During my Exchange period at the Universidad de Los Andes, Bogota, Colombia, I found in the eating habits prevalent among the Colombian population, a significant lack of healthy, nutritious and quick-to-make foods. The first part of this paper presents, through the use of Euromonitor Passport - a website that offers data and insights on industries, economies and consumers around the world - a market research, aimed at evaluating the product that better suit in the market. The obtained results showed that pasta made from culona ant appears to be the best among the different analysed options, since this raw material is accessible all year long, as well as is characterized by a low environmental impact -compared to meat productions- and by a high nutritional value. Secondly, the paper analyses the raw materials involved in the production. Thirdly, the research focused on identifying the location, machinery and production capacity of the plant for the production of the culona ant pasta at an industry level, considering also its production process. On the basis of the obtained outcomes of the research, a layout of the plant has been developed through AutoCAD. Finally, an economic evaluation has been proposed, by using Excel Office, in order to calculate the initial investment cost, the manufacturing cost, the product price as well as the obtainable profits. All the economic value, are proposed both in the Colombian currency ($ COP) and in Euro (€ EUR).
Durante il mio periodo di scambio interculturale presso l'Universidad de Los Andes, Bogotà, Colombia, ho riscontrato nelle abitudini alimentari generalmente diffuse fra la popolazione colombiana, una denotata carenza di alimenti sani, nutrienti e veloci da realizzare, la cui dieta è essenzialmente basata su cibi aventi un basso valore nutrizionale. La prima parte di questo elaborato si propone attraverso l’utilizzo di Euromonitor Passport - un sito web che offre dati e approfondimenti su industrie, economie e consumatori di tutto il mondo - di presentare una ricerca di mercato, tesa alla valutazione del prodotto che meglio si presterebbe all’introduzione nel mercato. I risultati ottenuti hanno dimostrato che la pasta a base di formica culona risulta essere la migliore tra le diverse opzioni analizzate, essendo tale materia prima reperibile durante tutto l’anno, oltre che caratterizzata da un basso impatto ambientale -rispetto alle produzioni di carne animale- e un alto valore nutrizionale. In secondo luogo, l’elaborato si propone di analizzare le materie prime utilizzate per la produzione del suddetto prodotto. In terzo luogo, la ricerca si è focalizzata sull’identificazione del luogo, dei macchinari e della capacità di produzione dell’impianto per la realizzazione di tale prodotto a livello industriale, considerandone anche il processo produttivo. Alla luce dei risultati ottenuti, attraverso AutoCAD è stato elaborato un layout dell’impianto in questione. Infine, è stata elaborata una valutazione economica, attraverso l’utilizzo di Excel Office, in cui sono stati calcolati l’investimento iniziale, la manifattura, il prezzo del prodotto e i profitti finali. I valori economici sono stati elaborati con la valuta locale colombiana ($COP), ma per renderne più facile la comprensione, sono stati convertiti secondo il cambio attuale -2023- in Euro (€ EUR).
Sustainable production of high nutritional pasta - fortified with culona ant flour- in the supply chain of Colombia
TREVISIOL, ALESSANDRA
2022/2023
Abstract
During my Exchange period at the Universidad de Los Andes, Bogota, Colombia, I found in the eating habits prevalent among the Colombian population, a significant lack of healthy, nutritious and quick-to-make foods. The first part of this paper presents, through the use of Euromonitor Passport - a website that offers data and insights on industries, economies and consumers around the world - a market research, aimed at evaluating the product that better suit in the market. The obtained results showed that pasta made from culona ant appears to be the best among the different analysed options, since this raw material is accessible all year long, as well as is characterized by a low environmental impact -compared to meat productions- and by a high nutritional value. Secondly, the paper analyses the raw materials involved in the production. Thirdly, the research focused on identifying the location, machinery and production capacity of the plant for the production of the culona ant pasta at an industry level, considering also its production process. On the basis of the obtained outcomes of the research, a layout of the plant has been developed through AutoCAD. Finally, an economic evaluation has been proposed, by using Excel Office, in order to calculate the initial investment cost, the manufacturing cost, the product price as well as the obtainable profits. All the economic value, are proposed both in the Colombian currency ($ COP) and in Euro (€ EUR).File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/10589/209938