Pasta cosi is the concept of a project developed following a vaste research on flexible food (begun with Laboratorio di Sintesi Finale) together with the close cooperation granted by Barilla, promoting business partner. The research analysis takes into account several topics to define a precise conceptual scenarios as close as possible to reality and considering all its possible future developments. Society changes continuously, the wandering citizen food behaviour mutates into new fashions that become ever more interesting to the market: single persons households, more attentiveness to food quality, meal structure breakdown, personalization of taste, delocalising workplaces, food globalisation, are just some of the considered themes. A determinant phenomenon in developing this project has been the decrese in time dedicated to assembling, cooking and eating meals, which in result has caused a market response in increased service products: ready meals, single portions, fresh and prepared food. These trends determine the development of new food technologies, dynamic packaging and new ways of usage. Barilla has produced a special type of pasta that cooks within three minutes; our cooperation has originated from the need to launch this pasta on the market through different channels from the traditional one. Together we have defined the basis for developing this project: a system containing a single pasta portion, dressing sauce and electric pasta cooking device. This device is a compact appliance developed with the packaging to cut down the time needed for the preparation of the meal and to render such procedure automatic. The machine contains a sensor that reads the barcode on the pack and selects the appropriate program to boil the water, mix and drain the pasta and reheat the sauce. The portion is ready in a little more than three minutes and, removing the protective film, the packaging becomes flat. For the product design “form follows function”, looking at current trends: the end result is iconic, ironic, vintage.

Pasta così è il concept di progetto sviluppato da un’ampia ricerca sul concetto di “cibo flessibile” (iniziata con il Laboratorio di Sintesi Finale) unita alla stretta collaborazione di Barilla, azienda promotrice del progetto. La ricerca analitica prende in considerazione diverse argomentazioni per definire un preciso scenario progettuale che si avvicini il più possibile alla realtà presente e ne consideri i possibili sviluppi futuri. La società muta velocemente, il cittadino errante esprime i propri bisogni attraverso nuovi comportamenti alimentari che suscitano sempre maggior interesse sul mercato: aumento delle famiglie mono nucleari, maggiore attenzione alla qualità dei cibi, destrutturazione dei pasti, personalizzazione del gusto, delocalizzazione del lavoro, globalizzazione alimentare, sono alcune delle tematiche considerate. Un fenomeno che ha spinto lo sviluppo del progetto è la diminuzione del tempo da dedicare al pranzo e alla preparazione dei pasti, alla quale il mercato risponde con prodotti ad alto contenuto di servizio: piatti pronti, monoporzioni, prodotti IV e V gamma. Queste tendenze portano allo sviluppo di nuove tecnologie alimentari, packaging dinamici e nuove modalità di fruizione. Barilla ha realizzato una pasta speciale che cuoce in soli tre minuti; la nostra collaborazione è nata dalla necessità di lanciare questa pasta sul mercato in un canale diverso da quello tradizionale. Insieme abbiamo definito la base per lo sviluppo del progetto: un sistema costituito da pasta monodose, condimento, cuoci-pasta elettrico. Il cuoci-pasta è un elettrodomestico compatto sviluppato in relazione al packaging della pasta con lo scopo di ridurre i tempi di preparazione del pranzo e di automatizzarne il processo. La macchina contiene un sensore che legge il codice a barre sul pack e imposta autonomamente il processo di riscaldamento dell’acqua, mescolamento, scolo, riscaldamento del sugo. La porzione di pasta è pronta in poco più di 3 minuti e, rimuovendo il film di protezione, il packaging diventa piatto. Per il design dei prodotti “la forma segue la funzione”con un occhio ai trends del settore: il risultato è iconico, ironico, vintage.

La pasta secondo me

PARRAVICINI, ELENA
2009/2010

Abstract

Pasta cosi is the concept of a project developed following a vaste research on flexible food (begun with Laboratorio di Sintesi Finale) together with the close cooperation granted by Barilla, promoting business partner. The research analysis takes into account several topics to define a precise conceptual scenarios as close as possible to reality and considering all its possible future developments. Society changes continuously, the wandering citizen food behaviour mutates into new fashions that become ever more interesting to the market: single persons households, more attentiveness to food quality, meal structure breakdown, personalization of taste, delocalising workplaces, food globalisation, are just some of the considered themes. A determinant phenomenon in developing this project has been the decrese in time dedicated to assembling, cooking and eating meals, which in result has caused a market response in increased service products: ready meals, single portions, fresh and prepared food. These trends determine the development of new food technologies, dynamic packaging and new ways of usage. Barilla has produced a special type of pasta that cooks within three minutes; our cooperation has originated from the need to launch this pasta on the market through different channels from the traditional one. Together we have defined the basis for developing this project: a system containing a single pasta portion, dressing sauce and electric pasta cooking device. This device is a compact appliance developed with the packaging to cut down the time needed for the preparation of the meal and to render such procedure automatic. The machine contains a sensor that reads the barcode on the pack and selects the appropriate program to boil the water, mix and drain the pasta and reheat the sauce. The portion is ready in a little more than three minutes and, removing the protective film, the packaging becomes flat. For the product design “form follows function”, looking at current trends: the end result is iconic, ironic, vintage.
MANGIAROTTI, RAFFAELLA
ARC III - Facolta' del Design
31-mar-2011
2009/2010
Pasta così è il concept di progetto sviluppato da un’ampia ricerca sul concetto di “cibo flessibile” (iniziata con il Laboratorio di Sintesi Finale) unita alla stretta collaborazione di Barilla, azienda promotrice del progetto. La ricerca analitica prende in considerazione diverse argomentazioni per definire un preciso scenario progettuale che si avvicini il più possibile alla realtà presente e ne consideri i possibili sviluppi futuri. La società muta velocemente, il cittadino errante esprime i propri bisogni attraverso nuovi comportamenti alimentari che suscitano sempre maggior interesse sul mercato: aumento delle famiglie mono nucleari, maggiore attenzione alla qualità dei cibi, destrutturazione dei pasti, personalizzazione del gusto, delocalizzazione del lavoro, globalizzazione alimentare, sono alcune delle tematiche considerate. Un fenomeno che ha spinto lo sviluppo del progetto è la diminuzione del tempo da dedicare al pranzo e alla preparazione dei pasti, alla quale il mercato risponde con prodotti ad alto contenuto di servizio: piatti pronti, monoporzioni, prodotti IV e V gamma. Queste tendenze portano allo sviluppo di nuove tecnologie alimentari, packaging dinamici e nuove modalità di fruizione. Barilla ha realizzato una pasta speciale che cuoce in soli tre minuti; la nostra collaborazione è nata dalla necessità di lanciare questa pasta sul mercato in un canale diverso da quello tradizionale. Insieme abbiamo definito la base per lo sviluppo del progetto: un sistema costituito da pasta monodose, condimento, cuoci-pasta elettrico. Il cuoci-pasta è un elettrodomestico compatto sviluppato in relazione al packaging della pasta con lo scopo di ridurre i tempi di preparazione del pranzo e di automatizzarne il processo. La macchina contiene un sensore che legge il codice a barre sul pack e imposta autonomamente il processo di riscaldamento dell’acqua, mescolamento, scolo, riscaldamento del sugo. La porzione di pasta è pronta in poco più di 3 minuti e, rimuovendo il film di protezione, il packaging diventa piatto. Per il design dei prodotti “la forma segue la funzione”con un occhio ai trends del settore: il risultato è iconico, ironico, vintage.
Tesi di laurea Magistrale
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10589/18561