Ostello + is a space that receives young travelers, world explorer for work and leisure. Ostello + is also a metropolitan market, an urban space and a place for meeting and socialization. The research starts from the desire to redevelop the food market of Gorla, nowadays an abandoned and degraded structure, according to a contemporary viewpoint that tries to meet housing demand of our century. The urban regeneration of the market implies the creation of a place for social inclusion for the neighborhood but also the design of a space which could take part in a larger-scale territorial network. Starting from the consideration that in contemporary society we are witnessing the spread of physical and virtual mobile lives, it’s necessary to develop new concepts related to living, working and traveling spaces: spaces that could renovate their features, opening up to experimentation and hybridization, because contemporary society increasingly focuses its attention on the dimension of sharing, flexibility and hyper-connectivity. The new ways in which individuals interact with the internal / external space are producing the disappearance of traditional types of functional spaces: giving new functions to the existing building heritage, transforming former industrial or ex-tertiary buildings, such as this food market, it could be a chance to reflect on spaces with new functional destinations, which could meet more effectively to the demands of the contemporary man. A typological hybridization process that supports the reactivation of the existing in order to avoid further waste of energy and soil resources. The research investigates the change that have been taking place in the hospitality sector in recent decades, due to the emergence of guests new needs and new habits. Millennials travellers are in search for experiential tourism where the contact with locals and their culture become more important. The design experience gave the opportunity to experiment and put into practice theoretical research concerning the themes of living and contemporary hospitality. The recovery of the market has therefore become an opportunity to investigate and reflect on the possibility of creating a flexible and polycentric system that best meet a complex, immaterial and constantly changing urban condition.
Ostello+ è uno spazio che accoglie giovani viaggiatori, esploratori del mondo per lavoro e per svago. Ostello+ è anche mercato metropolitano, spazio urbano e luogo di incontro e socializzazione. La ricerca parte dalla volontà di riqualificare il mercato comunale di Gorla, al giorno d’oggi struttura abbandonata e degradata, secondo un’ottica contemporanea che cerca di rispondere alle esigenze abitative del nostro secolo. La rigenerazione urbana del mercato implica la creazione di un luogo d’inclusione sociale per la comunità del quartiere ma anche la progettazione di uno spazio che faccia parte di una rete territoriale a scala più grande. Partendo dalla considerazione che nella società contemporanea si assiste alla diffusione di vite mobili fisiche e virtuali, è necessario pensare a nuovi concetti legati agli spazi di vita, di lavoro e di viaggio: spazi che rinnovino i loro tratti, aprendosi alle sperimentazioni ed all’ibridazione dei contesti dato che la società contemporanea focalizza sempre più la propria attenzione verso la dimensione dello sharing, della flessibilità e dell’iperconnettività. I nuovi modi in cui gli individui interagiscono con lo spazio interno/esterno stanno causando la scomparsa delle tradizionali tipologie di spazi funzionali : rifunzionalizzare il patrimonio edilizio esistente, trasformando edifici ex industriali od ex terziari, come il mercato coperto, crea l’opportunità di riflettere su spazi con nuove destinazioni funzionali, le quali rispondano più efficacemente all’esigenze dell’uomo contemporaneo. Un processo di ibridazione tipologica che favorisce la riattivazione dell’esistente al fine di evitare ulteriore spreco di risorse energetiche e di suolo. La ricerca indaga i cambiamenti che stanno avvenendo negli ultimi decenni all’interno del settore dell’ospitalità, trasformazioni dovute alla comparsa di nuove esigenze e nuove abitudini degli utenti. Il viaggiatore Millennials va alla ricerca di un turismo esperienziale dove il contatto con l’autenticità del luogo e della sua cultura diventano ancora più importanti. L’esperienza progettuale ha dato l’opportunità di sperimentare e di mettere in pratica la ricerca teorica riguardante i temi dell’abitare e dell’ospitalità contemporanea. Il recupero del mercato è diventata dunque occasione per indagare e riflettere circa la possibilità di creare un sistema flessibile e policentrico che rispondesse al meglio ad una condizione urbana complessa, immateriale ed in continua trasformazione.
Ostello+. Uno scenario contemporaneo di ospitalità urbana. Nuove prospettive per il mercato di Gorla a Milano
Sirna, Giuliana;Carraretto, Sara;Catte, Carlotta
2019/2020
Abstract
Ostello + is a space that receives young travelers, world explorer for work and leisure. Ostello + is also a metropolitan market, an urban space and a place for meeting and socialization. The research starts from the desire to redevelop the food market of Gorla, nowadays an abandoned and degraded structure, according to a contemporary viewpoint that tries to meet housing demand of our century. The urban regeneration of the market implies the creation of a place for social inclusion for the neighborhood but also the design of a space which could take part in a larger-scale territorial network. Starting from the consideration that in contemporary society we are witnessing the spread of physical and virtual mobile lives, it’s necessary to develop new concepts related to living, working and traveling spaces: spaces that could renovate their features, opening up to experimentation and hybridization, because contemporary society increasingly focuses its attention on the dimension of sharing, flexibility and hyper-connectivity. The new ways in which individuals interact with the internal / external space are producing the disappearance of traditional types of functional spaces: giving new functions to the existing building heritage, transforming former industrial or ex-tertiary buildings, such as this food market, it could be a chance to reflect on spaces with new functional destinations, which could meet more effectively to the demands of the contemporary man. A typological hybridization process that supports the reactivation of the existing in order to avoid further waste of energy and soil resources. The research investigates the change that have been taking place in the hospitality sector in recent decades, due to the emergence of guests new needs and new habits. Millennials travellers are in search for experiential tourism where the contact with locals and their culture become more important. The design experience gave the opportunity to experiment and put into practice theoretical research concerning the themes of living and contemporary hospitality. The recovery of the market has therefore become an opportunity to investigate and reflect on the possibility of creating a flexible and polycentric system that best meet a complex, immaterial and constantly changing urban condition.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/10589/165539