Mechanical anisotropy, microstructure and texture of ferritic stainless-steel development during hot and cold work were analysed. The first analysis is the research of anisotropy parameters, as R value and in-plane anisotropy. For this analysis Mrs rt 150 tensile testing machine was used. Hot rolled samples showed the lowest in-plane anisotropies, so one of the best formability among all the samples. The highest anisotropy has been shown, on the contrary, by the cold worked sample. Then the analysis proceeded investigating microstructure and textures. To do so optical microscopy, SEM, diffractometer and EBSD analysis was performed. The results revealed the presence of α and γ fibres in all the elongated grain samples, while only γ in all the hot rolled or annealed samples. So, the presence of γ fibre has been found to be the best for the improvement of formability. Also, the resistance to thickening of the strips has been found to be similar if the same textures (Goss and S) develop.
In questo lavoro di tesi si è analizzato lo sviluppo di anisotropia, microstruttura e tessitura, in acciai inossidabili ferritici laminato sia a caldo che a freddo. La prima analisi è stata la ricerca dei parametri di anisotropia meccanica tramite test di trazione effettuati per mezzo della macchina Mrs rt 150. Si è trovato che i laminati a caldo mostrano fra i migliori valori di formabilità. Al contrario la maggior resistenza all'assottigliamento è stata mostrata dal laminato crudo. Si è poi proseguito con l'investigazione della microstruttura tramite microscopia ottica e analisi SEM. L'analisi della tessitura è stata invece condotta sia tramite difrattometro che EBSD. I risultati hanno rivelato la presenza di fibre α e γ in tutti i campioni dal grano allungato; mentre nei campioni a grano equiassico è stata trovata solo fibra γ. Quest'ultima fibra è stata associata ad un miglioramento significativo della formabilità. D'altro canto la presenza di tessiture Goss e S è stato associato all'aumento della resistenza all'assottigliamento da parte del laminato.
Texture analysis in ultrathin rolled ferritic stainless steel strips
Titta, Erik Jordan
2019/2020
Abstract
Mechanical anisotropy, microstructure and texture of ferritic stainless-steel development during hot and cold work were analysed. The first analysis is the research of anisotropy parameters, as R value and in-plane anisotropy. For this analysis Mrs rt 150 tensile testing machine was used. Hot rolled samples showed the lowest in-plane anisotropies, so one of the best formability among all the samples. The highest anisotropy has been shown, on the contrary, by the cold worked sample. Then the analysis proceeded investigating microstructure and textures. To do so optical microscopy, SEM, diffractometer and EBSD analysis was performed. The results revealed the presence of α and γ fibres in all the elongated grain samples, while only γ in all the hot rolled or annealed samples. So, the presence of γ fibre has been found to be the best for the improvement of formability. Also, the resistance to thickening of the strips has been found to be similar if the same textures (Goss and S) develop.File | Dimensione | Formato | |
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