The food economy is one of the most impactful economies on the planet, accounting for more than one-third of all the greenhouse gas emissions (GHG) on a global level. What is even more worrying, is that of the billions of tons of food and beverages produced each year, more than 40% of it never reaches consumers’ households and gets lost or wasted. When food is wasted, all the resources and energy put into making it are lost too and this is waste that our planet is no longer able to sustain. The industry is not only huge in its impact, but as well diverse and the consequences of its consequence on the planet have multiple roots. In order to face the challenge in a productive and constructive way, this thesis work will focus its attention on a few very specific problems, namely those related to food loss during transport, packaging impact and refrigeration impact, with the goal to develop a product or family of products which can allow for better and safer transportation of edibles, improving their quality and reducing discards.

L'industria alimentare è una delle più impattanti economie del pianeta e rappresenta da sola oltre un terzo di tutte le emissioni di gas serra (GHG) a livello globale. Ciò che è ancora più preoccupante è che dei miliardi di tonnellate di alimenti e bevande prodotti ogni anno, oltre il 40% non raggiunge mai le famiglie dei consumatori e viene perso o sprecato lungo la filiera alimentare. Quando il cibo viene sprecato, vanno perse anche tutte le risorse e l'energia impiegate per produrlo e questo è uno spreco che il nostro pianeta non è più in grado di sostenere. L'industria alimentare non è solo enorme nel suo impatto, ma anche diversificata e le sue conseguenze sul pianeta hanno origini varie. Per affrontare la sfida in modo produttivo e costruttivo, questo lavoro di tesi concentrerà la propria attenzione su alcuni problemi molto specifici, ovvero quelli relativi alla perdita di cibo durante il trasporto, all'impatto dell'imballaggio e all'impatto della refrigerazione, con l'obiettivo di sviluppare un prodotto o famiglia di prodotti che possano consentire un trasporto migliore e più sicuro degli alimenti, migliorandone la qualità e riducendo gli scarti.

The food supply chain : assessment of the impacts and design proposal for food loss and waste reduction

Lotti, Costanza
2021/2022

Abstract

The food economy is one of the most impactful economies on the planet, accounting for more than one-third of all the greenhouse gas emissions (GHG) on a global level. What is even more worrying, is that of the billions of tons of food and beverages produced each year, more than 40% of it never reaches consumers’ households and gets lost or wasted. When food is wasted, all the resources and energy put into making it are lost too and this is waste that our planet is no longer able to sustain. The industry is not only huge in its impact, but as well diverse and the consequences of its consequence on the planet have multiple roots. In order to face the challenge in a productive and constructive way, this thesis work will focus its attention on a few very specific problems, namely those related to food loss during transport, packaging impact and refrigeration impact, with the goal to develop a product or family of products which can allow for better and safer transportation of edibles, improving their quality and reducing discards.
ARC III - Scuola del Design
22-lug-2022
2021/2022
L'industria alimentare è una delle più impattanti economie del pianeta e rappresenta da sola oltre un terzo di tutte le emissioni di gas serra (GHG) a livello globale. Ciò che è ancora più preoccupante è che dei miliardi di tonnellate di alimenti e bevande prodotti ogni anno, oltre il 40% non raggiunge mai le famiglie dei consumatori e viene perso o sprecato lungo la filiera alimentare. Quando il cibo viene sprecato, vanno perse anche tutte le risorse e l'energia impiegate per produrlo e questo è uno spreco che il nostro pianeta non è più in grado di sostenere. L'industria alimentare non è solo enorme nel suo impatto, ma anche diversificata e le sue conseguenze sul pianeta hanno origini varie. Per affrontare la sfida in modo produttivo e costruttivo, questo lavoro di tesi concentrerà la propria attenzione su alcuni problemi molto specifici, ovvero quelli relativi alla perdita di cibo durante il trasporto, all'impatto dell'imballaggio e all'impatto della refrigerazione, con l'obiettivo di sviluppare un prodotto o famiglia di prodotti che possano consentire un trasporto migliore e più sicuro degli alimenti, migliorandone la qualità e riducendo gli scarti.
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