Food waste is a faceted topic that is socially, environmentally and economically affecting the actual society. Numbers on undernourished people, on the environmental damages and on the economic losses are highlighting a real global crisis. Several studies have been realized on the phenomenon and many aspects have been unearthed. Practices and strategies for preventing and managing surplus food generation should be implemented by companies operating in the Food Supply Chain in order to minimize wastes. Business functions and roles to manage the thematic should be identified in each company and factors respectively hampering and enabling the adoption of best practices should be underlined. This thesis work aims at analysing the variables affecting food waste with the main objective of (i) identifying the strategies currently applied by companies for food surplus prevention and management. The study will also evidence the most implemented and most effective practices. Moreover, it will indagate (ii) the business functions that are responsible or involved in the fight to food waste minimization. Finally, (iii) barriers and drivers respectively hindering and accelerating the application of prevention and management solutions will be highlighted and evaluated. The analysis will be undertaken through the construction and implementation of two questionnaires, each one specific for the stages of the FSC on which this thesis focuses (i.e. manufacturing and retail sectors). The questionnaires will be administrated to samples of respondents representing manufacturing and retail companies that operate in the Italian territory. Before sharing the survey with managers, a testing phase through the arrangement of some interviews will validate the questionnaires.

Lo spreco alimentare è un argomento sfaccettato che incide sul piano sociale, ambientale ed economico della società attuale. I numeri sulle persone denutrite, sui danni ambientali e sulle perdite economiche stanno mettendo in evidenza una vera crisi globale. Sono stati realizzati diversi studi su questo fenomeno e molti suoi aspetti sono stati portati alla luce. Le aziende che operano nella Supply Chain alimentare dovrebbero applicare pratiche e strategie volte a prevenire e gestire la formazione di eccedenze, al fine di ridurre al minimo gli sprechi. Ogni organizzazione dovrebbe identificare le funzioni aziendali e i ruoli dedicati alla gestione di tale tematica e dovrebbe analizzare i fattori che rispettivamente rallentano o accelerano l'adozione di best practice. Questo lavoro di tesi mira ad analizzare le variabili che incidono sugli sprechi alimentari con l’ obiettivo principale di (i) identificare le strategie attualmente applicate dalle aziende per la prevenzione e la gestione delle eccedenze alimentari. Lo studio evidenzierà anche le pratiche più implementate e più efficaci. Inoltre, esaminerà (ii) le funzioni aziendali che sono responsabili o coinvolte nella lotta alla minimizzazione degli sprechi alimentari. Infine, (iii) saranno evidenziati e valutati le barriere e i driver che rispettivamente ostacolano e abilitano l'applicazione delle soluzioni di prevenzione e gestione. L'analisi sarà condotta attraverso la costruzione e l'implementazione di due questionari, ognuno specifico per gli stadi della FSC su cui si concentra questa ricerca (ovvero i settori manifatturiero e del commercio al dettaglio). I questionari saranno somministrati ai campioni di rispondenti che rappresentano aziende manifatturiere e retail operanti sul territorio italiano. Prima di inoltrare il sondaggio ai manager selezionati, una fase di test attraverso la schedulazione di alcune interviste sarà utile a validare i questionari.

Food waste reduction, an empirical analysis of the agri-food industry

MARIANI, SIMONE;MAZZURANA, CLAUDIO
2018/2019

Abstract

Food waste is a faceted topic that is socially, environmentally and economically affecting the actual society. Numbers on undernourished people, on the environmental damages and on the economic losses are highlighting a real global crisis. Several studies have been realized on the phenomenon and many aspects have been unearthed. Practices and strategies for preventing and managing surplus food generation should be implemented by companies operating in the Food Supply Chain in order to minimize wastes. Business functions and roles to manage the thematic should be identified in each company and factors respectively hampering and enabling the adoption of best practices should be underlined. This thesis work aims at analysing the variables affecting food waste with the main objective of (i) identifying the strategies currently applied by companies for food surplus prevention and management. The study will also evidence the most implemented and most effective practices. Moreover, it will indagate (ii) the business functions that are responsible or involved in the fight to food waste minimization. Finally, (iii) barriers and drivers respectively hindering and accelerating the application of prevention and management solutions will be highlighted and evaluated. The analysis will be undertaken through the construction and implementation of two questionnaires, each one specific for the stages of the FSC on which this thesis focuses (i.e. manufacturing and retail sectors). The questionnaires will be administrated to samples of respondents representing manufacturing and retail companies that operate in the Italian territory. Before sharing the survey with managers, a testing phase through the arrangement of some interviews will validate the questionnaires.
SILVESTRO, ANNALAURA
BARTEZZAGHI, GIULIA
ING - Scuola di Ingegneria Industriale e dell'Informazione
29-apr-2020
2018/2019
Lo spreco alimentare è un argomento sfaccettato che incide sul piano sociale, ambientale ed economico della società attuale. I numeri sulle persone denutrite, sui danni ambientali e sulle perdite economiche stanno mettendo in evidenza una vera crisi globale. Sono stati realizzati diversi studi su questo fenomeno e molti suoi aspetti sono stati portati alla luce. Le aziende che operano nella Supply Chain alimentare dovrebbero applicare pratiche e strategie volte a prevenire e gestire la formazione di eccedenze, al fine di ridurre al minimo gli sprechi. Ogni organizzazione dovrebbe identificare le funzioni aziendali e i ruoli dedicati alla gestione di tale tematica e dovrebbe analizzare i fattori che rispettivamente rallentano o accelerano l'adozione di best practice. Questo lavoro di tesi mira ad analizzare le variabili che incidono sugli sprechi alimentari con l’ obiettivo principale di (i) identificare le strategie attualmente applicate dalle aziende per la prevenzione e la gestione delle eccedenze alimentari. Lo studio evidenzierà anche le pratiche più implementate e più efficaci. Inoltre, esaminerà (ii) le funzioni aziendali che sono responsabili o coinvolte nella lotta alla minimizzazione degli sprechi alimentari. Infine, (iii) saranno evidenziati e valutati le barriere e i driver che rispettivamente ostacolano e abilitano l'applicazione delle soluzioni di prevenzione e gestione. L'analisi sarà condotta attraverso la costruzione e l'implementazione di due questionari, ognuno specifico per gli stadi della FSC su cui si concentra questa ricerca (ovvero i settori manifatturiero e del commercio al dettaglio). I questionari saranno somministrati ai campioni di rispondenti che rappresentano aziende manifatturiere e retail operanti sul territorio italiano. Prima di inoltrare il sondaggio ai manager selezionati, una fase di test attraverso la schedulazione di alcune interviste sarà utile a validare i questionari.
Tesi di laurea Magistrale
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10589/153838