Every year more than 1/3 of the food produced globally for human consumption is lost or wasted, amounting to roughly 1.3 thousands of million tons. At the same time, in 2020 more than 2 billion people did not have adequate access to food, of which around 821 million faced hunger; while the percentages of adult and child obesity have been constantly increasing over time. Food waste represents a factor strongly contributing to the environmental impact of the Food and Beverage Industry, at the same time bringing to light the unbalanced conditions of the current socio-politic-economic context. Big Data Analytics could represent a useful tool for start-ups of the Agri-food sector to tackle food waste, by supporting them in identifying and putting in place circular solutions to manage the waste produced by their stakeholders and business partners. This thesis work set as objective the identification of the ways and methods through which the application of this novel technology could play a role in the effort to decrease the impact of the Agri-food sector on the environment. To fulfil this purpose, this research focused on collecting information relying solely on primary sources, specifically start-ups of the industry characterised by a mission and core activities aimed at the sustainable treatment, recovery and upcycling of food waste. Through this work, it was possible to conduct interviews with 16 start-ups of the Agri-food, located all over the world and operating at all stages of the Supply Chain. As a result, the different applications of Big Data Analytics among such players have been identified, as well as potential barriers to the application of this technology, and how it could support organisations in overcoming the challenges to a transition to circular business models.

Ogni anno più di 1/3 del cibo prodotto a livello mondiale per il consumo umano viene sprecato, pari a circa 1.3 migliaia di milioni di tonnellate. Allo stesso tempo, nel 2020 più di 2 miliardi di persone non hanno avuto adeguato accesso al sostentamento alimentare, di cui circa 821 milioni hanno dovuto affrontare la fame, mentre le percentuali di obesità adulta e infantile sono aumentate nel tempo. Lo spreco alimentare rappresenta un fattore che contribuisce fortemente all'impatto ambientale dell'industria alimentare, e allo stesso tempo mette in luce le condizioni di squilibrio dell'attuale contesto socio-politico-economico. Big Data Analytics potrebbe rappresentare uno strumento utile per le start-up del settore Agroalimentare per affrontare lo spreco, supportandole nell'identificare e mettere in atto soluzioni circolari per gestire gli scarti prodotti dai propri stakeholders e partner commerciali. Questo lavoro di tesi si pone l'obiettivo di identificare i modi attraverso i quali l'applicazione di questa nuova tecnologia potrebbe svolgere un importante ruolo nello sforzo per ridurre l'impatto dell'industria sull'ambiente. Per raggiungere tale obiettivo, questa ricerca si è concentrata sulla raccolta di informazioni basandosi esclusivamente su fonti primarie, in particolare start-up del settore caratterizzate da una missione e attività volte al trattamento ed al recupero sostenibile dei rifiuti alimentari. Attraverso questa ricerca, sono state condotte interviste a 16 start-up del settore Agroalimentare, localizzate in tutto il mondo e operanti lungo tutte le fasi della filiera. È stato quindi possibile identificare i diversi usi di Big Data Analytics tra tali attori, i potenziali ostacoli all'applicazione di questa tecnologia e come potrebbe supportare le aziende nel superare le sfide di una transizione verso modelli di business circolari.

The role of Big data analytics in start-ups tackling food waste

Maccari, Carlo
2022/2023

Abstract

Every year more than 1/3 of the food produced globally for human consumption is lost or wasted, amounting to roughly 1.3 thousands of million tons. At the same time, in 2020 more than 2 billion people did not have adequate access to food, of which around 821 million faced hunger; while the percentages of adult and child obesity have been constantly increasing over time. Food waste represents a factor strongly contributing to the environmental impact of the Food and Beverage Industry, at the same time bringing to light the unbalanced conditions of the current socio-politic-economic context. Big Data Analytics could represent a useful tool for start-ups of the Agri-food sector to tackle food waste, by supporting them in identifying and putting in place circular solutions to manage the waste produced by their stakeholders and business partners. This thesis work set as objective the identification of the ways and methods through which the application of this novel technology could play a role in the effort to decrease the impact of the Agri-food sector on the environment. To fulfil this purpose, this research focused on collecting information relying solely on primary sources, specifically start-ups of the industry characterised by a mission and core activities aimed at the sustainable treatment, recovery and upcycling of food waste. Through this work, it was possible to conduct interviews with 16 start-ups of the Agri-food, located all over the world and operating at all stages of the Supply Chain. As a result, the different applications of Big Data Analytics among such players have been identified, as well as potential barriers to the application of this technology, and how it could support organisations in overcoming the challenges to a transition to circular business models.
PERO, MARGHERITA EMMA PAOLA
ING - Scuola di Ingegneria Industriale e dell'Informazione
18-lug-2023
2022/2023
Ogni anno più di 1/3 del cibo prodotto a livello mondiale per il consumo umano viene sprecato, pari a circa 1.3 migliaia di milioni di tonnellate. Allo stesso tempo, nel 2020 più di 2 miliardi di persone non hanno avuto adeguato accesso al sostentamento alimentare, di cui circa 821 milioni hanno dovuto affrontare la fame, mentre le percentuali di obesità adulta e infantile sono aumentate nel tempo. Lo spreco alimentare rappresenta un fattore che contribuisce fortemente all'impatto ambientale dell'industria alimentare, e allo stesso tempo mette in luce le condizioni di squilibrio dell'attuale contesto socio-politico-economico. Big Data Analytics potrebbe rappresentare uno strumento utile per le start-up del settore Agroalimentare per affrontare lo spreco, supportandole nell'identificare e mettere in atto soluzioni circolari per gestire gli scarti prodotti dai propri stakeholders e partner commerciali. Questo lavoro di tesi si pone l'obiettivo di identificare i modi attraverso i quali l'applicazione di questa nuova tecnologia potrebbe svolgere un importante ruolo nello sforzo per ridurre l'impatto dell'industria sull'ambiente. Per raggiungere tale obiettivo, questa ricerca si è concentrata sulla raccolta di informazioni basandosi esclusivamente su fonti primarie, in particolare start-up del settore caratterizzate da una missione e attività volte al trattamento ed al recupero sostenibile dei rifiuti alimentari. Attraverso questa ricerca, sono state condotte interviste a 16 start-up del settore Agroalimentare, localizzate in tutto il mondo e operanti lungo tutte le fasi della filiera. È stato quindi possibile identificare i diversi usi di Big Data Analytics tra tali attori, i potenziali ostacoli all'applicazione di questa tecnologia e come potrebbe supportare le aziende nel superare le sfide di una transizione verso modelli di business circolari.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10589/210218