Agri-food supply chains (ASC) have been in the public eye in the last decade because of the thousand kilograms of food wasted every year (Food and Agriculture Organization of the United Nations) and because they are often spread worldwide, employing millions of people and involving many developing countries. The higher awareness on social and environmental issues that has risen in the latest years highlights the need of a proper Sustainability Performance Measurement System (SPMS), in order to assess the impact of companies’ activities. Because of the different pressures received from actors outside the supply network or from other agents in the different stages of the supply chain, managers are required to identify new innovative solutions to minimize their companies’ negative environmental and social impacts and, at the same time, to guarantee their economic sustainability. However, the sustainability assessment of a supply chain is not free from challenges. The first difficulty regards the identification of the practices that can be implemented in order to improve the sustainability performance. Secondly, the selection of the indicators that can allow to assess the effectiveness of the practices implemented and the tools and instruments adopted to collect data for computing each indicator. Therefore, this research has the objective to study the current SPMSs developed by other researchers and to identify a new framework that is suitable for the ASC and that involves the different stages that characterize the chain. Furthermore, the study aims to identify the external and internal sustainability drivers that push companies toward higher levels of sustainability performance. The research methodology adopted follows an exploratory approach, based on multiple case studies. The research sample includes 8 companies operating in the different stages of the wine supply chain (WSC) and based in different Italian regions. Information was collected through interviews performed to companies’ managers or owners and the data was analyzed with a structured approach, starting from a single-case analysis and proceeding with a cross-case and a cross-stage analyses, to take into consideration multiple tiers in the supply chain. Results point out the scarcity in literature of sustainability performance assessment systems that adopt multiple perspectives and that refer to the entire supply chain. Results also suggest that many companies are progressively adopting innovative solutions and implementing new approaches in order to increase their control over sustainability performance. Additionally, findings show that in the WSC the efforts are mainly devoted to the environmental and economic sustainability, considering the social dimension of secondary importance. Moreover, findings suggest that there are strong sources of pressure exerted on each company in the different stages of the supply chain and, that cooperation and collaboration between the different actors plays a fundamental role.

Le filiere agricole sono state sotto i riflettori nella scorsa decade per via delle diverse tonnellate di cibo che ogni anno vanno sprecate (Organizzazione del Cibo e dell’Agricoltura delle Nazioni Unite) e per via della loro diffusione su scala globale, impiegando milioni di lavoratori e coinvolgendo diverse nazioni in via di sviluppo. La crescente consapevolezza delle problematiche ambientali e sociali che si è sviluppata negli scorsi anni sottolinea il bisogno di un appropriato sistema di misura delle prestazioni di sostenibilità, al fine di verificare l’impatto delle attività svolte dalle aziende. Per via delle diverse pressioni ricevute da attori esterni alla filiera o da agenti nelle diverse fasi produttive, ai dirigenti aziendali è richiesto di identificare nuove ed innovative soluzioni al fine di minimizzare i danni ambientali e sociali delle loro aziende e, allo stesso tempo, di garantirne la sostenibilità economica. Tuttavia, l’accertamento della sostenibilità di una filiera non è esente da sfide. La prima difficoltà riguarda l’identificazione delle attività che è possibile implementare al fine di incrementare la sostenibilità. In secondo luogo, la selezione degli indicatori che permettano la valuatazione dell’efficacia delle attività svolte e degli strumenti usati per la raccolta dei dati utili alla misurazione dei suddetti indicatori. Di conseguenza, l’obiettivo di questa ricerca è quello di analizzare i sistemi di misura delle prestazioni di sostenibilità sviluppati da altri ricercatori e di identificare un nuovo sistema che sia adatto alla filiera agricola e che coinvolga le diverse fasi produttive. Inoltre, la ricerca ha lo scopo di identificare le fonti di pressione esterne ed interne alla filiera che spingono le aziende verso livelli di sostenibilità più elevati. La metodologia adottata per la ricerca segue un approccio esplorativo, basato molteplici casi di studio. Il campione della ricerca include 8 aziende che operano in diverse fasi della filiera vitivinicola ed in diverse regioni Italiane. Le informazioni sono state raccolte tramite delle interviste effettuate con i dirigenti o proprietari delle aziende e i dati sono stati analizati seguendo un processo strutturato, iniziando da un’analisi caso per caso e proseguendo con un’analisi incrociata dei diversi casi e fasi lavorative, al fine di prendere in esame la prospettiva dell’intera filiera. I risultati evidenziano una lacuna nella letteratura per quanto concerne la presenza di sistemi di misura delle prestazioni di sostenibilità che adottino diverse prospettive e che prendano in esame l’intera filiera. I risultati suggeriscono inoltre che molte aziende stanno progressivamente adottando soluzioni innovative e stanno implementando nuovi approcci al fine di incrementare il loro controllo sulla sostenibilità. In aggiunta, i risultati dimostrano che nella filiera vitivinicola gli sforzi sono principalmente rivolti alla sostenibilità ambientale ed economica, mentre la sostenibilità sociale è considerata di secondaria importanza. Inoltre, i risultati suggeriscono che sono presenti forti pressioni esercitate su tutte le aziende nelle diverse fasi della filiera e che la cooperazione e collaborazione tra i diversi attori gioca un ruolo fondamentale.

Sustainability performance measurement system in the wine supply chain

La RUSSA, CLAUDIO
2019/2020

Abstract

Agri-food supply chains (ASC) have been in the public eye in the last decade because of the thousand kilograms of food wasted every year (Food and Agriculture Organization of the United Nations) and because they are often spread worldwide, employing millions of people and involving many developing countries. The higher awareness on social and environmental issues that has risen in the latest years highlights the need of a proper Sustainability Performance Measurement System (SPMS), in order to assess the impact of companies’ activities. Because of the different pressures received from actors outside the supply network or from other agents in the different stages of the supply chain, managers are required to identify new innovative solutions to minimize their companies’ negative environmental and social impacts and, at the same time, to guarantee their economic sustainability. However, the sustainability assessment of a supply chain is not free from challenges. The first difficulty regards the identification of the practices that can be implemented in order to improve the sustainability performance. Secondly, the selection of the indicators that can allow to assess the effectiveness of the practices implemented and the tools and instruments adopted to collect data for computing each indicator. Therefore, this research has the objective to study the current SPMSs developed by other researchers and to identify a new framework that is suitable for the ASC and that involves the different stages that characterize the chain. Furthermore, the study aims to identify the external and internal sustainability drivers that push companies toward higher levels of sustainability performance. The research methodology adopted follows an exploratory approach, based on multiple case studies. The research sample includes 8 companies operating in the different stages of the wine supply chain (WSC) and based in different Italian regions. Information was collected through interviews performed to companies’ managers or owners and the data was analyzed with a structured approach, starting from a single-case analysis and proceeding with a cross-case and a cross-stage analyses, to take into consideration multiple tiers in the supply chain. Results point out the scarcity in literature of sustainability performance assessment systems that adopt multiple perspectives and that refer to the entire supply chain. Results also suggest that many companies are progressively adopting innovative solutions and implementing new approaches in order to increase their control over sustainability performance. Additionally, findings show that in the WSC the efforts are mainly devoted to the environmental and economic sustainability, considering the social dimension of secondary importance. Moreover, findings suggest that there are strong sources of pressure exerted on each company in the different stages of the supply chain and, that cooperation and collaboration between the different actors plays a fundamental role.
LEON BRAVO, CLARITA VERONICA
CANIATO, FEDERICO ANGELO FRANCESCO
ING - Scuola di Ingegneria Industriale e dell'Informazione
24-lug-2020
2019/2020
Le filiere agricole sono state sotto i riflettori nella scorsa decade per via delle diverse tonnellate di cibo che ogni anno vanno sprecate (Organizzazione del Cibo e dell’Agricoltura delle Nazioni Unite) e per via della loro diffusione su scala globale, impiegando milioni di lavoratori e coinvolgendo diverse nazioni in via di sviluppo. La crescente consapevolezza delle problematiche ambientali e sociali che si è sviluppata negli scorsi anni sottolinea il bisogno di un appropriato sistema di misura delle prestazioni di sostenibilità, al fine di verificare l’impatto delle attività svolte dalle aziende. Per via delle diverse pressioni ricevute da attori esterni alla filiera o da agenti nelle diverse fasi produttive, ai dirigenti aziendali è richiesto di identificare nuove ed innovative soluzioni al fine di minimizzare i danni ambientali e sociali delle loro aziende e, allo stesso tempo, di garantirne la sostenibilità economica. Tuttavia, l’accertamento della sostenibilità di una filiera non è esente da sfide. La prima difficoltà riguarda l’identificazione delle attività che è possibile implementare al fine di incrementare la sostenibilità. In secondo luogo, la selezione degli indicatori che permettano la valuatazione dell’efficacia delle attività svolte e degli strumenti usati per la raccolta dei dati utili alla misurazione dei suddetti indicatori. Di conseguenza, l’obiettivo di questa ricerca è quello di analizzare i sistemi di misura delle prestazioni di sostenibilità sviluppati da altri ricercatori e di identificare un nuovo sistema che sia adatto alla filiera agricola e che coinvolga le diverse fasi produttive. Inoltre, la ricerca ha lo scopo di identificare le fonti di pressione esterne ed interne alla filiera che spingono le aziende verso livelli di sostenibilità più elevati. La metodologia adottata per la ricerca segue un approccio esplorativo, basato molteplici casi di studio. Il campione della ricerca include 8 aziende che operano in diverse fasi della filiera vitivinicola ed in diverse regioni Italiane. Le informazioni sono state raccolte tramite delle interviste effettuate con i dirigenti o proprietari delle aziende e i dati sono stati analizati seguendo un processo strutturato, iniziando da un’analisi caso per caso e proseguendo con un’analisi incrociata dei diversi casi e fasi lavorative, al fine di prendere in esame la prospettiva dell’intera filiera. I risultati evidenziano una lacuna nella letteratura per quanto concerne la presenza di sistemi di misura delle prestazioni di sostenibilità che adottino diverse prospettive e che prendano in esame l’intera filiera. I risultati suggeriscono inoltre che molte aziende stanno progressivamente adottando soluzioni innovative e stanno implementando nuovi approcci al fine di incrementare il loro controllo sulla sostenibilità. In aggiunta, i risultati dimostrano che nella filiera vitivinicola gli sforzi sono principalmente rivolti alla sostenibilità ambientale ed economica, mentre la sostenibilità sociale è considerata di secondaria importanza. Inoltre, i risultati suggeriscono che sono presenti forti pressioni esercitate su tutte le aziende nelle diverse fasi della filiera e che la cooperazione e collaborazione tra i diversi attori gioca un ruolo fondamentale.
File allegati
File Dimensione Formato  
Sustainability Performance Measurement System in the wine supply chain.pdf

accessibile in internet solo dagli utenti autorizzati

Dimensione 3.5 MB
Formato Adobe PDF
3.5 MB Adobe PDF   Visualizza/Apri

I documenti in POLITesi sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10589/164861