This thesis aims to study the relationship between Changsha rice noodles and Changsha residents' food memory and identity. Use the form of interactive documentary and audio-visual tools to tell stories, preserve urban food memories, and encourage more diverse choices in the industry. At the same time, it provides information for the government, industry associations and other stakeholders to promote more discussions on this topic. The object of this research is Changsha rice noodle shop. Changsha rice noodle is a traditional daily food in Changsha, a southern city in China. Traditional rice noodle restaurants are usually opened in old communities, where the shop is small and profitable, but it is indeed a place that neighbourhoods frequent every day. These small shops not only belong to the community but also shape it. I have used a variety of methodology to conduct research, such as desk research, questionnaire surveys, expert interviews, audio-visual tool records, etc. I will show these research results in this paper. The final design is an interactive documentary. I used the collected audio-visual language materials to create a complete experience for users to understand the story of Changsha rice noodles. Audio-visual tools in this project proved to be effective in preserving and spreading the story of urban food memory.

Questa tesi mira a studiare la relazione tra i noodles di riso di Changsha e la memoria e l'identità alimentare dei residenti di Changsha. Usa la forma di documentario interattivo e strumenti audiovisivi per raccontare storie, preservare i ricordi del cibo urbano e incoraggiare scelte più diverse nel settore. Allo stesso tempo, fornisce informazioni al governo, alle associazioni di settore e ad altre parti interessate per promuovere ulteriori discussioni su questo argomento. L'oggetto di questa ricerca è il negozio di spaghetti di riso Changsha. La pasta di riso Changsha è un alimento quotidiano tradizionale a Changsha, una città del sud della Cina. I ristoranti tradizionali di spaghetti di riso vengono solitamente aperti nelle vecchie comunità, dove il negozio è piccolo e redditizio, ma è davvero un posto che i quartieri frequentano ogni giorno. Questi piccoli negozi non solo appartengono alla comunità, ma la modellano. Ho usato una varietà di metodologie per condurre ricerche, come ricerche documentali, sondaggi con questionari, interviste ad esperti, registrazioni di strumenti audiovisivi, ecc. Mostrerò questi risultati di ricerca in questo documento. Il progetto finale è un documentario interattivo. Ho utilizzato i materiali in linguaggio audiovisivo raccolti per creare un'esperienza completa per consentire agli utenti di comprendere la storia degli spaghetti di riso Changsha. Gli strumenti audiovisivi di questo progetto si sono dimostrati efficaci nel preservare e diffondere la storia della memoria alimentare urbana.

Interactive documentary : Changsha is in a bowl of rice noodle. Using visual-audio tools to preserve the urban food memory

Lei, Yuke
2019/2020

Abstract

This thesis aims to study the relationship between Changsha rice noodles and Changsha residents' food memory and identity. Use the form of interactive documentary and audio-visual tools to tell stories, preserve urban food memories, and encourage more diverse choices in the industry. At the same time, it provides information for the government, industry associations and other stakeholders to promote more discussions on this topic. The object of this research is Changsha rice noodle shop. Changsha rice noodle is a traditional daily food in Changsha, a southern city in China. Traditional rice noodle restaurants are usually opened in old communities, where the shop is small and profitable, but it is indeed a place that neighbourhoods frequent every day. These small shops not only belong to the community but also shape it. I have used a variety of methodology to conduct research, such as desk research, questionnaire surveys, expert interviews, audio-visual tool records, etc. I will show these research results in this paper. The final design is an interactive documentary. I used the collected audio-visual language materials to create a complete experience for users to understand the story of Changsha rice noodles. Audio-visual tools in this project proved to be effective in preserving and spreading the story of urban food memory.
ARC III - Scuola del Design
2-ott-2020
2019/2020
Questa tesi mira a studiare la relazione tra i noodles di riso di Changsha e la memoria e l'identità alimentare dei residenti di Changsha. Usa la forma di documentario interattivo e strumenti audiovisivi per raccontare storie, preservare i ricordi del cibo urbano e incoraggiare scelte più diverse nel settore. Allo stesso tempo, fornisce informazioni al governo, alle associazioni di settore e ad altre parti interessate per promuovere ulteriori discussioni su questo argomento. L'oggetto di questa ricerca è il negozio di spaghetti di riso Changsha. La pasta di riso Changsha è un alimento quotidiano tradizionale a Changsha, una città del sud della Cina. I ristoranti tradizionali di spaghetti di riso vengono solitamente aperti nelle vecchie comunità, dove il negozio è piccolo e redditizio, ma è davvero un posto che i quartieri frequentano ogni giorno. Questi piccoli negozi non solo appartengono alla comunità, ma la modellano. Ho usato una varietà di metodologie per condurre ricerche, come ricerche documentali, sondaggi con questionari, interviste ad esperti, registrazioni di strumenti audiovisivi, ecc. Mostrerò questi risultati di ricerca in questo documento. Il progetto finale è un documentario interattivo. Ho utilizzato i materiali in linguaggio audiovisivo raccolti per creare un'esperienza completa per consentire agli utenti di comprendere la storia degli spaghetti di riso Changsha. Gli strumenti audiovisivi di questo progetto si sono dimostrati efficaci nel preservare e diffondere la storia della memoria alimentare urbana.
File allegati
File Dimensione Formato  
yuke-lei thesis final.pdf

non accessibile

Dimensione 22.46 MB
Formato Adobe PDF
22.46 MB Adobe PDF   Visualizza/Apri

I documenti in POLITesi sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10589/166062