Dererum is a Delivery Service, based on a dedicated Packaging System, for the sale and distribution of sustainable agri-food products. The aim is to make accessible all products derived from non-intensive production and to create a distribution and sales channel, parallel to the large-scale retail trade, suitable for the development of all producers who adopt sustainable production techniques, as they are the only ones able to actively contribute to reducing the environmental damage caused by the sector. The project stems from a careful observation and understanding of how the pandemic has affected food preferences and online shopping habits, in particular a propensity to buy online and a greater interest in sustainable and organic products. Linked to the increase in online sales, an increase in packaging waste due to excessive home deliveries was also noted. At the same time, knowledge of the major causes that make the environmental impact from the agri-food sector one of the most substantial and heavy has been deepened, and this has allowed me to identify as a reference the most virtuous Delivery Service models for agri-food products and the relative standards with which they select their partners and their products. The aim of the project is to develop an integrated Product-Service system for the development of solutions that can meet the current needs for change in the agricultural sector and positively influence its future development. In particular, for the development of the Packaging system, specific production techniques have been identified that allow the use of recycled paper material, 100% recyclable and biodegradable, thus reducing unit costs as well as reducing the waste produced by the delivery service. For this reason, a cashback system has been devised that, for each pack returned with the next order, will allow the brand to use the material to produce new units. For the Service design part, following a careful analysis of the competitive scenario, the target audience and the interactions between all the stakeholders, the entire Logistics and Delivery service was defined with the relative digital touchpoints.

Dererum è un Servizio di Delivery, basato su un Sistema di Packaging dedicato, per la vendita e la distribuzione di prodotti agroalimentari sostenibili. Lo scopo è di rendere accessibili tutti i prodotti derivati da produzioni non intensive e creare un canale di distribuzione e vendita, parallelo alle GDO, adatto allo sviluppo di tutti i produttori che adottano tecniche di produzione sostenibili, in quanto i soli in grado di contribuire attivamente a ridurre il danno ambientale causato dal settore. Il progetto nasce da un attenta osservazione e comprensione di come la pandemia abbia influito sulle preferenze alimentari e sulle abitudini d'acquisto online, in particolare è emersa una propensione ad acquistare online ed un maggiore interesse per prodotti sostenibili e Bio. Collegato all'incremento delle vendite online si è notato anche un aumento dei rifiuti prodotti dagli imballaggi per le eccessive consegne  a casa. Parallelamente, è stato approfondita la conoscenza delle maggiori cause che rendono l'impatto ambientale derivato dal settore agroalimentare uno dei più consistenti e pesanti e questo mi ha permesso di individuare come riferimento i modelli di Delivery Service per prodotti agroalimentari più virtuosi e i relativi standard con cui selezionano i propri partner e i loro prodotti. L'obiettivo del progetto è quello di sviluppare un sistema Prodotto-Servizio integrato per lo sviluppo di soluzioni in grado di rispondere alle esigenze attuali di cambiamento nel settore agricolo ed influenzare positivamente gli sviluppi futuri di questo. In particolare per lo sviluppo del sistema di Packaging sono state individuate specifiche tecniche di produzione che consentono di utilizzare materiale cartaceo di recupero, 100% riciclabile e biodegradabile, andando a ridurre così anche i costi unitari oltre a ridurre i rifiuti prodotti dal servizio di delivery; per questo è stato pensato un sistema di cashback che per ogni pack restituito all’ordine successivo, consentirà al brand di utilizzare il materiale per produrre nuove unità. Per la parte di Service design, in seguito ad un'attenta analisi dello scenario competitivo, del Target di riferimento e delle interazioni fra tutti gli stakeholders, è stato definito l'intero servizio di Logistica e Delivery con i relativi touchpoint digitali.

Dererum. Design of delivery service and packaging system for sustainable food

Campus, Giacomo
2019/2020

Abstract

Dererum is a Delivery Service, based on a dedicated Packaging System, for the sale and distribution of sustainable agri-food products. The aim is to make accessible all products derived from non-intensive production and to create a distribution and sales channel, parallel to the large-scale retail trade, suitable for the development of all producers who adopt sustainable production techniques, as they are the only ones able to actively contribute to reducing the environmental damage caused by the sector. The project stems from a careful observation and understanding of how the pandemic has affected food preferences and online shopping habits, in particular a propensity to buy online and a greater interest in sustainable and organic products. Linked to the increase in online sales, an increase in packaging waste due to excessive home deliveries was also noted. At the same time, knowledge of the major causes that make the environmental impact from the agri-food sector one of the most substantial and heavy has been deepened, and this has allowed me to identify as a reference the most virtuous Delivery Service models for agri-food products and the relative standards with which they select their partners and their products. The aim of the project is to develop an integrated Product-Service system for the development of solutions that can meet the current needs for change in the agricultural sector and positively influence its future development. In particular, for the development of the Packaging system, specific production techniques have been identified that allow the use of recycled paper material, 100% recyclable and biodegradable, thus reducing unit costs as well as reducing the waste produced by the delivery service. For this reason, a cashback system has been devised that, for each pack returned with the next order, will allow the brand to use the material to produce new units. For the Service design part, following a careful analysis of the competitive scenario, the target audience and the interactions between all the stakeholders, the entire Logistics and Delivery service was defined with the relative digital touchpoints.
DE LIGUORI, MARIO
ARC III - Scuola del Design
9-giu-2021
2019/2020
Dererum è un Servizio di Delivery, basato su un Sistema di Packaging dedicato, per la vendita e la distribuzione di prodotti agroalimentari sostenibili. Lo scopo è di rendere accessibili tutti i prodotti derivati da produzioni non intensive e creare un canale di distribuzione e vendita, parallelo alle GDO, adatto allo sviluppo di tutti i produttori che adottano tecniche di produzione sostenibili, in quanto i soli in grado di contribuire attivamente a ridurre il danno ambientale causato dal settore. Il progetto nasce da un attenta osservazione e comprensione di come la pandemia abbia influito sulle preferenze alimentari e sulle abitudini d'acquisto online, in particolare è emersa una propensione ad acquistare online ed un maggiore interesse per prodotti sostenibili e Bio. Collegato all'incremento delle vendite online si è notato anche un aumento dei rifiuti prodotti dagli imballaggi per le eccessive consegne  a casa. Parallelamente, è stato approfondita la conoscenza delle maggiori cause che rendono l'impatto ambientale derivato dal settore agroalimentare uno dei più consistenti e pesanti e questo mi ha permesso di individuare come riferimento i modelli di Delivery Service per prodotti agroalimentari più virtuosi e i relativi standard con cui selezionano i propri partner e i loro prodotti. L'obiettivo del progetto è quello di sviluppare un sistema Prodotto-Servizio integrato per lo sviluppo di soluzioni in grado di rispondere alle esigenze attuali di cambiamento nel settore agricolo ed influenzare positivamente gli sviluppi futuri di questo. In particolare per lo sviluppo del sistema di Packaging sono state individuate specifiche tecniche di produzione che consentono di utilizzare materiale cartaceo di recupero, 100% riciclabile e biodegradabile, andando a ridurre così anche i costi unitari oltre a ridurre i rifiuti prodotti dal servizio di delivery; per questo è stato pensato un sistema di cashback che per ogni pack restituito all’ordine successivo, consentirà al brand di utilizzare il materiale per produrre nuove unità. Per la parte di Service design, in seguito ad un'attenta analisi dello scenario competitivo, del Target di riferimento e delle interazioni fra tutti gli stakeholders, è stato definito l'intero servizio di Logistica e Delivery con i relativi touchpoint digitali.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10589/175996