This thesis deals with the implementation of a Japanese Lean Manufacturing technique, called ”5S technique”, in the workshop of a company producing wooden packaging. The organisation, known by the commercial name of Arapack, is classified as a non-profit social enterprise, i.e. offering employment to people with disabilities. In detail, the technique consists of five steps: 1. the first one, called Seiri in Japanese (Sort is its English name), deals with the elimination of everything that is not necessary, being them objects or processes; 2. the second, known as Seiton (Set in order), reorganises everything that is left with the aim of reducing time; 3. the third, named Seiso (Shine), will identify and solve the root causes of dirt by implementation of new cleaning procedures; 4. the fourth, known as Seiketsu (Standardise), will create standards for production processes, spare parts management and other procedures introduced in the previous steps; 5. finally, the fifth, known as Shitsuke (Sustain), will ensure that all the changes introduced will persist over time. The objective of this project is to return to a completely revolutionised environment, where time and money wastage is reduced as much as possible; only what is really necessary should be present, and the highest number of processes that do not bring value to the final product, and for which the consumer is not willing to pay, should be eliminated. In addition to what aforementioned, the desire is to instill into the workers a feeling of continuous improvement, which is characteristic of lean manufacturing. In order to achieve these goals, one of the techniques used will be, for example, red-tagging to eliminate what is not needed, or changing the layout of the production area to minimise movement and maximise production capacity, repainting the floor and walls, standardising all the steps and actions in the production process or creating a final scoreboard to ensure that everything implemented lasts. Everything will have to take into account that the employees are different from the usual ones, as 86% of the workforce has a disability certificate. Consequently, the changes implemented will have to be calibrated to be understandable and applicable to everyone.
La tesi si occupa della implementazione di una tecnica giapponese di Lean Manufacturing, chiamata tecnica delle 5S, all’interno dell’officina di un’azienda producente imballaggi in legno. L’azienda, conosciuta con il nome commerciale di Arapack, rientra nella categoria delle imprese a responsabilità sociale, il cui interesse è occuparsi dell’assunzione di persone con disabilità. Entrando nel dettaglio, la tecnica si compone di cinque step: 1. il primo step, chiamato Seiri in giapponese (Sort `e il suo nome inglese), si occuperà dell’eliminazione di tutto ciò che non è necessario, che siano oggetti o processi; 2. il secondo, conosciuto come Seiton (Set in order), riorganizza tutto ciò che è rimasto con obiettivo la riduzione dei tempi; 3. il terzo, anche noto come Seiso (Shine), permetterà d’identificare e risolvere alla radice le cause di sporcizia, implementando nuove procedure di pulizia; 4. il quarto, chiamato Seiketsu (Standardise), creerà degli standard per i processi produttivi, per la gestione dei ricambi e per altre procedure introdotte con gli step precedenti; 5. il quinto infine, noto come Shitsuke (Sustain), garantirà che tutti i cambiamenti introdotti perdurino nel tempo. L’obiettivo di questo progetto è la restituzione di un ambiente completamente rivoluzionato, dove le perdite di tempo e monetarie vengano ridotte quanto più possibile; dovrà essere presente solo ciò che è effettivamente necessario, e si dovranno eliminare il maggior numero di processi che non apportano valore al prodotto finale, per il quale il consumatore non è disposto a pagare. A quanto appena descritto va infine aggiunto il desiderio d’instillare nei lavoratori un sentimento di miglioramento continuo, caratteristico della Lean Manufacturing. Per raggiungere queste mete, una delle tecniche utilizzate sarà, per esempio, quella delle etichette rosse per eliminare ciò che non serve, o si cambierà il layout dell’area di produzione per minimizzare gli spostamenti e massimizzarne la capacità produttiva, si ridipingeranno il suolo e le pareti, si standardizzeranno tutti le fasi e le azioni dei processi produttivi, si creerà un tabellone finale per garantire che tutto ciò che stato implementato perduri nel tempo. Tutto dovrà tenere in conto che i lavoratori sono differenti da quelli che si è soliti incontrare, poichè l’86% della forza lavoro presenta un certificato di disabilità. Di conseguenza, i cambiamenti implementati dovranno essere calibrati per poter essere comprensibili e applicabili da tutti i lavoratori.
Implementation of the ean 5S methodology in a wooden workshop of a non-profit social enterprise in Zaragoza (Spain)
DOSSI, MATTEO
2020/2021
Abstract
This thesis deals with the implementation of a Japanese Lean Manufacturing technique, called ”5S technique”, in the workshop of a company producing wooden packaging. The organisation, known by the commercial name of Arapack, is classified as a non-profit social enterprise, i.e. offering employment to people with disabilities. In detail, the technique consists of five steps: 1. the first one, called Seiri in Japanese (Sort is its English name), deals with the elimination of everything that is not necessary, being them objects or processes; 2. the second, known as Seiton (Set in order), reorganises everything that is left with the aim of reducing time; 3. the third, named Seiso (Shine), will identify and solve the root causes of dirt by implementation of new cleaning procedures; 4. the fourth, known as Seiketsu (Standardise), will create standards for production processes, spare parts management and other procedures introduced in the previous steps; 5. finally, the fifth, known as Shitsuke (Sustain), will ensure that all the changes introduced will persist over time. The objective of this project is to return to a completely revolutionised environment, where time and money wastage is reduced as much as possible; only what is really necessary should be present, and the highest number of processes that do not bring value to the final product, and for which the consumer is not willing to pay, should be eliminated. In addition to what aforementioned, the desire is to instill into the workers a feeling of continuous improvement, which is characteristic of lean manufacturing. In order to achieve these goals, one of the techniques used will be, for example, red-tagging to eliminate what is not needed, or changing the layout of the production area to minimise movement and maximise production capacity, repainting the floor and walls, standardising all the steps and actions in the production process or creating a final scoreboard to ensure that everything implemented lasts. Everything will have to take into account that the employees are different from the usual ones, as 86% of the workforce has a disability certificate. Consequently, the changes implemented will have to be calibrated to be understandable and applicable to everyone.File | Dimensione | Formato | |
---|---|---|---|
MasterThesis_MatteoDossi.pdf
accessibile in internet per tutti
Descrizione: Tesi di laurea magistrale di Matteo Dossi
Dimensione
197.41 MB
Formato
Adobe PDF
|
197.41 MB | Adobe PDF | Visualizza/Apri |
I documenti in POLITesi sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.
https://hdl.handle.net/10589/179540