out some questionnaires and study some cases to further learn who will be the target of knowing what is the authentic Chinese taste. Based on the research above I developed a possible project on how to find an authentic Chinese taste in Milan.
ARC III - Scuola del Design
6-giu-2020
2018/2019
Con l'intensificarsi della globalizzazione, Il multiculturalismo è diventato un'aspetto diffuso nella società. Il cibo, come uno degli elementi importanti della cultura, è intrecciato. Quando una cultura alimentare si diffonde in un ambiente culturale completamente nuovo, è spesso influenzata dall'estetica in cui si trova, sfocando le caratteristiche culturali originali.Studiando modelli culturali in sociologia e antropologia, la ricerca inizia dalla sfida di "Che cos'è il gusto cinese autentico?". Prima di tutto, uso Foodscape, i strumenti di progettazione visiva dati del ristorante cinese, per raccolgere i dati sui ristoranti cinesi a Milano, poi distribuisco i questionari e studio alcuni casi per sapere meglio chi sarà l'obiettivo di conoscere quale sia il gusto cinese. Alla base delle ricerche di sopra, ho sviluppato un progetto su come trovare un gusto vero e proprio cinese a Milano.
Tesi di laurea Magistrale
File allegati
File Dimensione Formato  
891996-Yixiao Cai-Thesis final.pdf

non accessibile

Descrizione: Thesis-Yixiao Cai
Dimensione 7.02 MB
Formato Adobe PDF
7.02 MB Adobe PDF   Visualizza/Apri

I documenti in POLITesi sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10589/153674