The aim of this study was to fulfil the gaps in literature about the relation of the soft practices of Lean Culture and the improvement of the eco-efficiency performance of a manufacturing company. The soft practices include principles, managerial concepts, people, and relations. To carry out the research, a case study of a manufacturing company operating in the Italian food industry was selected. 4 semi-structured interviews were performed to the top manager and employees belonging to different hierarchical levels of the organizational structure. The variables to be examined were mostly extracted by literature, and the interviews analyzed through deductive coding; only two of them were defined ex-post through inductive coding of interviews. The results of this study consists in (1) a definition of the role of each soft practice analyzed in the context of a successful Lean project to improve the company eco-efficiency performance, (2) a distinction in the perception and the interpretation that different hierarchical levels have of the same soft practice. The main limitation of this work is concerned with the fact that only one case study was analyzed and with the biases that may result by semi-structured interviews chosen as methodology.

Lo scopo di questo studio è stato quello di colmare le lacune della leTeratura riguardo alla relazione tra le pratiche soft dell’approccio Lean e il miglioramento delle performance di eco-efficienza in un’azienda manifaTuriera. Le pratiche soft includono principi, conceTi manageriali, le persone e le relazioni. Per realizzare la ricerca, è stato scelto il caso studio di un’azienda manifaTuriera che opera nell’industria alimentare Italiana. Sono state condoTe 4 interviste semi-struTurate al top manager e ad altri impiegati posizionati in diversi livelli gerarchici dell’organigramma dell’azienda. Le variabili da esaminare sono state estraTe principalmente dalla leTeratura, e le interviste sono state analizzate mediante una codifica deduTiva; solo due di loro sono state definite a posteriori aTraverso una codifica induTiva delle intervista. I risultati di questo studio consistono in (1) la definizione del ruolo di ogni pratica soft analizzata nel contesto di un progeTo Lean che è riuscito nell’intento di migliorare le performance di eco-efficienza dell’azienda, (2) nella distinzione della percezione e dell’interpretazione che diversi livelli gerarchici hanno della medesima pratica soft. Le principali limitazioni di questa ricerca riguardano il faTo che un solo caso studio sia stato analizzato e dai bias che potrebbero risultare dalle interviste semi-struTurate scelte come metodologia.

Exploring the relation between soft Lean practices and eco-efficiency performance: a case study of a manufacturing company in the Italian food industry

MARCHETTI, GIANMARCO
2022/2023

Abstract

The aim of this study was to fulfil the gaps in literature about the relation of the soft practices of Lean Culture and the improvement of the eco-efficiency performance of a manufacturing company. The soft practices include principles, managerial concepts, people, and relations. To carry out the research, a case study of a manufacturing company operating in the Italian food industry was selected. 4 semi-structured interviews were performed to the top manager and employees belonging to different hierarchical levels of the organizational structure. The variables to be examined were mostly extracted by literature, and the interviews analyzed through deductive coding; only two of them were defined ex-post through inductive coding of interviews. The results of this study consists in (1) a definition of the role of each soft practice analyzed in the context of a successful Lean project to improve the company eco-efficiency performance, (2) a distinction in the perception and the interpretation that different hierarchical levels have of the same soft practice. The main limitation of this work is concerned with the fact that only one case study was analyzed and with the biases that may result by semi-structured interviews chosen as methodology.
FERRAZZI, MATTEO
ING - Scuola di Ingegneria Industriale e dell'Informazione
5-ott-2023
2022/2023
Lo scopo di questo studio è stato quello di colmare le lacune della leTeratura riguardo alla relazione tra le pratiche soft dell’approccio Lean e il miglioramento delle performance di eco-efficienza in un’azienda manifaTuriera. Le pratiche soft includono principi, conceTi manageriali, le persone e le relazioni. Per realizzare la ricerca, è stato scelto il caso studio di un’azienda manifaTuriera che opera nell’industria alimentare Italiana. Sono state condoTe 4 interviste semi-struTurate al top manager e ad altri impiegati posizionati in diversi livelli gerarchici dell’organigramma dell’azienda. Le variabili da esaminare sono state estraTe principalmente dalla leTeratura, e le interviste sono state analizzate mediante una codifica deduTiva; solo due di loro sono state definite a posteriori aTraverso una codifica induTiva delle intervista. I risultati di questo studio consistono in (1) la definizione del ruolo di ogni pratica soft analizzata nel contesto di un progeTo Lean che è riuscito nell’intento di migliorare le performance di eco-efficienza dell’azienda, (2) nella distinzione della percezione e dell’interpretazione che diversi livelli gerarchici hanno della medesima pratica soft. Le principali limitazioni di questa ricerca riguardano il faTo che un solo caso studio sia stato analizzato e dai bias che potrebbero risultare dalle interviste semi-struTurate scelte come metodologia.
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