Food consumption is responsible for around 30% of global greenhouse gas emissions, near 70% of the world's freshwater use, and it accounts for 40% of world's land use. Citizens are becoming more aware of the climate crisis we are heading to, and are willing to reduce its personal footprint. However, a big intention-behaviour gap does exist in society, failing to translate its sustainable beliefs into real action. Amidst this scenario, a growing interest in the literature has been placed in nudging interventions, which are becoming a promising tool to help consumers make greener food choices. This thesis plans to contribute to the understanding of how behavioural interventions powered by digital technologies can increase the online sales of sustainable food products. To reach this goal, a systematic model to evaluate the sustainability of supermarket products is constructed, and the information is conveyed to consumers through a disclosure nudge. Ultimately, the disclosure nudge is tested in a simulated online shopping environment with Swiss and German participants (n=45). The analysis of the results depicts an increase in environment-friendly products of 1.68% and a decrease in the most degrading products of 4.34% respect the control group.

L'industria alimentare è responsabile di circa il 30% delle emissioni di gas serra, circa il 70% dell'uso globale di acqua dolce, e rappresenta il 40% dell'uso del suolo. I cittadini sono sempre più consapevoli della crisi climatica a cui ci stiamo dirigendo e sono disposti a ridurre la loro impronta ecologica. Tuttavia, c'è un grande divario tra le intenzioni e l'azione nella società, che non traduce le loro convinzioni sostenibili in azioni concrete. In mezzo a questo scenario, è cresciuto l'interesse per la letteratura sul concetto di "Nudge", che sta diventando uno strumento promettente per aiutare i consumatori a fare scelte alimentari più sostenibili. Questa tesi intende contribuire alla comprensione di come gli interventi comportamentali alimentati dalle tecnologie digitali possano aumentare le vendite online di prodotti alimentari sostenibili. Per raggiungere questo obiettivo, viene costruito un modello sistematico per valutare la sostenibilità dei prodotti dei supermercati e le informazioni vengono trasmesse ai consumatori attraverso un Disclosure Nudge. Infine, la "Nudge" viene testato in un ambiente di shopping online simulato con partecipanti Svizzeri e Tedeschi (n=45). L'analisi dei risultati mostra un aumento dei prodotti sostenibili del 1.68% e una diminuzione dei prodotti di degradazione ambientale del 4,34% rispetto al gruppo di controllo.

Digital nudging to enhance sustainable purchasing behaviours in e-groceries

Arrieta I Pujol, Guillermo
2019/2020

Abstract

Food consumption is responsible for around 30% of global greenhouse gas emissions, near 70% of the world's freshwater use, and it accounts for 40% of world's land use. Citizens are becoming more aware of the climate crisis we are heading to, and are willing to reduce its personal footprint. However, a big intention-behaviour gap does exist in society, failing to translate its sustainable beliefs into real action. Amidst this scenario, a growing interest in the literature has been placed in nudging interventions, which are becoming a promising tool to help consumers make greener food choices. This thesis plans to contribute to the understanding of how behavioural interventions powered by digital technologies can increase the online sales of sustainable food products. To reach this goal, a systematic model to evaluate the sustainability of supermarket products is constructed, and the information is conveyed to consumers through a disclosure nudge. Ultimately, the disclosure nudge is tested in a simulated online shopping environment with Swiss and German participants (n=45). The analysis of the results depicts an increase in environment-friendly products of 1.68% and a decrease in the most degrading products of 4.34% respect the control group.
SIRAGUSA, CHIARA
LIAN, JIE
FUCHS, KLAUS LUDWIG
ING - Scuola di Ingegneria Industriale e dell'Informazione
15-dic-2020
2019/2020
L'industria alimentare è responsabile di circa il 30% delle emissioni di gas serra, circa il 70% dell'uso globale di acqua dolce, e rappresenta il 40% dell'uso del suolo. I cittadini sono sempre più consapevoli della crisi climatica a cui ci stiamo dirigendo e sono disposti a ridurre la loro impronta ecologica. Tuttavia, c'è un grande divario tra le intenzioni e l'azione nella società, che non traduce le loro convinzioni sostenibili in azioni concrete. In mezzo a questo scenario, è cresciuto l'interesse per la letteratura sul concetto di "Nudge", che sta diventando uno strumento promettente per aiutare i consumatori a fare scelte alimentari più sostenibili. Questa tesi intende contribuire alla comprensione di come gli interventi comportamentali alimentati dalle tecnologie digitali possano aumentare le vendite online di prodotti alimentari sostenibili. Per raggiungere questo obiettivo, viene costruito un modello sistematico per valutare la sostenibilità dei prodotti dei supermercati e le informazioni vengono trasmesse ai consumatori attraverso un Disclosure Nudge. Infine, la "Nudge" viene testato in un ambiente di shopping online simulato con partecipanti Svizzeri e Tedeschi (n=45). L'analisi dei risultati mostra un aumento dei prodotti sostenibili del 1.68% e una diminuzione dei prodotti di degradazione ambientale del 4,34% rispetto al gruppo di controllo.
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