The aim of this diploma thesis is to explore the architectural design of a winery on the island of Samos, Greece. Samos has a long history of winemaking and is known for its high-quality Muscat wines. The proposed winery is designed to blend in with the natural landscape of the island while providing a functional and efficient space for wine production and tasting.The thesis begins by analyzing the history and tradition of winemaking on Samos and its significance in the island's culture and economy. This provides the necessary background for understanding the context of the proposed winery.The idea for the winery was developed both out of the desire to create an industrial building and to introduce the visitor to the entire journey of the product, from production to consumption, creating a parallel movement between the visitor and the product without one affecting the other. This effort is accompanied by the development of wine tourism, which in recent years has become a dynamic travel trend that more and more people are interested in. The visitor takes part in the grape harvesting or even in parts of the production process. They connect with local customs, festivals, and musical traditions, local flavors, and recipes.The design process for the winery required careful consideration of the landscape, climate, and cultural heritage of Samos. This involved a deep understanding of the island's history and traditions, as well as its natural resources and ecological systems. The resulting design embodies a sense of place, rooted in the local context and reflective of the island's unique cultural and natural heritage. The thesis will delve into the spatial organization of the winery, considering the flow of processes, visitor experience and the interaction between indoor and outdoor spaces. From the initial grape reception to fermentation, aging, bottling and the tasting experience, each stage will be carefully analyzed and translated into an architectural design that supports the functional requirements while stimulating the senses and fostering a sense of wonder. “Vinifera” derived from Latin words “vinum” meaning wine and “ferre” meaning to bare or to carry. Therefore, Vinifera literally means “wine-bearing” or “wine-carrying”. The name “Vinifera” not only represents the species of grape used in winemaking but also signifies the importance of wine and the winery’s mission to bear and deliver exceptional wines. It captures the essence of winemaking, craftsmanship, and the artistry involved in creating fine wines.
L'obiettivo di questa tesi di laurea è esplorare il design architettonico di una cantina sull'isola di Samos, in Grecia. Samos ha una lunga tradizione nella produzione di vino ed è conosciuta per i suoi pregiati vini Muscat. La cantina proposta è progettata per integrarsi con il paesaggio naturale dell'isola, fornendo allo stesso tempo uno spazio funzionale ed efficiente per la produzione e la degustazione del vino. La tesi inizia analizzando la storia e la tradizione della produzione di vino a Samos e la sua importanza nella cultura ed economia dell'isola. Questo fornisce il contesto necessario per comprendere il contesto della cantina proposta. L'idea per la cantina è nata sia dal desiderio di creare un edificio industriale sia dall'intenzione di far conoscere al visitatore l'intero percorso del prodotto, dalla produzione al consumo, creando un movimento parallelo tra il visitatore e il prodotto senza che uno influenzi l'altro. Questo sforzo è accompagnato dallo sviluppo del turismo enogastronomico, che negli ultimi anni è diventato una tendenza di viaggio dinamica a cui sempre più persone sono interessate. Il visitatore partecipa alla vendemmia dell'uva o addirittura a parti del processo di produzione. Si connette con le usanze locali, le feste, le tradizioni musicali, i sapori e le ricette locali. Il processo di progettazione della cantina ha richiesto una attenta considerazione del paesaggio, del clima e del patrimonio culturale di Samos. Ciò ha comportato una profonda comprensione della storia e delle tradizioni dell'isola, nonché delle sue risorse naturali e dei sistemi ecologici. Il design risultante incarna un senso del luogo, radicato nel contesto locale e riflesso del patrimonio culturale e naturale unico dell'isola. La tesi approfondirà l'organizzazione spaziale della cantina, considerando il flusso dei processi, l'esperienza del visitatore e l'interazione tra spazi interni ed esterni. Dall'accoglienza delle uve iniziale alla fermentazione, all'invecchiamento, all'imbottigliamento e all'esperienza di degustazione, ogni fase sarà attentamente analizzata e tradotta in un design architettonico che supporta i requisiti funzionali, stimola i sensi e promuove un senso di meraviglia. "Vinifera" deriva dalle parole latine "vinum" che significa vino e "ferre" che significa portare o trasportare. Pertanto, Vinifera significa letteralmente "portatrice di vino". Il nome "Vinifera" rappresenta non solo la specie di uva utilizzata nella produzione di vino, ma significa anche l'importanza del vino e la missione della cantina di portare e offrire vini eccezionali. Esso cattura l'essenza della produzione di vino, dell'abilità artigianale e dell'arte coinvolta nella creazione di vini pregiati.
Vinifera : Winery in Samos, Greece
Papastamatiou, Maria Ioanna
2022/2023
Abstract
The aim of this diploma thesis is to explore the architectural design of a winery on the island of Samos, Greece. Samos has a long history of winemaking and is known for its high-quality Muscat wines. The proposed winery is designed to blend in with the natural landscape of the island while providing a functional and efficient space for wine production and tasting.The thesis begins by analyzing the history and tradition of winemaking on Samos and its significance in the island's culture and economy. This provides the necessary background for understanding the context of the proposed winery.The idea for the winery was developed both out of the desire to create an industrial building and to introduce the visitor to the entire journey of the product, from production to consumption, creating a parallel movement between the visitor and the product without one affecting the other. This effort is accompanied by the development of wine tourism, which in recent years has become a dynamic travel trend that more and more people are interested in. The visitor takes part in the grape harvesting or even in parts of the production process. They connect with local customs, festivals, and musical traditions, local flavors, and recipes.The design process for the winery required careful consideration of the landscape, climate, and cultural heritage of Samos. This involved a deep understanding of the island's history and traditions, as well as its natural resources and ecological systems. The resulting design embodies a sense of place, rooted in the local context and reflective of the island's unique cultural and natural heritage. The thesis will delve into the spatial organization of the winery, considering the flow of processes, visitor experience and the interaction between indoor and outdoor spaces. From the initial grape reception to fermentation, aging, bottling and the tasting experience, each stage will be carefully analyzed and translated into an architectural design that supports the functional requirements while stimulating the senses and fostering a sense of wonder. “Vinifera” derived from Latin words “vinum” meaning wine and “ferre” meaning to bare or to carry. Therefore, Vinifera literally means “wine-bearing” or “wine-carrying”. The name “Vinifera” not only represents the species of grape used in winemaking but also signifies the importance of wine and the winery’s mission to bear and deliver exceptional wines. It captures the essence of winemaking, craftsmanship, and the artistry involved in creating fine wines.File | Dimensione | Formato | |
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