One of the most promising challenges regarding the ecological transition is to find sustainable alternatives to production and consumption models, research is in constant motion in investigating new biodegradable materials and from the potential production chain with low environmental impact. Discovering KBC (kombucha bacterial cellulose) is the result of a thesis project aimed at exploring the potential of kombucha bacterial cellulose in manufacturing, a paper aimed at future designers interested in designing with this material. Kombucha bacterial cellulose commonly known as SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast) is a byproduct of the fermentation process of kombucha tea. This material has been attracting the interests of researchers and companies interested in exploiting its special properties in various applications for many years, thus promoting the dissemination of a fully biodegradable material. This paper follows the method proposed by Material Driven Design, specifically focusing on the first two stages in which first the material in question is understood, then possible development or use scenarios are studied. The thesis is presented with an initial research phase aimed at selecting the information essential for a broad understanding of the mechanisms that characterize this material. Next, a biotiketring phase is proposed in which a technical characterization of the material is performed by cataloging the different consistencies of the material and showing the procedures for studying and carrying out different experiments. This section concludes with the implementation of five production techniques and the collection of different cultivation practices, with the ultimate goal of facilitating the understanding and dissemination of information related to the use of kbc. In parallel to this work, a sensory characterization of kombucha bacterial cellulose is carried out through two experiences: a questionnaire and a workshop in which an overview of perceptions regarding this material is provided, gathering useful data to direct its future selection. Finally, by combining all the information gathered: in the research phase, in the experimental phase, and in the analysis phase of perceptions of the material, a discussion of possible scenarios for the development of the material is proposed. With this paper I would like to encourage the dissemination and democratization of information related to the production and design using kombucha bacterial cellulose.

Una delle sfide più promettenti riguardo la transizione ecologica consiste nel trovare alternative sostenibili a modelli di produzione e consumo, la ricerca è in continuo movimento nello studiare nuovi materiali biodegradabili e dalla potenziale filiera di produzione a basso impatto ambientale. Discovering KBC (kombucha bacterial cellulose) è il risultato di un percorso di tesi volto ad esplorare le potenzialità della cellulosa batterica di kombucha in ambito manifatturiero, un documento rivolto a futuri designer interessati a progettare con questo materiale. La cellulosa batterica di kombucha comunemente nota come SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast) è un sottoprodotto del processo di fermentazione del tè kombucha. Questo materiale sta attirando da anni gli interessi di ricercatori ed aziende interessate a sfruttare le sue particolari proprietà in varie applicazioni, favorendo così la diffusione di un materiale completamente biodegradabile. Questo documento segue il metodo proposto dal Material Driven Design, in particolare si sofferma sulle prime due fasi in cui prima viene compreso il materiale in questione, poi si studiano i possibili scenari di sviluppo o di utilizzo. La tesi si presenta con una prima fase di ricerca, volta alla selezione delle informazioni essenziali per un’ampia comprensione dei meccanismi che caratterizzano questo materiale. In seguito viene proposta una fase di biotiketring in cui si esegue una caratterizzazione tecnica del materiale catalogando le diverse consistenze del materiale e mostrando le procedure per lo studio e la realizzazione di diversi esperimenti. Questa sezione si conclude con la realizzazione di cinque tecniche di produzione e la raccolta di diverse pratiche di coltivazione, con l'obiettivo finale di facilitare la comprensione e divulgazione di informazioni legate all’utilizzo della kbc. In parallelo a questo lavoro viene eseguita una caratterizzazione sensoriale della cellulosa batterica di kombucha attraverso due esperienze: un questionario ed un workshop in cui viene fornita una panoramica delle percezioni riguardo questo materiale, raccogliendo dati utili per direzionare la sua futura selezione. Infine unendo tutte le informazioni raccolte: nella fase di ricerca, nella fase di sperimentazione e nella fase di analisi delle percezioni del materiale, viene proposto un discorso sui possibili scenari di sviluppo del materiale. Con questo documento vorrei favorire la diffusione e la democratizzazione delle informazioni relative alla produzione e progettazione la cellulosa batterica di kombucha.

Discovering KBC Tecniche di manifattura con la cellulosa batterica di kombucha

Fontana, Samuele Sergio
2021/2022

Abstract

One of the most promising challenges regarding the ecological transition is to find sustainable alternatives to production and consumption models, research is in constant motion in investigating new biodegradable materials and from the potential production chain with low environmental impact. Discovering KBC (kombucha bacterial cellulose) is the result of a thesis project aimed at exploring the potential of kombucha bacterial cellulose in manufacturing, a paper aimed at future designers interested in designing with this material. Kombucha bacterial cellulose commonly known as SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast) is a byproduct of the fermentation process of kombucha tea. This material has been attracting the interests of researchers and companies interested in exploiting its special properties in various applications for many years, thus promoting the dissemination of a fully biodegradable material. This paper follows the method proposed by Material Driven Design, specifically focusing on the first two stages in which first the material in question is understood, then possible development or use scenarios are studied. The thesis is presented with an initial research phase aimed at selecting the information essential for a broad understanding of the mechanisms that characterize this material. Next, a biotiketring phase is proposed in which a technical characterization of the material is performed by cataloging the different consistencies of the material and showing the procedures for studying and carrying out different experiments. This section concludes with the implementation of five production techniques and the collection of different cultivation practices, with the ultimate goal of facilitating the understanding and dissemination of information related to the use of kbc. In parallel to this work, a sensory characterization of kombucha bacterial cellulose is carried out through two experiences: a questionnaire and a workshop in which an overview of perceptions regarding this material is provided, gathering useful data to direct its future selection. Finally, by combining all the information gathered: in the research phase, in the experimental phase, and in the analysis phase of perceptions of the material, a discussion of possible scenarios for the development of the material is proposed. With this paper I would like to encourage the dissemination and democratization of information related to the production and design using kombucha bacterial cellulose.
DUARTE POBLETE, SOFIA SOLEDAD
POLLINI, BARBARA
ARC III - Scuola del Design
4-mag-2023
2021/2022
Una delle sfide più promettenti riguardo la transizione ecologica consiste nel trovare alternative sostenibili a modelli di produzione e consumo, la ricerca è in continuo movimento nello studiare nuovi materiali biodegradabili e dalla potenziale filiera di produzione a basso impatto ambientale. Discovering KBC (kombucha bacterial cellulose) è il risultato di un percorso di tesi volto ad esplorare le potenzialità della cellulosa batterica di kombucha in ambito manifatturiero, un documento rivolto a futuri designer interessati a progettare con questo materiale. La cellulosa batterica di kombucha comunemente nota come SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast) è un sottoprodotto del processo di fermentazione del tè kombucha. Questo materiale sta attirando da anni gli interessi di ricercatori ed aziende interessate a sfruttare le sue particolari proprietà in varie applicazioni, favorendo così la diffusione di un materiale completamente biodegradabile. Questo documento segue il metodo proposto dal Material Driven Design, in particolare si sofferma sulle prime due fasi in cui prima viene compreso il materiale in questione, poi si studiano i possibili scenari di sviluppo o di utilizzo. La tesi si presenta con una prima fase di ricerca, volta alla selezione delle informazioni essenziali per un’ampia comprensione dei meccanismi che caratterizzano questo materiale. In seguito viene proposta una fase di biotiketring in cui si esegue una caratterizzazione tecnica del materiale catalogando le diverse consistenze del materiale e mostrando le procedure per lo studio e la realizzazione di diversi esperimenti. Questa sezione si conclude con la realizzazione di cinque tecniche di produzione e la raccolta di diverse pratiche di coltivazione, con l'obiettivo finale di facilitare la comprensione e divulgazione di informazioni legate all’utilizzo della kbc. In parallelo a questo lavoro viene eseguita una caratterizzazione sensoriale della cellulosa batterica di kombucha attraverso due esperienze: un questionario ed un workshop in cui viene fornita una panoramica delle percezioni riguardo questo materiale, raccogliendo dati utili per direzionare la sua futura selezione. Infine unendo tutte le informazioni raccolte: nella fase di ricerca, nella fase di sperimentazione e nella fase di analisi delle percezioni del materiale, viene proposto un discorso sui possibili scenari di sviluppo del materiale. Con questo documento vorrei favorire la diffusione e la democratizzazione delle informazioni relative alla produzione e progettazione la cellulosa batterica di kombucha.
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