Changes in demographics and the need to understand what we eat have driven a dramatic increase in consumer awareness, coupled with the globalization of the food trade ensuring sustainability, hence the need for government and regulatory certification. For this reason, there are currently numerous labels related to food certifications constituting a growing trend that is expected to be an effective mechanism to promote greater equity in international trade, also paying attention to social and environmental considerations. This study investigates the characteristics of food product certification systems, the benefits, detriments, requirements and impediments to adopt such certifications at different stages of the supply chain, and the factors influencing their effectiveness in practice. The methodology consists of two parts. In the first part, a systematic literature review is carried out using an online database obtained from Scopus. Subsequently, the theoretical review is complemented with a qualitative review of different certified food companies and local certifiers, which allow us to establish a more complete and contrasted view of the information, since they have not yet been studied. Based on the results of the literature review and the qualitative review, two frameworks are validated on the drivers, barriers and characteristics for the implementation of sustainability certifications in the chain and conclusions are drawn.

I cambiamenti demografici e la necessità di capire cosa mangiamo hanno spinto un drammatico aumento della consapevolezza dei consumatori, insieme alla globalizzazione del commercio alimentare che garantisce la sostenibilità, da cui la necessità di una certificazione governativa e normativa. Per questo motivo, attualmente esistono numerose etichette relative alle certificazioni alimentari che costituiscono una tendenza in crescita che si prevede essere un meccanismo efficace per promuovere una maggiore equità nel commercio internazionale, prestando attenzione anche a considerazioni sociali e ambientali. Questo studio indaga le caratteristiche dei sistemi di certificazione dei prodotti alimentari, i benefici, gli svantaggi, i requisiti e gli impedimenti per adottare tali certificazioni nelle diverse fasi della catena di approvvigionamento, e i fattori che influenzano la loro efficacia nella pratica. La metodologia consiste in due parti. Nella prima parte, viene effettuata una revisione sistematica della letteratura utilizzando un database online ottenuto da Scopus. Successivamente, la revisione teorica è completata con una revisione qualitativa di diverse aziende alimentari certificate e certificatori locali, che ci permettono di stabilire una visione più completa e contrastata delle informazioni, poiché non sono ancora state studiate. Sulla base dei risultati della revisione della letteratura e della revisione qualitativa, vengono convalidati due quadri di riferimento sui driver, le barriere e le caratteristiche per l'implementazione delle certificazioni di sostenibilità nella catena e vengono tratte le conclusioni.

Certifications for sustainability in food supply chain : framework development for characterising and assessing certification schemes

GARCÍA RIVERO, ADRIANA
2021/2022

Abstract

Changes in demographics and the need to understand what we eat have driven a dramatic increase in consumer awareness, coupled with the globalization of the food trade ensuring sustainability, hence the need for government and regulatory certification. For this reason, there are currently numerous labels related to food certifications constituting a growing trend that is expected to be an effective mechanism to promote greater equity in international trade, also paying attention to social and environmental considerations. This study investigates the characteristics of food product certification systems, the benefits, detriments, requirements and impediments to adopt such certifications at different stages of the supply chain, and the factors influencing their effectiveness in practice. The methodology consists of two parts. In the first part, a systematic literature review is carried out using an online database obtained from Scopus. Subsequently, the theoretical review is complemented with a qualitative review of different certified food companies and local certifiers, which allow us to establish a more complete and contrasted view of the information, since they have not yet been studied. Based on the results of the literature review and the qualitative review, two frameworks are validated on the drivers, barriers and characteristics for the implementation of sustainability certifications in the chain and conclusions are drawn.
ING - Scuola di Ingegneria Industriale e dell'Informazione
28-apr-2022
2021/2022
I cambiamenti demografici e la necessità di capire cosa mangiamo hanno spinto un drammatico aumento della consapevolezza dei consumatori, insieme alla globalizzazione del commercio alimentare che garantisce la sostenibilità, da cui la necessità di una certificazione governativa e normativa. Per questo motivo, attualmente esistono numerose etichette relative alle certificazioni alimentari che costituiscono una tendenza in crescita che si prevede essere un meccanismo efficace per promuovere una maggiore equità nel commercio internazionale, prestando attenzione anche a considerazioni sociali e ambientali. Questo studio indaga le caratteristiche dei sistemi di certificazione dei prodotti alimentari, i benefici, gli svantaggi, i requisiti e gli impedimenti per adottare tali certificazioni nelle diverse fasi della catena di approvvigionamento, e i fattori che influenzano la loro efficacia nella pratica. La metodologia consiste in due parti. Nella prima parte, viene effettuata una revisione sistematica della letteratura utilizzando un database online ottenuto da Scopus. Successivamente, la revisione teorica è completata con una revisione qualitativa di diverse aziende alimentari certificate e certificatori locali, che ci permettono di stabilire una visione più completa e contrastata delle informazioni, poiché non sono ancora state studiate. Sulla base dei risultati della revisione della letteratura e della revisione qualitativa, vengono convalidati due quadri di riferimento sui driver, le barriere e le caratteristiche per l'implementazione delle certificazioni di sostenibilità nella catena e vengono tratte le conclusioni.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10589/188455