The thesis will deal with the current urban food insecurity in Lebanon . Hunger and shortage of food is not a new thing to this country , it has happened several times through its history due to political instability. The lack of city planning and random urban sprawl, as well as lack of state investment in agriculture , has led to a decrease in locally grown food especially in coastal cities . Lebanon is currently facing a huge economic crisis and recession leading to more than 80 % of the population facing very low capability to acquire adequate food, or food nonetheless .In addition, the country is import dependent , so the 2020 explosion of the port and the Russian-Ukraine war has added highly to the food insecurity. Quality food is hard to acquire. A common question among Lebanese now is “ Do we even know where our food is coming from and what we are eating ?” In this thesis, new strategies and actions will be explored in order to fight this hunger and prevent a future food crisis , at least on a small community level . The site will be the city of Jounieh that was previously an agriculture land on the coast of the Mediterranean. Nowadays , it is a touristic city full that developed through a random urban sprawl. Reclaiming the previously cultivated land through urban agriculture actions , productive landscapes ,policy management ,farming initiatives, and regeneration of neglected residual urban spaces . The relation of the landscape and food will also be dealt with , emphasizing the importance of the landscape heritage and food heritage through reviving old recipes and food diets that depend on locally produced ingredients , aiming for food self-sufficiency .Furthermore , the thesis will analyze the opportunity of recovering traditional agricultural practices (intangible heritage) and physical landscape structures (tangible heritage) that could mitigate the effects of climate change. Even though Lebanon is a small country, it has big appetites , ensuring food security is a must . The project will give the community the needed luxury of knowing where their food actually comes from and the accessibility to adequate food.

La tesi si occuperà dell’attuale insicurezza alimentare urbana in Libano. La fame e la carenza di cibo non sono una novità per questo paese, è successo più volte nel corso della sua storia a causa dell’instabilità politica. La mancanza di pianificazione urbana e l’espansione urbana casuale, nonché la mancanza di investimenti statali nell’agricoltura, hanno portato a una diminuzione del cibo coltivato localmente, specialmente nelle città costiere. Il Libano sta attualmente affrontando un’enorme crisi economica e recessione che porta oltre l’80% della popolazione a dover affrontare una capacità molto bassa di acquisire cibo adeguato, o comunque cibo. Inoltre, il paese dipende dalle importazioni, quindi l’esplosione del porto nel 2020 e il La guerra russo-ucraina ha contribuito notevolmente all’insicurezza alimentare. Il cibo di qualità è difficile da ottenere. Una domanda comune tra i libanesi ora è “Sappiamo almeno da dove proviene il nostro cibo e cosa stiamo mangiando?” In questa tesi, verranno esplorate nuove strategie e azioni per combattere questa fame e prevenire una futura crisi alimentare, almeno a livello di piccola comunità. Il sito sarà la città di jounieh che in precedenza era una terra agricola sulla costa del Mediterraneo. Al giorno d’oggi, è una città turistica piena che si è sviluppata attraverso uno sprawl urbano casuale. Recuperare i terreni precedentemente coltivati ​​attraverso azioni di agricoltura urbana, paesaggi produttivi, gestione delle politiche, iniziative agricole e rigenerazione di spazi urbani residui trascurati. Verrà inoltre affrontato il rapporto tra paesaggio e cibo, sottolineando l’importanza del patrimonio paesaggistico e alimentare attraverso il recupero di antiche ricette e diete alimentari che dipendono da ingredienti di produzione locale, mirando all’autosufficienza alimentare. Inoltre, la tesi analizzerà l’opportunità di recuperare pratiche agricole tradizionali (patrimonio immateriale) e strutture fisiche del paesaggio (patrimonio tangibile) che potrebbero mitigare gli effetti del cambiamento climatico. Anche se il Libano è un paese piccolo, ha grandi appetiti, garantire la sicurezza alimentare è un dovere. Il progetto darà alla comunità il lusso necessario di sapere da dove proviene effettivamente il cibo e l’accessibilità a cibo adeguato.

Food city revolution : regenerating previously cultivated land through productive landscape to fight recurrent food insecurity due to political and economic instability, in the case of Jounieh, Lebanon

Daccache, Ilaya
2021/2022

Abstract

The thesis will deal with the current urban food insecurity in Lebanon . Hunger and shortage of food is not a new thing to this country , it has happened several times through its history due to political instability. The lack of city planning and random urban sprawl, as well as lack of state investment in agriculture , has led to a decrease in locally grown food especially in coastal cities . Lebanon is currently facing a huge economic crisis and recession leading to more than 80 % of the population facing very low capability to acquire adequate food, or food nonetheless .In addition, the country is import dependent , so the 2020 explosion of the port and the Russian-Ukraine war has added highly to the food insecurity. Quality food is hard to acquire. A common question among Lebanese now is “ Do we even know where our food is coming from and what we are eating ?” In this thesis, new strategies and actions will be explored in order to fight this hunger and prevent a future food crisis , at least on a small community level . The site will be the city of Jounieh that was previously an agriculture land on the coast of the Mediterranean. Nowadays , it is a touristic city full that developed through a random urban sprawl. Reclaiming the previously cultivated land through urban agriculture actions , productive landscapes ,policy management ,farming initiatives, and regeneration of neglected residual urban spaces . The relation of the landscape and food will also be dealt with , emphasizing the importance of the landscape heritage and food heritage through reviving old recipes and food diets that depend on locally produced ingredients , aiming for food self-sufficiency .Furthermore , the thesis will analyze the opportunity of recovering traditional agricultural practices (intangible heritage) and physical landscape structures (tangible heritage) that could mitigate the effects of climate change. Even though Lebanon is a small country, it has big appetites , ensuring food security is a must . The project will give the community the needed luxury of knowing where their food actually comes from and the accessibility to adequate food.
ARC I - Scuola di Architettura Urbanistica Ingegneria delle Costruzioni
21-dic-2022
2021/2022
La tesi si occuperà dell’attuale insicurezza alimentare urbana in Libano. La fame e la carenza di cibo non sono una novità per questo paese, è successo più volte nel corso della sua storia a causa dell’instabilità politica. La mancanza di pianificazione urbana e l’espansione urbana casuale, nonché la mancanza di investimenti statali nell’agricoltura, hanno portato a una diminuzione del cibo coltivato localmente, specialmente nelle città costiere. Il Libano sta attualmente affrontando un’enorme crisi economica e recessione che porta oltre l’80% della popolazione a dover affrontare una capacità molto bassa di acquisire cibo adeguato, o comunque cibo. Inoltre, il paese dipende dalle importazioni, quindi l’esplosione del porto nel 2020 e il La guerra russo-ucraina ha contribuito notevolmente all’insicurezza alimentare. Il cibo di qualità è difficile da ottenere. Una domanda comune tra i libanesi ora è “Sappiamo almeno da dove proviene il nostro cibo e cosa stiamo mangiando?” In questa tesi, verranno esplorate nuove strategie e azioni per combattere questa fame e prevenire una futura crisi alimentare, almeno a livello di piccola comunità. Il sito sarà la città di jounieh che in precedenza era una terra agricola sulla costa del Mediterraneo. Al giorno d’oggi, è una città turistica piena che si è sviluppata attraverso uno sprawl urbano casuale. Recuperare i terreni precedentemente coltivati ​​attraverso azioni di agricoltura urbana, paesaggi produttivi, gestione delle politiche, iniziative agricole e rigenerazione di spazi urbani residui trascurati. Verrà inoltre affrontato il rapporto tra paesaggio e cibo, sottolineando l’importanza del patrimonio paesaggistico e alimentare attraverso il recupero di antiche ricette e diete alimentari che dipendono da ingredienti di produzione locale, mirando all’autosufficienza alimentare. Inoltre, la tesi analizzerà l’opportunità di recuperare pratiche agricole tradizionali (patrimonio immateriale) e strutture fisiche del paesaggio (patrimonio tangibile) che potrebbero mitigare gli effetti del cambiamento climatico. Anche se il Libano è un paese piccolo, ha grandi appetiti, garantire la sicurezza alimentare è un dovere. Il progetto darà alla comunità il lusso necessario di sapere da dove proviene effettivamente il cibo e l’accessibilità a cibo adeguato.
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