In a context where companies must compete in an increasingly turbulent environment, most of them rely on Lean philosophy or on use of new technologies born with Industry 4.0 to survive and increase their productivity. Lean thinking and digitization have been successfully discussed, studied and applied in many contexts, but what are the challenges and opportunities for Lean thinking in the digital age? How does the concept of productivity change? What are the main enabling factors? This thesis aims to investigate the relationship between these two elements, to understand if their simultaneous application within the company can bring real benefits and how it can do so. The methodology used for this study is the Systematic Literature Review, an in-depth analysis of the literature, which aims to identify, critically evaluate and integrate the results of all relevant, high-quality individual studies that address one or more research questions. Following a precise screening process of the existing literature, 150 relevant articles and publications were identified, on which the analyses were conducted. From these analyses it is clear that Lean and new technologies can support each other positively and mutually, because Industry 4.0 technologies enhance the results of Lean practices, while the Lean philosophy implemented in the company is an excellent starting point for successful implementation of new technologies. Therefore, the digitalization and Lean principles and tools that present the greatest synergies, the ways in which business productivity is affected, the key factors for the success of this relationship, and the challenges and opportunities that a company faces to integrate these two elements have been investigated. This theoretical analysis was completed by a case study at Cantine Quattro Valli. The project in this winery company aims to develop an innovative digital system and to use digital technologies in order to improve the management of the lifecycle of labels, following the principles of the Lean philosophy. In this project the two elements demonstrate to support each other to increase the company's productivity, acting on the reduction of waste, on the improvement of internal and external communication and working conditions of employees, and on the increase of the ability to meet customer needs.

In un contesto in cui le aziende devono competere in un ambiente sempre più turbolento, la maggior parte di esse si affida alla filosofia Lean o all’uso di nuove tecnologie nate con l’Industry 4.0 per sopravvivere e incrementare la propria produttività. Il pensiero Lean e la Digitalizzazione sono stati discussi, studiati e applicati con successo in molti contesti, ma quali sono le sfide e le opportunità per il Lean thinking nell'era digitale? Come cambia il concetto di produttività? Quali sono i principali fattori abilitanti? Questa tesi si pone l’obiettivo di indagare la relazione tra questi elementi, per capire se la loro simultanea applicazione all’interno dell’azienda può portare effettivi benefici e in che modo può farlo. La metodologia usata per questo studio è la Systematic Literature Review, ovvero un’analisi approfondita della letteratura, il cui scopo è identificare, valutare criticamente e integrare i risultati di tutti gli studi individuali rilevanti e di alta qualità che affrontano una o più domande di ricerca. A seguito di un preciso processo di screening della letteratura esistente, sono stati identificati 150 articoli e pubblicazioni rilevanti, su cui sono state condotte le analisi. Da queste analisi risulta evidente che Lean e nuove tecnologie si possono supportare positivamente e in maniera reciproca poiché le tecnologie dell’Industry 4.0 arricchiscono i risultati delle pratiche Lean, mentre la filosofia Lean implementata in azienda è un’ottima base di partenza per implementare nuove tecnologie con successo. Sono state indagate quindi le tecnologie e i principi e gli strumenti Lean che presentano maggiori sinergie, i modi in cui la produttività aziendale viene influenzata, i fattori chiave per il successo di questa relazione, le sfide e le opportunità che un’azienda deve affrontare per integrare questi due elementi. Questa analisi teorica è stata completata da un caso di studio presso l’azienda Cantine Quattro Valli. Il progetto in questa azienda vinicola ha l'obiettivo di sviluppare un sistema digitale innovativo e di utilizzare tecnologie digitali per migliorare la gestione del ciclo di vita delle etichette, seguendo i principi della filosofia Lean. In questo progetto i due elementi dimostrano di sostenersi a vicenda per aumentare la produttività aziendale, agendo sulla riduzione degli sprechi, sul miglioramento della comunicazione interna ed esterna e delle condizioni di lavoro dei dipendenti, e sull'aumento della capacità di soddisfare le esigenze del cliente.

Lean thinking in digital era : a systematic literature review and a case study

ARATI, DARIO
2019/2020

Abstract

In a context where companies must compete in an increasingly turbulent environment, most of them rely on Lean philosophy or on use of new technologies born with Industry 4.0 to survive and increase their productivity. Lean thinking and digitization have been successfully discussed, studied and applied in many contexts, but what are the challenges and opportunities for Lean thinking in the digital age? How does the concept of productivity change? What are the main enabling factors? This thesis aims to investigate the relationship between these two elements, to understand if their simultaneous application within the company can bring real benefits and how it can do so. The methodology used for this study is the Systematic Literature Review, an in-depth analysis of the literature, which aims to identify, critically evaluate and integrate the results of all relevant, high-quality individual studies that address one or more research questions. Following a precise screening process of the existing literature, 150 relevant articles and publications were identified, on which the analyses were conducted. From these analyses it is clear that Lean and new technologies can support each other positively and mutually, because Industry 4.0 technologies enhance the results of Lean practices, while the Lean philosophy implemented in the company is an excellent starting point for successful implementation of new technologies. Therefore, the digitalization and Lean principles and tools that present the greatest synergies, the ways in which business productivity is affected, the key factors for the success of this relationship, and the challenges and opportunities that a company faces to integrate these two elements have been investigated. This theoretical analysis was completed by a case study at Cantine Quattro Valli. The project in this winery company aims to develop an innovative digital system and to use digital technologies in order to improve the management of the lifecycle of labels, following the principles of the Lean philosophy. In this project the two elements demonstrate to support each other to increase the company's productivity, acting on the reduction of waste, on the improvement of internal and external communication and working conditions of employees, and on the increase of the ability to meet customer needs.
NEGRI, ELISA
ING - Scuola di Ingegneria Industriale e dell'Informazione
2-ott-2020
2019/2020
In un contesto in cui le aziende devono competere in un ambiente sempre più turbolento, la maggior parte di esse si affida alla filosofia Lean o all’uso di nuove tecnologie nate con l’Industry 4.0 per sopravvivere e incrementare la propria produttività. Il pensiero Lean e la Digitalizzazione sono stati discussi, studiati e applicati con successo in molti contesti, ma quali sono le sfide e le opportunità per il Lean thinking nell'era digitale? Come cambia il concetto di produttività? Quali sono i principali fattori abilitanti? Questa tesi si pone l’obiettivo di indagare la relazione tra questi elementi, per capire se la loro simultanea applicazione all’interno dell’azienda può portare effettivi benefici e in che modo può farlo. La metodologia usata per questo studio è la Systematic Literature Review, ovvero un’analisi approfondita della letteratura, il cui scopo è identificare, valutare criticamente e integrare i risultati di tutti gli studi individuali rilevanti e di alta qualità che affrontano una o più domande di ricerca. A seguito di un preciso processo di screening della letteratura esistente, sono stati identificati 150 articoli e pubblicazioni rilevanti, su cui sono state condotte le analisi. Da queste analisi risulta evidente che Lean e nuove tecnologie si possono supportare positivamente e in maniera reciproca poiché le tecnologie dell’Industry 4.0 arricchiscono i risultati delle pratiche Lean, mentre la filosofia Lean implementata in azienda è un’ottima base di partenza per implementare nuove tecnologie con successo. Sono state indagate quindi le tecnologie e i principi e gli strumenti Lean che presentano maggiori sinergie, i modi in cui la produttività aziendale viene influenzata, i fattori chiave per il successo di questa relazione, le sfide e le opportunità che un’azienda deve affrontare per integrare questi due elementi. Questa analisi teorica è stata completata da un caso di studio presso l’azienda Cantine Quattro Valli. Il progetto in questa azienda vinicola ha l'obiettivo di sviluppare un sistema digitale innovativo e di utilizzare tecnologie digitali per migliorare la gestione del ciclo di vita delle etichette, seguendo i principi della filosofia Lean. In questo progetto i due elementi dimostrano di sostenersi a vicenda per aumentare la produttività aziendale, agendo sulla riduzione degli sprechi, sul miglioramento della comunicazione interna ed esterna e delle condizioni di lavoro dei dipendenti, e sull'aumento della capacità di soddisfare le esigenze del cliente.
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