Rooted in the rising intervention of the Milano Innovation District, former Expo 2015 site, the Food Research Center was born from the concept of combining two realities that have been and will be the promoters of cultural, scientific and social progress in Italy and worldwide. The first is Expo 2015, which sent to the world the message: “Feeding the Planet, Energy for Life”; the second is MIND, that will represent an urban innovation district based on sustainability, wellness and integration between functions and nature. The thesis develops the design of a complex of buildings located in the area between Baranzate and Stephenson, with the aim of providing the district with an East Gate, a new gateway from the city of Milan. In a plot completely surrounded by railways and highways, violating the borders of the site is the only solution to overcome its condition of isolated enclave. This action, together with the design of a strong urban park, allows a whole new relation between the Milano Innovation District and the surroundings, triggering the growth of this area. The cornerstone of the project is an intimate but permeable covered square, located at the end of the former Expo’s Decumano and representing a space of exchange, strong aggregation and architectural character. It embraces the MIND’s principle of “Common Ground” and, through the function of daily market, resumes the theme of the past universal exhibition, enhancing the knowledge of food traditions as cultural and ethnic elements. The design of the buildings rotating around the covered square is guided by the willingness of achieving a clear and recognisable urban image. The underground botanic garden, the animated courtyard, the suspended walkway, the high-tech canopy are all elements defining suggestive spaces and offering a new identity to this fragmented portion of the city. The lower levels of the complex accommodate public activities and are strongly connected, physically and visually, to the dominant space of the square. The upper floors, instead, host private spaces devoted to research, technology and innovation, with the aim of pursuing progress and becoming a leading international research center on food. The proposal is enriched by the goal of sustainability, with scrupulous research in the materials making up the project, their origin and their installation. The buildings are characterized by structural elements in timber and employ natural and dry-layable components, which can be reused or recycled and have a low impact on the environment. The mission of the entire design is that form, function, construction and technological innovation collaborate in a single unitary vision: the complex building of the Food Research Center.

Radicato nel nascente intervento del Milano Innovation District, ex sito Expo 2015, il Food Research Center nasce dal concetto di unire due realtà che sono state e saranno le promotrici del progresso culturale, scientifico e sociale in Italia e in tutto il mondo. La prima è Expo 2015, che ha lanciato al mondo il messaggio: “Nutrire il Pianeta, Energia per la Vita”; la seconda è MIND, che rappresenterà un distretto urbano dell’innovazione basato su sostenibilità, benessere e integrazione tra funzioni e natura. La tesi sviluppa la progettazione di un complesso di edifici situati nell’area tra Baranzate e Stephenson, con l’intento di dotare il distretto di un East Gate, ovvero una nuova via di accesso dalla città di Milano. In un lotto completamente circondato da ferrovie e autostrade, trasgredire i confini del sito è l’unica soluzione per risolvere la sua condizione di enclave isolata. Questa azione, insieme alla progettazione di un consolidato parco urbano, permette una rinnovata relazione tra il Milano Innovation District e i dintorni, innescando lo sviluppo di quest’area. L’elemento cardine del progetto è un’intima ma permeabile piazza coperta, situata a conclusione dell’ex Decumano dell’Expo e rappresentante uno spazio di scambio, forte aggregazione e carattere architettonico. Essa incarna il principio di “Common Ground” di MIND e, tramite la funzione di mercato, riprende il tema della passata esposizione universale inerente le “tradizioni alimentari”, rafforzandone la conoscenza in quanto elementi culturali ed etnici. La progettazione degli edifici che ruotano attorno alla piazza coperta è guidata dalla volontà di ottenere una chiara e riconoscibile immagine urbana. Il giardino botanico interrato, la corte animata, il ballatoio sospeso, la copertura high-tech, sono tutti elementi che definiscono spazi suggestivi e offrono una nuova identità a questa porzione frammentata di città. I livelli inferiori del complesso ospitano attività pubbliche e sono connessi fisicamente e visivamente allo spazio dominante della corte. I piani superiori, invece, alloggiano spazi privati dedicati a ricerca, tecnologia e innovazione, con lo scopo di perseguire il progresso e diventare un centro internazionale leader nella ricerca sul cibo. La proposta è arricchita dall’obiettivo della sostenibilità, tramite una scrupolosa ricerca dei materiali costituenti il progetto, la loro origine e la loro applicazione. Gli edifici sono caratterizzati da elementi strutturali in legno e utilizzano componenti naturali e posabili a secco, che possano essere riutilizzati o riciclati, con un basso impatto ambientale. La missione dell’intero progetto è che forma, funzione, costruzione e innovazione tecnologica collaborino verso un’unica visione: il complesso architettonico del Food Research Center.

Food research center : a new gateway for the Milano Innovation District

Boschiroli, Rachele;Farulli, Elisa
2021/2022

Abstract

Rooted in the rising intervention of the Milano Innovation District, former Expo 2015 site, the Food Research Center was born from the concept of combining two realities that have been and will be the promoters of cultural, scientific and social progress in Italy and worldwide. The first is Expo 2015, which sent to the world the message: “Feeding the Planet, Energy for Life”; the second is MIND, that will represent an urban innovation district based on sustainability, wellness and integration between functions and nature. The thesis develops the design of a complex of buildings located in the area between Baranzate and Stephenson, with the aim of providing the district with an East Gate, a new gateway from the city of Milan. In a plot completely surrounded by railways and highways, violating the borders of the site is the only solution to overcome its condition of isolated enclave. This action, together with the design of a strong urban park, allows a whole new relation between the Milano Innovation District and the surroundings, triggering the growth of this area. The cornerstone of the project is an intimate but permeable covered square, located at the end of the former Expo’s Decumano and representing a space of exchange, strong aggregation and architectural character. It embraces the MIND’s principle of “Common Ground” and, through the function of daily market, resumes the theme of the past universal exhibition, enhancing the knowledge of food traditions as cultural and ethnic elements. The design of the buildings rotating around the covered square is guided by the willingness of achieving a clear and recognisable urban image. The underground botanic garden, the animated courtyard, the suspended walkway, the high-tech canopy are all elements defining suggestive spaces and offering a new identity to this fragmented portion of the city. The lower levels of the complex accommodate public activities and are strongly connected, physically and visually, to the dominant space of the square. The upper floors, instead, host private spaces devoted to research, technology and innovation, with the aim of pursuing progress and becoming a leading international research center on food. The proposal is enriched by the goal of sustainability, with scrupulous research in the materials making up the project, their origin and their installation. The buildings are characterized by structural elements in timber and employ natural and dry-layable components, which can be reused or recycled and have a low impact on the environment. The mission of the entire design is that form, function, construction and technological innovation collaborate in a single unitary vision: the complex building of the Food Research Center.
ARC I - Scuola di Architettura Urbanistica Ingegneria delle Costruzioni
6-ott-2022
2021/2022
Radicato nel nascente intervento del Milano Innovation District, ex sito Expo 2015, il Food Research Center nasce dal concetto di unire due realtà che sono state e saranno le promotrici del progresso culturale, scientifico e sociale in Italia e in tutto il mondo. La prima è Expo 2015, che ha lanciato al mondo il messaggio: “Nutrire il Pianeta, Energia per la Vita”; la seconda è MIND, che rappresenterà un distretto urbano dell’innovazione basato su sostenibilità, benessere e integrazione tra funzioni e natura. La tesi sviluppa la progettazione di un complesso di edifici situati nell’area tra Baranzate e Stephenson, con l’intento di dotare il distretto di un East Gate, ovvero una nuova via di accesso dalla città di Milano. In un lotto completamente circondato da ferrovie e autostrade, trasgredire i confini del sito è l’unica soluzione per risolvere la sua condizione di enclave isolata. Questa azione, insieme alla progettazione di un consolidato parco urbano, permette una rinnovata relazione tra il Milano Innovation District e i dintorni, innescando lo sviluppo di quest’area. L’elemento cardine del progetto è un’intima ma permeabile piazza coperta, situata a conclusione dell’ex Decumano dell’Expo e rappresentante uno spazio di scambio, forte aggregazione e carattere architettonico. Essa incarna il principio di “Common Ground” di MIND e, tramite la funzione di mercato, riprende il tema della passata esposizione universale inerente le “tradizioni alimentari”, rafforzandone la conoscenza in quanto elementi culturali ed etnici. La progettazione degli edifici che ruotano attorno alla piazza coperta è guidata dalla volontà di ottenere una chiara e riconoscibile immagine urbana. Il giardino botanico interrato, la corte animata, il ballatoio sospeso, la copertura high-tech, sono tutti elementi che definiscono spazi suggestivi e offrono una nuova identità a questa porzione frammentata di città. I livelli inferiori del complesso ospitano attività pubbliche e sono connessi fisicamente e visivamente allo spazio dominante della corte. I piani superiori, invece, alloggiano spazi privati dedicati a ricerca, tecnologia e innovazione, con lo scopo di perseguire il progresso e diventare un centro internazionale leader nella ricerca sul cibo. La proposta è arricchita dall’obiettivo della sostenibilità, tramite una scrupolosa ricerca dei materiali costituenti il progetto, la loro origine e la loro applicazione. Gli edifici sono caratterizzati da elementi strutturali in legno e utilizzano componenti naturali e posabili a secco, che possano essere riutilizzati o riciclati, con un basso impatto ambientale. La missione dell’intero progetto è che forma, funzione, costruzione e innovazione tecnologica collaborino verso un’unica visione: il complesso architettonico del Food Research Center.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10589/195660