Food waste is one of the biggest issues affecting food production and consumption, and food waste reduction requires as a first necessary condition that surplus food and food waste are monitored and measured at corporate level. Nonetheless, measurement of food waste is virtually absent and the potential benefits from food waste measurement, and thus reduction, have been woefully overlooked. The purpose of this work is to understand, through multiple methods, what are the key aspects that need to be considered to measure surplus food and food waste, understand methodologies, opportunities, drivers and barriers of measurement practices currently in place and finally what are the innovative technologies that can support the process of food waste measurement. Different perspectives are therefore investigated, and different sources of knowledge are reviewed: (i) scientific and grey literature, (ii) the view of the technologies’ experts by means of interviews, (iii) experiences, viewpoints, opinions and perceptions of companies though case studies and (iv) corporate and regulatory documents from which information on food waste may be derived. The multiple-methods approach led to different results: first, the review of the literature allowed to create three conceptual frameworks to create a ground for the empirical refinement; second, the interviews with the experts allowed the identification of the measurement technologies with drivers and barriers to their implementation; third, from case studies with companies it was possible to understand experiences of measurement approaches; and lastly, from fiscal, regulatory and corporate documents it was possible to propose an accounting protocol to measure food waste at corporate level.

Lo spreco alimentare è uno dei maggiori problemi che interessano la produzione e il consumo di cibo e la riduzione degli stessi richiede come prima condizione necessaria che le eccedenze e gli sprechi alimentari siano monitorati e misurati a livello aziendale. Tuttavia, la misurazione dello spreco è praticamente assente e i suoi potenziali benefici sono stati purtroppo trascurati. Lo scopo di questo lavoro è comprendere, attraverso molteplici metodi, quali sono gli aspetti chiave che devono essere considerati per misurare eccedenze e sprechi alimentari, comprendere metodologie, opportunità, driver e barriere delle pratiche di misurazione attualmente in atto e, in ultima, quali sono le tecnologie innovative in grado di supportare il processo di misurazione. Vengono quindi indagate diverse prospettive e vengono riesaminate diverse fonti di conoscenza: (i) letteratura scientifica e grigia, (ii) il punto di vista degli esperti di tecnologie attraverso interviste, (iii) esperienze, punti di vista, opinioni e percezioni delle aziende attraverso studi di caso, e (iv) documenti aziendali e normativi da cui possono essere ricavate informazioni sullo spreco alimentare generato dalle imprese stesse. L'approccio utilizzato, ha portato a diversi risultati: in primo luogo, l’analisi della letteratura ha permesso di creare tre framework concettuali in grado di creare una base per gli studi empirici; in secondo luogo, le interviste con gli esperti hanno permesso di identificare le tecnologie di misurazione con driver e ostacoli alla loro implementazione; dagli studi di caso con le aziende è stato possibile comprendere esperienze di approcci di misurazione; e, infine, attraverso le documentazioni fiscali, normative e societarie, è stato possibile proporre un protocollo contabile per misurare in maniera aggregata lo spreco alimentare a livello aziendale.

Food waste measurement : challenges, approaches and instruments

Perera, Valeria
2020/2021

Abstract

Food waste is one of the biggest issues affecting food production and consumption, and food waste reduction requires as a first necessary condition that surplus food and food waste are monitored and measured at corporate level. Nonetheless, measurement of food waste is virtually absent and the potential benefits from food waste measurement, and thus reduction, have been woefully overlooked. The purpose of this work is to understand, through multiple methods, what are the key aspects that need to be considered to measure surplus food and food waste, understand methodologies, opportunities, drivers and barriers of measurement practices currently in place and finally what are the innovative technologies that can support the process of food waste measurement. Different perspectives are therefore investigated, and different sources of knowledge are reviewed: (i) scientific and grey literature, (ii) the view of the technologies’ experts by means of interviews, (iii) experiences, viewpoints, opinions and perceptions of companies though case studies and (iv) corporate and regulatory documents from which information on food waste may be derived. The multiple-methods approach led to different results: first, the review of the literature allowed to create three conceptual frameworks to create a ground for the empirical refinement; second, the interviews with the experts allowed the identification of the measurement technologies with drivers and barriers to their implementation; third, from case studies with companies it was possible to understand experiences of measurement approaches; and lastly, from fiscal, regulatory and corporate documents it was possible to propose an accounting protocol to measure food waste at corporate level.
PEREGO, ALESSANDRO
BARTEZZAGHI, GIULIA
ING - Scuola di Ingegneria Industriale e dell'Informazione
21-dic-2021
2020/2021
Lo spreco alimentare è uno dei maggiori problemi che interessano la produzione e il consumo di cibo e la riduzione degli stessi richiede come prima condizione necessaria che le eccedenze e gli sprechi alimentari siano monitorati e misurati a livello aziendale. Tuttavia, la misurazione dello spreco è praticamente assente e i suoi potenziali benefici sono stati purtroppo trascurati. Lo scopo di questo lavoro è comprendere, attraverso molteplici metodi, quali sono gli aspetti chiave che devono essere considerati per misurare eccedenze e sprechi alimentari, comprendere metodologie, opportunità, driver e barriere delle pratiche di misurazione attualmente in atto e, in ultima, quali sono le tecnologie innovative in grado di supportare il processo di misurazione. Vengono quindi indagate diverse prospettive e vengono riesaminate diverse fonti di conoscenza: (i) letteratura scientifica e grigia, (ii) il punto di vista degli esperti di tecnologie attraverso interviste, (iii) esperienze, punti di vista, opinioni e percezioni delle aziende attraverso studi di caso, e (iv) documenti aziendali e normativi da cui possono essere ricavate informazioni sullo spreco alimentare generato dalle imprese stesse. L'approccio utilizzato, ha portato a diversi risultati: in primo luogo, l’analisi della letteratura ha permesso di creare tre framework concettuali in grado di creare una base per gli studi empirici; in secondo luogo, le interviste con gli esperti hanno permesso di identificare le tecnologie di misurazione con driver e ostacoli alla loro implementazione; dagli studi di caso con le aziende è stato possibile comprendere esperienze di approcci di misurazione; e, infine, attraverso le documentazioni fiscali, normative e societarie, è stato possibile proporre un protocollo contabile per misurare in maniera aggregata lo spreco alimentare a livello aziendale.
File allegati
File Dimensione Formato  
Perera_dissertation_2021.pdf

non accessibile

Descrizione: Perera_dissertation_2021
Dimensione 21.4 MB
Formato Adobe PDF
21.4 MB Adobe PDF   Visualizza/Apri

I documenti in POLITesi sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10589/181553