In the new world of digitalization and servitization, ‘Product Service System’ plays a significant role in remodelling the core ‘business model’ of any business enabling them to achieve the targeted sustainability goals and impacts on the environment, society and economy. And the power of technology is overruling all the industries, it is important to understand and analyse the effects of technology. This thesis aims to analyse the sustainable value created by PSS and the influence of technology in agri-food. The research performed in this thesis is entirely dependent on the database of agri-food start-ups. After careful filtration of start-ups that use Product service system as their business model, we have formulated our niche research segment. Firstly, in order to better utilize the potential of PSS in agri-food industry, it is crucial to analyse the intended effects delivered by different PSS archetypes in the sector. The case-study methodology is used to better comprehend the framework of PSS. The first section of study intends to analyse the sustainable value created by different archetypes in agri-food start-ups present in the research segment. To distinguish the contribution of each archetype to sustainability, we have performed a comparative analysis among different archetypes of Product service system to identify the more sustainable archetype. Furthermore, on the second phase of thesis, we analysed the different technologies used in product service system and their influence in agri-food. This aided us to recognize the most commonly used technologies in PSS, agri-food and their delivered sustainable values. As a result of the research, we have conceptualized that use-oriented PSS as the more sustainable archetype which is then cross-referenced with the results of empirical studies, and we investigated the variance in the findings produced. On the front of technological influence, the findings yielded are similar to conferred theoretical studies presented in the literature review. In conclusion, the findings are explored and contrasted with the literature review, presenting the quality of research and the limitation of research. The practical implications of the research will help the companies in recognizing their architecture in PSS, to deepen their sustainability creation, evaluating their performance and the technological influence bestowed on the company. For the future prospects of research, we are going to validate the inferred results, to update the database with start-ups founded till date and to extend the analysis to other industries to evaluate the sustainable impacts of PSS and technologies.

Nel nuovo mondo della digitalizzazione e della servitizzazione, il ‘Product Service System’ svolge un ruolo significativo nel rimodellare i "modelli di business" centrali di qualsiasi azienda, consentendo di raggiungere gli obiettivi di sostenibilità e di impatto sull'ambiente, sulla società e sull'economia. Il potere della tecnologia sta dominando tutti i settori, ed è importante comprendere e analizzare gli effetti della tecnologia. Questa tesi si propone di analizzare il valore sostenibile creato dai PSS e l'influenza della tecnologia nell'agroalimentare. La ricerca condotta in questa tesi è interamente dipendente dai database delle start-up agroalimentari. Dopo un attento filtraggio delle start-up che utilizzano il Product service system come modello di business, è stato formulato il segmento di nicchia per la ricerca. In primo luogo, per utilizzare al meglio il potenziale dei PSS nell'industria agroalimentare è fondamentale analizzare gli effetti previsti dai diversi archetipi di PSS nel settore. Per comprendere meglio il quadro dei PSS viene utilizzata la metodologia tramite casi studio. Nela prima sezione si intende analizzare il valore sostenibile creato dai diversi archetipi nelle start-up agroalimentari presenti nel segmento di ricerca. Per distinguere il contributo di ciascun archetipo alla sostenibilità, si è effettuata un'analisi comparativa tra i diversi archetipi di Product service system per identificare l'archetipo più sostenibile. Nella seconda fase della tesi, sono state analizzate le diverse tecnologie utilizzate nel Product service system e la loro influenza nell'agroalimentare. Questo ha aiutato a riconoscere le tecnologie più comunemente utilizzate nel PSS, nell'agroalimentare e i loro valori sostenibili. Come risultato della ricerca, si è concettualizzato che il PSS orientato all'uso è l'archetipo più sostenibile, successivamente è stato incrociato con i risultati degli studi empirici e si è analizzato la varianza dei risultati prodotti. Sul fronte dell'influenza tecnologica, i risultati ottenuti sono simili agli studi teorici presentati nella revisione della letteratura. In conclusione, i risultati vengono esplorati e confrontati con la revisione della letteratura, presentando la qualità della ricerca e i suoi limiti. Le implicazioni pratiche della ricerca possono aiutare le aziende a riconoscere la loro architettura PSS, ad approfondire la creazione di sostenibilità, a valutare le loro prestazioni e l'influenza tecnologica conferita all'azienda. Per quanto riguarda le prospettive future della ricerca, ci si propone di convalidare i risultati dedotti, di aggiornare il database con le start-up fondate fino ad oggi e di estendere l'analisi ad altri settori per valutare gli impatti sostenibili dei PSS e delle tecnologie.

PSS archetypes in agri-food : a study on sustainable value creation and impact of technologies

KARNAN, PRIYADHARSHINI
2021/2022

Abstract

In the new world of digitalization and servitization, ‘Product Service System’ plays a significant role in remodelling the core ‘business model’ of any business enabling them to achieve the targeted sustainability goals and impacts on the environment, society and economy. And the power of technology is overruling all the industries, it is important to understand and analyse the effects of technology. This thesis aims to analyse the sustainable value created by PSS and the influence of technology in agri-food. The research performed in this thesis is entirely dependent on the database of agri-food start-ups. After careful filtration of start-ups that use Product service system as their business model, we have formulated our niche research segment. Firstly, in order to better utilize the potential of PSS in agri-food industry, it is crucial to analyse the intended effects delivered by different PSS archetypes in the sector. The case-study methodology is used to better comprehend the framework of PSS. The first section of study intends to analyse the sustainable value created by different archetypes in agri-food start-ups present in the research segment. To distinguish the contribution of each archetype to sustainability, we have performed a comparative analysis among different archetypes of Product service system to identify the more sustainable archetype. Furthermore, on the second phase of thesis, we analysed the different technologies used in product service system and their influence in agri-food. This aided us to recognize the most commonly used technologies in PSS, agri-food and their delivered sustainable values. As a result of the research, we have conceptualized that use-oriented PSS as the more sustainable archetype which is then cross-referenced with the results of empirical studies, and we investigated the variance in the findings produced. On the front of technological influence, the findings yielded are similar to conferred theoretical studies presented in the literature review. In conclusion, the findings are explored and contrasted with the literature review, presenting the quality of research and the limitation of research. The practical implications of the research will help the companies in recognizing their architecture in PSS, to deepen their sustainability creation, evaluating their performance and the technological influence bestowed on the company. For the future prospects of research, we are going to validate the inferred results, to update the database with start-ups founded till date and to extend the analysis to other industries to evaluate the sustainable impacts of PSS and technologies.
ING - Scuola di Ingegneria Industriale e dell'Informazione
20-dic-2022
2021/2022
Nel nuovo mondo della digitalizzazione e della servitizzazione, il ‘Product Service System’ svolge un ruolo significativo nel rimodellare i "modelli di business" centrali di qualsiasi azienda, consentendo di raggiungere gli obiettivi di sostenibilità e di impatto sull'ambiente, sulla società e sull'economia. Il potere della tecnologia sta dominando tutti i settori, ed è importante comprendere e analizzare gli effetti della tecnologia. Questa tesi si propone di analizzare il valore sostenibile creato dai PSS e l'influenza della tecnologia nell'agroalimentare. La ricerca condotta in questa tesi è interamente dipendente dai database delle start-up agroalimentari. Dopo un attento filtraggio delle start-up che utilizzano il Product service system come modello di business, è stato formulato il segmento di nicchia per la ricerca. In primo luogo, per utilizzare al meglio il potenziale dei PSS nell'industria agroalimentare è fondamentale analizzare gli effetti previsti dai diversi archetipi di PSS nel settore. Per comprendere meglio il quadro dei PSS viene utilizzata la metodologia tramite casi studio. Nela prima sezione si intende analizzare il valore sostenibile creato dai diversi archetipi nelle start-up agroalimentari presenti nel segmento di ricerca. Per distinguere il contributo di ciascun archetipo alla sostenibilità, si è effettuata un'analisi comparativa tra i diversi archetipi di Product service system per identificare l'archetipo più sostenibile. Nella seconda fase della tesi, sono state analizzate le diverse tecnologie utilizzate nel Product service system e la loro influenza nell'agroalimentare. Questo ha aiutato a riconoscere le tecnologie più comunemente utilizzate nel PSS, nell'agroalimentare e i loro valori sostenibili. Come risultato della ricerca, si è concettualizzato che il PSS orientato all'uso è l'archetipo più sostenibile, successivamente è stato incrociato con i risultati degli studi empirici e si è analizzato la varianza dei risultati prodotti. Sul fronte dell'influenza tecnologica, i risultati ottenuti sono simili agli studi teorici presentati nella revisione della letteratura. In conclusione, i risultati vengono esplorati e confrontati con la revisione della letteratura, presentando la qualità della ricerca e i suoi limiti. Le implicazioni pratiche della ricerca possono aiutare le aziende a riconoscere la loro architettura PSS, ad approfondire la creazione di sostenibilità, a valutare le loro prestazioni e l'influenza tecnologica conferita all'azienda. Per quanto riguarda le prospettive future della ricerca, ci si propone di convalidare i risultati dedotti, di aggiornare il database con le start-up fondate fino ad oggi e di estendere l'analisi ad altri settori per valutare gli impatti sostenibili dei PSS e delle tecnologie.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10589/196642