"The Jetsons' Kitchen": A Study of the Technological and Social Impact of the Kitchen in the Future, presents an interdisciplinary approach to the use of kitchen wastewater for irrigation. The research draws upon the expertise of scientists from institutions such as Politecnico di Milano, Università Statale di Milano, and Università di Roma Tor Vergata, covering areas such as biology, design, sociology, and architectural composition. The project, led by Professor Fiammetta Carla Enrica Costa and Luciana Migliore, along with students Annamaria Alabiso and Valerio Cantelmo, aims to explore the technological and social implications of utilizing kitchen wastewater for irrigation. As part of this effort, the team has developed a prototype for testing the effectiveness of this approach. The focus of this thesis is on designing an effective and user-friendly interface for the prototype developed in The Jetsons' Kitchen project, which can collect dishwasher wastewater for indoor planting, in collaboration with an interdisciplinary group of professors and students. The UI is specifically designed for scientists and biologists to test and operate the current prototype, ensuring its optimal efficiency. The research will be limited to designing an interface that better communicates with the scientists and is intuitive and accessible for their use. Technical aspects of the system, such as the design of the irrigation system or the kitchen wastewater treatment process, will not be addressed in this thesis.

"The Jetsons' Kitchen": A Study of the Technological and Social Impact of the Kitchen in the Future, presenta un approccio interdisciplinare all'uso delle acque reflue della cucina per l'irrigazione. La ricerca si avvale dell'esperienza di scienziati provenienti da istituzioni come il Politecnico di Milano, l'Università Statale di Milano e l'Università di Roma Tor Vergata, coprendo aree come la biologia, il design, la sociologia e la composizione architettonica. Il progetto, guidato dalle professoresse Fiammetta Carla Enrica Costa e Luciana Migliore, insieme agli studenti Annamaria Alabiso e Valerio Cantelmo, mira a esplorare le implicazioni tecnologiche e sociali dell'utilizzo delle acque reflue della cucina per l'irrigazione. Come parte di questo sforzo, il team ha sviluppato un prototipo per testare l'efficacia di questo approccio. L'obiettivo di questa tesi è progettare un'interfaccia efficace e di facile utilizzo per il prototipo sviluppato nel progetto The Jetsons' Kitchen, in grado di raccogliere l'acqua di scarico della lavastoviglie per le piante da interno, in collaborazione con un gruppo interdisciplinare di professori e studenti. L'interfaccia utente è stata progettata appositamente per consentire a scienziati e biologi di testare e utilizzare l'attuale prototipo, garantendone l'efficienza ottimale. La ricerca si limiterà a progettare un'interfaccia che comunichi meglio con gli scienziati e sia intuitiva e accessibile per il loro utilizzo. Gli aspetti tecnici del sistema, come la progettazione del sistema di irrigazione o il processo di trattamento delle acque reflue della cucina, non saranno trattati in questa tesi.

GreenU. Designing a user interface for an experimental prototype

JING, JIAO
2021/2022

Abstract

"The Jetsons' Kitchen": A Study of the Technological and Social Impact of the Kitchen in the Future, presents an interdisciplinary approach to the use of kitchen wastewater for irrigation. The research draws upon the expertise of scientists from institutions such as Politecnico di Milano, Università Statale di Milano, and Università di Roma Tor Vergata, covering areas such as biology, design, sociology, and architectural composition. The project, led by Professor Fiammetta Carla Enrica Costa and Luciana Migliore, along with students Annamaria Alabiso and Valerio Cantelmo, aims to explore the technological and social implications of utilizing kitchen wastewater for irrigation. As part of this effort, the team has developed a prototype for testing the effectiveness of this approach. The focus of this thesis is on designing an effective and user-friendly interface for the prototype developed in The Jetsons' Kitchen project, which can collect dishwasher wastewater for indoor planting, in collaboration with an interdisciplinary group of professors and students. The UI is specifically designed for scientists and biologists to test and operate the current prototype, ensuring its optimal efficiency. The research will be limited to designing an interface that better communicates with the scientists and is intuitive and accessible for their use. Technical aspects of the system, such as the design of the irrigation system or the kitchen wastewater treatment process, will not be addressed in this thesis.
ARC III - Scuola del Design
4-mag-2023
2021/2022
"The Jetsons' Kitchen": A Study of the Technological and Social Impact of the Kitchen in the Future, presenta un approccio interdisciplinare all'uso delle acque reflue della cucina per l'irrigazione. La ricerca si avvale dell'esperienza di scienziati provenienti da istituzioni come il Politecnico di Milano, l'Università Statale di Milano e l'Università di Roma Tor Vergata, coprendo aree come la biologia, il design, la sociologia e la composizione architettonica. Il progetto, guidato dalle professoresse Fiammetta Carla Enrica Costa e Luciana Migliore, insieme agli studenti Annamaria Alabiso e Valerio Cantelmo, mira a esplorare le implicazioni tecnologiche e sociali dell'utilizzo delle acque reflue della cucina per l'irrigazione. Come parte di questo sforzo, il team ha sviluppato un prototipo per testare l'efficacia di questo approccio. L'obiettivo di questa tesi è progettare un'interfaccia efficace e di facile utilizzo per il prototipo sviluppato nel progetto The Jetsons' Kitchen, in grado di raccogliere l'acqua di scarico della lavastoviglie per le piante da interno, in collaborazione con un gruppo interdisciplinare di professori e studenti. L'interfaccia utente è stata progettata appositamente per consentire a scienziati e biologi di testare e utilizzare l'attuale prototipo, garantendone l'efficienza ottimale. La ricerca si limiterà a progettare un'interfaccia che comunichi meglio con gli scienziati e sia intuitiva e accessibile per il loro utilizzo. Gli aspetti tecnici del sistema, come la progettazione del sistema di irrigazione o il processo di trattamento delle acque reflue della cucina, non saranno trattati in questa tesi.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10589/209896