Food packaging nowadays is by now one of the most used and widespread innovations, in addition to a protective function, food packaging must also have excellent aesthetic properties. Plastic is by far the most used of all this is due to its mechanical properties, high availability, low price, combined with excellent optical properties. Flexible packaging is increasingly widespread as it helps to overcome the problem of large consumption of plastic because it still allows for excellent mechanical, aesthetic and barrier properties while using less material than other packaging and therefore having a lower environmental impact . In addition, flexible multi-layer packaging has attracted enormous interest due to the possibility of combining the properties of the various layers of which it is composed. In recent years companies have been trying to embark on increasingly sustainable paths, to do this the most frequent way is to rely on the Life Cycle Assessment which allows you to quantify the environmental impact of the entire life cycle of a product. This thesis deals with an LCA study for an Italian company, Goglio S.p.A., leader in the production of flexible food packaging, in particular for the Cadorago site. The study covers the two-year period 2020-2021 and aims to compare the impact of the various structures examined with respect to the various impact categories chosen, in this case it concerns 6 structures, of which the first 3 are produced by the company while the other 3 only hypothesized by taking a Balance polyethylene produced by Versalis. The study also includes a comparison between facilities where solvent-based adhesives are used and others where solvent-free adhesives are used, to assess their environmental impact. The results show that the films themselves are those that have a greater contribution, both on the carbon footprint and on the other impact categories, furthermore it is noted that the solventless products for the main impact categories show an improvement in the environmental impact if taken for large quantities such as those produced annually by the company. Last conclusion we have seen how the structures built with Versalis products have savings in terms of carbon footprint and therefore could be taken into consideration to develop structures capable of having a lower environmental impact.

Il packaging alimentare al giorno d'oggi è ormai una delle innovazioni più utilizzate e diffuse, oltre ad una funzione protettiva, gli imballaggi alimentari devono avere anche ottime proprietà estetiche. La plastica è di gran lunga la più utilizzata in assoluto ciò è dovuto alle sue proprietà meccaniche, all'elevata disponibilità, al prezzo contenuto, unite alle ottime proprietà ottiche. L'imballaggio flessibile è sempre più diffuso in quanto aiuta a superare il problema del grande consumo di plastica perché consente comunque di avere ottime proprietà meccaniche, estetiche e di barriera pur utilizzando meno materiale rispetto ad altri imballaggi e quindi avendo un minore impatto a livello ambientale. Inoltre, l'imballaggio multistrato flessibile ha riscosso enorme interesse grazie alla possibilità di combinare le proprietà dei vari strati di cui è composto. Negli ultimi anni le aziende stanno cercando di intraprendere percorsi sempre più sostenibili, per fare questo il modo più frequente è affidarsi al Life Cycle Assessment che permette di quantificare l'impatto ambientale dell'intero ciclo di vita di un prodotto. Questa tesi tratta di uno studio LCA per un'azienda italiana, Goglio S.p.A., leader nella produzione di imballaggi flessibili per alimenti, in particolare per il sito di Cadorago. Lo studio copre il biennio 2020-2021 e si propone di confrontare l'impatto delle varie strutture esaminate rispetto alle diverse categorie di impatto scelte, in questo caso si tratta di 6 strutture, di cui le prime 3 sono prodotte dall'azienda mentre altre 3 solo ipotizzato prendendo un polietilene Balance prodotto da Versalis. Lo studio prevede anche il confronto tra strutture in cui vengono utilizzati adesivi a solvente e altre in cui vengono utilizzati adesivi senza solvente, al fine di valutarne l'impatto ambientale. I risultati mostrano che i film stessi sono quelli che hanno un contributo maggiore, sia sulla carbon footprint che sulle altre categorie di impatto, inoltre si rileva che i prodotti solventless per le principali categorie di impatto mostrano un miglioramento dell'impatto ambientale se presi per grandi quantità come quelle prodotte annualmente dall'azienda. Ultima conclusione abbiamo visto come le strutture realizzate con i prodotti Versalis abbiano effettivamente un risparmio in termini di carbon footprint e quindi potrebbero essere prese in considerazione per sviluppare strutture in grado di avere un minore impatto ambientale.

Life cycle assessment of different multilayer flexible food packagings with solventless adhesives

COLOMBANI, PIETRO
2021/2022

Abstract

Food packaging nowadays is by now one of the most used and widespread innovations, in addition to a protective function, food packaging must also have excellent aesthetic properties. Plastic is by far the most used of all this is due to its mechanical properties, high availability, low price, combined with excellent optical properties. Flexible packaging is increasingly widespread as it helps to overcome the problem of large consumption of plastic because it still allows for excellent mechanical, aesthetic and barrier properties while using less material than other packaging and therefore having a lower environmental impact . In addition, flexible multi-layer packaging has attracted enormous interest due to the possibility of combining the properties of the various layers of which it is composed. In recent years companies have been trying to embark on increasingly sustainable paths, to do this the most frequent way is to rely on the Life Cycle Assessment which allows you to quantify the environmental impact of the entire life cycle of a product. This thesis deals with an LCA study for an Italian company, Goglio S.p.A., leader in the production of flexible food packaging, in particular for the Cadorago site. The study covers the two-year period 2020-2021 and aims to compare the impact of the various structures examined with respect to the various impact categories chosen, in this case it concerns 6 structures, of which the first 3 are produced by the company while the other 3 only hypothesized by taking a Balance polyethylene produced by Versalis. The study also includes a comparison between facilities where solvent-based adhesives are used and others where solvent-free adhesives are used, to assess their environmental impact. The results show that the films themselves are those that have a greater contribution, both on the carbon footprint and on the other impact categories, furthermore it is noted that the solventless products for the main impact categories show an improvement in the environmental impact if taken for large quantities such as those produced annually by the company. Last conclusion we have seen how the structures built with Versalis products have savings in terms of carbon footprint and therefore could be taken into consideration to develop structures capable of having a lower environmental impact.
SIRONI, MATTIA
ING - Scuola di Ingegneria Industriale e dell'Informazione
4-mag-2023
2021/2022
Il packaging alimentare al giorno d'oggi è ormai una delle innovazioni più utilizzate e diffuse, oltre ad una funzione protettiva, gli imballaggi alimentari devono avere anche ottime proprietà estetiche. La plastica è di gran lunga la più utilizzata in assoluto ciò è dovuto alle sue proprietà meccaniche, all'elevata disponibilità, al prezzo contenuto, unite alle ottime proprietà ottiche. L'imballaggio flessibile è sempre più diffuso in quanto aiuta a superare il problema del grande consumo di plastica perché consente comunque di avere ottime proprietà meccaniche, estetiche e di barriera pur utilizzando meno materiale rispetto ad altri imballaggi e quindi avendo un minore impatto a livello ambientale. Inoltre, l'imballaggio multistrato flessibile ha riscosso enorme interesse grazie alla possibilità di combinare le proprietà dei vari strati di cui è composto. Negli ultimi anni le aziende stanno cercando di intraprendere percorsi sempre più sostenibili, per fare questo il modo più frequente è affidarsi al Life Cycle Assessment che permette di quantificare l'impatto ambientale dell'intero ciclo di vita di un prodotto. Questa tesi tratta di uno studio LCA per un'azienda italiana, Goglio S.p.A., leader nella produzione di imballaggi flessibili per alimenti, in particolare per il sito di Cadorago. Lo studio copre il biennio 2020-2021 e si propone di confrontare l'impatto delle varie strutture esaminate rispetto alle diverse categorie di impatto scelte, in questo caso si tratta di 6 strutture, di cui le prime 3 sono prodotte dall'azienda mentre altre 3 solo ipotizzato prendendo un polietilene Balance prodotto da Versalis. Lo studio prevede anche il confronto tra strutture in cui vengono utilizzati adesivi a solvente e altre in cui vengono utilizzati adesivi senza solvente, al fine di valutarne l'impatto ambientale. I risultati mostrano che i film stessi sono quelli che hanno un contributo maggiore, sia sulla carbon footprint che sulle altre categorie di impatto, inoltre si rileva che i prodotti solventless per le principali categorie di impatto mostrano un miglioramento dell'impatto ambientale se presi per grandi quantità come quelle prodotte annualmente dall'azienda. Ultima conclusione abbiamo visto come le strutture realizzate con i prodotti Versalis abbiano effettivamente un risparmio in termini di carbon footprint e quindi potrebbero essere prese in considerazione per sviluppare strutture in grado di avere un minore impatto ambientale.
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