The word packaging, in the mind of an average consumer, indicates simply the “envelope” but an object’s packaging is a complex system where different realities and needs meet in order to preserve and protect the item. Sustainability remains a key topic for the food packaging value chain. Sustainable packaging is designed to minimize an environmental footprint. For this reason, is vitally important to adopt systems such as Life cycle assessment or other similar methods which assess the environmental consequences caused by human actions related to the production of products or services. The objective of the thesis is that of mapping, analysing and confronting eco-design tools for packaging so that designer can navigate through those, understand the broad landscape of eco-tools and improve their packaging design in a more conscious and systematic manner, using these tools as aids. 38 tools for improving environmental impacts in packaging have been identified, divided into three macro-categories which are Software, Guidelines, and Checklist and Matrixes. Cards have been created for each tool, categorizing, and summarizing different attributes for each macro-categories and listing advantages and limits. All the 38 tools have a dedicated section and a card created by the author. In the category of software, there are 17 tools, all having the characteristic of needing to be used through a digital interface. Guidelines are defined as a piece of information intended to advise people on how something should be done or what something should be (Cambridge Dictionary, 2021), and 10 tools have been found. Checklists are formats designed to perform repetitive activities or to verify a list of requirements (pdcaHome, 2013) while a matrix is a tool to help handle complex work and its scopes (MRH, 2020). Two tools that do not conform to the other categories have been found. With the help of the Food Sustainability Observatory from Polytechnic of Milano’s management engineering department, the tools have been confronted, highlighting trends, similarities, and discrepancies. It will be pointed out if the tool attributes, if any, differentiate it from the rest or, conversely, none of its characteristics makes it different from other tools in the same category. Lastly, the tools will be applied: a survey to businesses in the sector to assess how much companies know and use the tools on an everyday basis has been carried out, and lastly, a section is dedicated to the application of the tools on a real-life example of packaging assessed through different software.

La parola packaging, nella mente di un consumatore medio, indica semplicemente "l'involucro", ma l'imballaggio di un oggetto è un sistema complesso in cui diverse realtà e necessità si incontrano per conservare e proteggere l'oggetto. La sostenibilità rimane un argomento chiave per la supply chain del packaging alimentare. Gli imballaggi sostenibili sono progettati con l'intenzione di ridurre al minimo l'impronta ambientale. Per questo motivo è di vitale importanza adottare sistemi come il Life cycle assessment o altri metodi simili che valutano le conseguenze ambientali causate dalle azioni umane legate alla produzione di prodotti o servizi. L'obiettivo della tesi è quello di mappare, analizzare e confrontare gli strumenti di eco-design per il packaging in modo che il designer possa navigare tra questi, capire l'ampio panorama degli eco-strumenti e migliorare in prima persona il proprio processo di design del packaging in modo più consapevole e sistematico, utilizzando questi strumenti come ausili. Sono stati individuati 38 strumenti per migliorare gli impatti ambientali nel packaging, suddivisi in tre macro-categorie che sono Software, Linee guida e Checklist e matrici. Per ogni strumento sono state create delle schede che categorizzano e riassumono diversi attributi ed elencano vantaggi e limiti. Tutti i 38 strumenti hanno una sezione dedicata e una scheda creata dall'autore. Nella categoria del software ci sono 17 strumenti, tutti con la caratteristica di dover essere utilizzati attraverso un'interfaccia digitale. Le linee guida sono definite come un'informazione destinata a consigliare le persone su come qualcosa dovrebbe essere fatto o su cosa dovrebbe essere (Dizionario di Cambridge, 2021), e sono stati trovati 10 strumenti. Le checklist sono formati progettati per eseguire attività ripetitive o per verificare un elenco di requisiti (pdcaHome, 2013), mentre una matrice è uno strumento per aiutare a gestire un lavoro complesso e i suoi scopi (MRH, 2020). Sono stati trovati due strumenti che non sono conformi alle altre categorie. Con l’aiuto dell’Osservatorio Food Sustainability del dipartimento di ingegneria gestionale del Politecnico di Milano, gli strumenti sono stati confrontati, evidenziando tendenze, somiglianze e discrepanze. Si evidenzierà se gli attributi dello strumento, se ce ne sono, lo differenziano dal resto o, al contrario, nessuna delle sue caratteristiche lo rende diverso da altri strumenti nelle stesse categorie. Infine, gli strumenti saranno applicati: un sondaggio alle imprese del settore per valutare quanto le aziende conoscano e utilizzino gli strumenti nella quotidianità è stato svolto e, infine, una sezione è dedicata all'applicazione degli strumenti su un esempio reale di packaging valutato attraverso diversi software.

Mapping and analysis of eco- design tools for packaging

Legnani, Moira
2020/2021

Abstract

The word packaging, in the mind of an average consumer, indicates simply the “envelope” but an object’s packaging is a complex system where different realities and needs meet in order to preserve and protect the item. Sustainability remains a key topic for the food packaging value chain. Sustainable packaging is designed to minimize an environmental footprint. For this reason, is vitally important to adopt systems such as Life cycle assessment or other similar methods which assess the environmental consequences caused by human actions related to the production of products or services. The objective of the thesis is that of mapping, analysing and confronting eco-design tools for packaging so that designer can navigate through those, understand the broad landscape of eco-tools and improve their packaging design in a more conscious and systematic manner, using these tools as aids. 38 tools for improving environmental impacts in packaging have been identified, divided into three macro-categories which are Software, Guidelines, and Checklist and Matrixes. Cards have been created for each tool, categorizing, and summarizing different attributes for each macro-categories and listing advantages and limits. All the 38 tools have a dedicated section and a card created by the author. In the category of software, there are 17 tools, all having the characteristic of needing to be used through a digital interface. Guidelines are defined as a piece of information intended to advise people on how something should be done or what something should be (Cambridge Dictionary, 2021), and 10 tools have been found. Checklists are formats designed to perform repetitive activities or to verify a list of requirements (pdcaHome, 2013) while a matrix is a tool to help handle complex work and its scopes (MRH, 2020). Two tools that do not conform to the other categories have been found. With the help of the Food Sustainability Observatory from Polytechnic of Milano’s management engineering department, the tools have been confronted, highlighting trends, similarities, and discrepancies. It will be pointed out if the tool attributes, if any, differentiate it from the rest or, conversely, none of its characteristics makes it different from other tools in the same category. Lastly, the tools will be applied: a survey to businesses in the sector to assess how much companies know and use the tools on an everyday basis has been carried out, and lastly, a section is dedicated to the application of the tools on a real-life example of packaging assessed through different software.
SANTI, ROMINA
SILVESTRO, ANNALAURA
ARC III - Scuola del Design
28-apr-2022
2020/2021
La parola packaging, nella mente di un consumatore medio, indica semplicemente "l'involucro", ma l'imballaggio di un oggetto è un sistema complesso in cui diverse realtà e necessità si incontrano per conservare e proteggere l'oggetto. La sostenibilità rimane un argomento chiave per la supply chain del packaging alimentare. Gli imballaggi sostenibili sono progettati con l'intenzione di ridurre al minimo l'impronta ambientale. Per questo motivo è di vitale importanza adottare sistemi come il Life cycle assessment o altri metodi simili che valutano le conseguenze ambientali causate dalle azioni umane legate alla produzione di prodotti o servizi. L'obiettivo della tesi è quello di mappare, analizzare e confrontare gli strumenti di eco-design per il packaging in modo che il designer possa navigare tra questi, capire l'ampio panorama degli eco-strumenti e migliorare in prima persona il proprio processo di design del packaging in modo più consapevole e sistematico, utilizzando questi strumenti come ausili. Sono stati individuati 38 strumenti per migliorare gli impatti ambientali nel packaging, suddivisi in tre macro-categorie che sono Software, Linee guida e Checklist e matrici. Per ogni strumento sono state create delle schede che categorizzano e riassumono diversi attributi ed elencano vantaggi e limiti. Tutti i 38 strumenti hanno una sezione dedicata e una scheda creata dall'autore. Nella categoria del software ci sono 17 strumenti, tutti con la caratteristica di dover essere utilizzati attraverso un'interfaccia digitale. Le linee guida sono definite come un'informazione destinata a consigliare le persone su come qualcosa dovrebbe essere fatto o su cosa dovrebbe essere (Dizionario di Cambridge, 2021), e sono stati trovati 10 strumenti. Le checklist sono formati progettati per eseguire attività ripetitive o per verificare un elenco di requisiti (pdcaHome, 2013), mentre una matrice è uno strumento per aiutare a gestire un lavoro complesso e i suoi scopi (MRH, 2020). Sono stati trovati due strumenti che non sono conformi alle altre categorie. Con l’aiuto dell’Osservatorio Food Sustainability del dipartimento di ingegneria gestionale del Politecnico di Milano, gli strumenti sono stati confrontati, evidenziando tendenze, somiglianze e discrepanze. Si evidenzierà se gli attributi dello strumento, se ce ne sono, lo differenziano dal resto o, al contrario, nessuna delle sue caratteristiche lo rende diverso da altri strumenti nelle stesse categorie. Infine, gli strumenti saranno applicati: un sondaggio alle imprese del settore per valutare quanto le aziende conoscano e utilizzino gli strumenti nella quotidianità è stato svolto e, infine, una sezione è dedicata all'applicazione degli strumenti su un esempio reale di packaging valutato attraverso diversi software.
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