Agri-food as a sector plays a significant role in the economy and employment of many countries worldwide, contributing significantly to manufacturing value added, employment, and Gross Domestic Product (GDP). Besides, as the world population continues to grow, increasingly demanding food, agri-food sector is of critical role to human livelihood and health which cannot be distressed. This is while recent food incidents occurred because of contamination and fraud highlighted by scandals such as horsemeat or melamine scandals, posed significant negative consequences on the economic consequences to the industry and health and lives of final consumers making them doubtful about the safety and authenticity of the food products. Such scandals were stone reminders highlighting the importance of traceability within supply chains of various agri-food products in addressing the challenges each face. In this regard, this study was aimed to understand how traceability is being implemented to different agri-food supply chains in real business; in terms of the product types whose supply chain is more critical and faces specific challenges. Moreover, it endeavored to uncover the extent to which actors along the supply chain implement traceability. In other words, it is aimed at finding out whether the so called “farm to fork” traceability solutions achieved in real business and if not, which stages are mostly involved within the traceability solutions. This was achieved through individual and comparative analysis of secondary data available on a sample of 20 case studies that involved implementation of traceability to the supply chain of different agrifood products. The results show, meat and seafood appear to be among the critical food categories whose supply chains seem to require traceability to fight fraud and provide consumers with proof of origin. Coffee and fruit and vegetables were the second most addressed product groups. Besides, it showed that although mainly applied to simpler and vertically integrated supply chains, full traceability is achieved within the industry and is real. In other cases, Farming, Processing and Final stage represented by final consumers were the stages mostly addressed by the solutions. This research contributes to literature by providing a context for future research work on implementation of traceability to industry and gives managers insights on applying it to their businesses.

Il settore agroalimentare svolge un ruolo significativo nell'economia e nell'occupazione di molti paesi in tutto il mondo. Inoltre, dato che la popolazione mondiale continua a crescere e a richiedere sempre più cibo, il settore agroalimentare riveste un ruolo cruciale per il sostentamento e la salute dell'umanità, che non può essere trascurato. Tuttavia, recenti episodi di contaminazione e frode alimentare evidenziati da scandali come quello della carne di cavallo o della melamina hanno avuto gravi conseguenze negative sull'economia del settore e sulla salute e la vita dei consumatori finali. Tali scandali hanno ricordato l'importanza della tracciabilità all'interno delle catene di approvvigionamento di vari prodotti agroalimentari nel far fronte alle sfide che ognuno di essi affronta. In questo contesto, lo studio si è proposto di comprendere come la tracciabilità viene implementata nelle diverse catene di approvvigionamento agroalimentare specifiche per vari tipi di prodotto, nella pratica aziendale reale; in termini di tipi di prodotto, le cui catene di approvvigionamento sono più critiche. Inoltre, si è cercato di scoprire se le soluzioni di tracciabilità cosiddette "dalla fattoria alla tavola" sono state raggiunte nella pratica aziendale reale e se non lo sono state, quali sono le fasi maggiormente coinvolte all'interno delle soluzioni di tracciabilità. Ciò è stato ottenuto attraverso un'analisi individuale e comparativa di dati di seconda mano disponibili su un campione di 20 casi studio che hanno coinvolto l'implementazione della tracciabilità nella catena di approvvigionamento di diversi prodotti agroalimentari. I risultati mostrano che carne e pesce sembrano essere tra le categorie alimentari critiche le cui catene di approvvigionamento richiedono tracciabilità. Caffè, frutta e verdura sono state le seconde categorie di prodotti più affrontate. Inoltre, è emerso che, sebbene sia principalmente applicata a catene di approvvigionamento più semplici e verticalmente integrate, la tracciabilità completa è raggiunta all'interno del settore ed è reale. In altri casi, le fasi di coltivazione, lavorazione e consumo finale rappresentate dai consumatori finali sono state le fasi maggiormente affrontate dalle soluzioni di tracciabilità. Questa ricerca contribuisce alla letteratura fornendo un contesto per futuri studi sull'implementazione della tracciabilità nell'industria e offre ai manager spunti per applicarla alle loro attività.

Is from farm to fork traceability real? A comparative analysis of case studies on traceability solutions in the agri-food supply chain

YAZDANFAR, GHAZAL
2021/2022

Abstract

Agri-food as a sector plays a significant role in the economy and employment of many countries worldwide, contributing significantly to manufacturing value added, employment, and Gross Domestic Product (GDP). Besides, as the world population continues to grow, increasingly demanding food, agri-food sector is of critical role to human livelihood and health which cannot be distressed. This is while recent food incidents occurred because of contamination and fraud highlighted by scandals such as horsemeat or melamine scandals, posed significant negative consequences on the economic consequences to the industry and health and lives of final consumers making them doubtful about the safety and authenticity of the food products. Such scandals were stone reminders highlighting the importance of traceability within supply chains of various agri-food products in addressing the challenges each face. In this regard, this study was aimed to understand how traceability is being implemented to different agri-food supply chains in real business; in terms of the product types whose supply chain is more critical and faces specific challenges. Moreover, it endeavored to uncover the extent to which actors along the supply chain implement traceability. In other words, it is aimed at finding out whether the so called “farm to fork” traceability solutions achieved in real business and if not, which stages are mostly involved within the traceability solutions. This was achieved through individual and comparative analysis of secondary data available on a sample of 20 case studies that involved implementation of traceability to the supply chain of different agrifood products. The results show, meat and seafood appear to be among the critical food categories whose supply chains seem to require traceability to fight fraud and provide consumers with proof of origin. Coffee and fruit and vegetables were the second most addressed product groups. Besides, it showed that although mainly applied to simpler and vertically integrated supply chains, full traceability is achieved within the industry and is real. In other cases, Farming, Processing and Final stage represented by final consumers were the stages mostly addressed by the solutions. This research contributes to literature by providing a context for future research work on implementation of traceability to industry and gives managers insights on applying it to their businesses.
ING - Scuola di Ingegneria Industriale e dell'Informazione
4-mag-2023
2021/2022
Il settore agroalimentare svolge un ruolo significativo nell'economia e nell'occupazione di molti paesi in tutto il mondo. Inoltre, dato che la popolazione mondiale continua a crescere e a richiedere sempre più cibo, il settore agroalimentare riveste un ruolo cruciale per il sostentamento e la salute dell'umanità, che non può essere trascurato. Tuttavia, recenti episodi di contaminazione e frode alimentare evidenziati da scandali come quello della carne di cavallo o della melamina hanno avuto gravi conseguenze negative sull'economia del settore e sulla salute e la vita dei consumatori finali. Tali scandali hanno ricordato l'importanza della tracciabilità all'interno delle catene di approvvigionamento di vari prodotti agroalimentari nel far fronte alle sfide che ognuno di essi affronta. In questo contesto, lo studio si è proposto di comprendere come la tracciabilità viene implementata nelle diverse catene di approvvigionamento agroalimentare specifiche per vari tipi di prodotto, nella pratica aziendale reale; in termini di tipi di prodotto, le cui catene di approvvigionamento sono più critiche. Inoltre, si è cercato di scoprire se le soluzioni di tracciabilità cosiddette "dalla fattoria alla tavola" sono state raggiunte nella pratica aziendale reale e se non lo sono state, quali sono le fasi maggiormente coinvolte all'interno delle soluzioni di tracciabilità. Ciò è stato ottenuto attraverso un'analisi individuale e comparativa di dati di seconda mano disponibili su un campione di 20 casi studio che hanno coinvolto l'implementazione della tracciabilità nella catena di approvvigionamento di diversi prodotti agroalimentari. I risultati mostrano che carne e pesce sembrano essere tra le categorie alimentari critiche le cui catene di approvvigionamento richiedono tracciabilità. Caffè, frutta e verdura sono state le seconde categorie di prodotti più affrontate. Inoltre, è emerso che, sebbene sia principalmente applicata a catene di approvvigionamento più semplici e verticalmente integrate, la tracciabilità completa è raggiunta all'interno del settore ed è reale. In altri casi, le fasi di coltivazione, lavorazione e consumo finale rappresentate dai consumatori finali sono state le fasi maggiormente affrontate dalle soluzioni di tracciabilità. Questa ricerca contribuisce alla letteratura fornendo un contesto per futuri studi sull'implementazione della tracciabilità nell'industria e offre ai manager spunti per applicarla alle loro attività.
File allegati
File Dimensione Formato  
2023_04_Yazdanfar.pdf

solo utenti autorizzati dal 11/04/2024

Descrizione: Thesis Text
Dimensione 2.85 MB
Formato Adobe PDF
2.85 MB Adobe PDF   Visualizza/Apri

I documenti in POLITesi sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10589/204773