The world is facing difficult environmental and social challenges today: population growth, growing hunger, decreasing quality of the global diet, increasing food waste, environmental damage and climate change. At the same time, our global food system is broken: one third of all food is wasted, yet many people around the world suffer from food insecurity. Food is a major factor in the global climate crisis. There is a strong search toward alternative, more sustainable food systems. Among these are emerging local variants that aim to improve social, environmental, economic and nutritional health aspects of a specific area. 70% of the world’s food and 70-75% of the resources that generate environmental damage are consumed in cities, which gives them the power to bring about transformative change. The urban farming and food movement is growing rapidly in cities around the world. But each city has its own local needs, market and climate. It is important to determine appropriate solutions to these considerations to avoid costly mistakes and create positive social, economic and environmental impacts in the specific area. On the one hand, the first projects of urban planners often turned out to be utopian, ignoring the realities of successful agricultural operations. On the other hand, agricultural enterprises often missed design, aesthetic, and environmental and social integration opportunities in the implementation of urban farms. Agritecture can play a major role in the solution to these problems, integrating agricultural practices with those of urban design in a way that makes projects practical, sustainable and well-designed at the same time. For the identification of possible sustainable solutions to be adopted in urban areas, the research stems from the analysis of the goals for sustainability identified by the 2030 Agenda, the Paris Agreement, EAT-Lancet Commission and the C40 Good Food Cities declaration in order to identify indicators related to the sustainability of intervention divided into: environmental, social and economic. At the same time, the study of past projects provided the opportunity to identify indicators for urban performance regarding: integration, spatial quality and urban food system. Already implemented Agritecture projects were analyzed, adopting the identified indicators, to understand the major problems and opportunities related to them. At the same time, they provided an understanding of the different components that define possible effective design strategies. The research aims to create a design toolkit in order to identify the most suitable design strategy for the development of the specific project. Starting from the identification of local needs, the proposed methodology guides the designer by step to the definition of a typology and then of the components of the project, in order to design it and evaluate its impacts. The methodology and the knowledge drawn from the case studies were finally tested in the design of an urban proposal for the redevelopment of the Corvetto flyover, in Milan, one of the territories promoted by the C40 Reinventing Cities program.

Il mondo si trova oggi ad affrontare difficili sfide ambientali e sociali: crescita demografica, fame crescente, diminuzione della qualità della dieta globale, aumento degli sprechi alimentari, danni ambientali e cambiamenti climatici. Allo stesso tempo, il nostro sistema alimentare globale è in crisi: un terzo di tutto il cibo viene sprecato, e molte persone nel mondo soffrono di insicurezza alimentare. Il cibo è uno dei principali fattori della crisi climatica globale. C’è una forte ricerca di sistemi alimentari alternativi e più sostenibili. Tra questi, emergono varianti locali che mirano a migliorare gli aspetti sociali, ambientali, economici e di salute nutrizionale di un’area specifica. Il 70% del cibo mondiale e il 70-75% delle risorse che generano danni all’ambiente sono consumati nelle città, che hanno quindi il potere di apportare un cambiamento trasformativo. Ma ogni città ha le proprie esigenze locali, il proprio mercato e il proprio clima. È importante determinare soluzioni adeguate a queste considerazioni per evitare errori costosi e creare impatti sociali, economici e ambientali positivi nell’area specifica. Da un lato, i primi progetti architettonici si sono spesso rivelati utopici, ignorando le realtà delle operazioni agricole di successo. Dall’altro lato, le imprese agricole spesso non hanno colto le opportunità di progettazione, estetica e integrazione ambientale e sociale nella realizzazione delle fattorie urbane. Agritecture può svolgere un ruolo importante nella soluzione di questi problemi, integrando le pratiche agricole con quelle del design urbano in modo da rendere i progetti pratici, sostenibili e allo stesso tempo ben progettati. Per l’individuazione di possibili soluzioni sostenibili da adottare nelle aree urbane, la ricerca parte dall’analisi degli obiettivi di sostenibilità individuati dall’Agenda 2030, dall’Accordo di Parigi, dalla Commissione EAT-Lancet e dalla dichiarazione C40 Good Food Cities, al fine di individuare indicatori relativi alla sostenibilità degli interventi suddivisi in: ambientali, sociali ed economici. Allo stesso tempo, lo studio dei progetti passati ha fornito l’opportunità di identificare indicatori di performance urbana relativi a: integrazione, qualità spaziale e sistema alimentare urbano. I progetti di Agritecture già realizzati sono stati analizzati, adottando gli indicatori identificati, per comprendere i principali problemi e le opportunità ad essi correlati. Allo stesso tempo, hanno fornito una comprensione delle diverse componenti che definiscono possibili strategie di progettazione efficaci. La ricerca mira a creare un kit di strumenti di progettazione per identificare la strategia di progettazione più adatta allo sviluppo di un progetto specifico. Partendo dall’identificazione dei bisogni locali, la metodologia proposta guida il progettista passo dopo passo alla definizione di una tipologia e poi delle componenti del progetto, al fine di progettarlo e valutarne gli impatti. La metodologia e le conoscenze tratte dai casi di studio sono state infine testate nella progettazione di una proposta urbana per la riqualificazione del cavalcavia del Corvetto, a Milano, uno dei territori promossi dal programma C40 Reinventing Cities.

Growing cities : agritecture as a possible solution. A proposal for C40 Reinventing Cities - Milan

Foscaro, Andrea
2021/2022

Abstract

The world is facing difficult environmental and social challenges today: population growth, growing hunger, decreasing quality of the global diet, increasing food waste, environmental damage and climate change. At the same time, our global food system is broken: one third of all food is wasted, yet many people around the world suffer from food insecurity. Food is a major factor in the global climate crisis. There is a strong search toward alternative, more sustainable food systems. Among these are emerging local variants that aim to improve social, environmental, economic and nutritional health aspects of a specific area. 70% of the world’s food and 70-75% of the resources that generate environmental damage are consumed in cities, which gives them the power to bring about transformative change. The urban farming and food movement is growing rapidly in cities around the world. But each city has its own local needs, market and climate. It is important to determine appropriate solutions to these considerations to avoid costly mistakes and create positive social, economic and environmental impacts in the specific area. On the one hand, the first projects of urban planners often turned out to be utopian, ignoring the realities of successful agricultural operations. On the other hand, agricultural enterprises often missed design, aesthetic, and environmental and social integration opportunities in the implementation of urban farms. Agritecture can play a major role in the solution to these problems, integrating agricultural practices with those of urban design in a way that makes projects practical, sustainable and well-designed at the same time. For the identification of possible sustainable solutions to be adopted in urban areas, the research stems from the analysis of the goals for sustainability identified by the 2030 Agenda, the Paris Agreement, EAT-Lancet Commission and the C40 Good Food Cities declaration in order to identify indicators related to the sustainability of intervention divided into: environmental, social and economic. At the same time, the study of past projects provided the opportunity to identify indicators for urban performance regarding: integration, spatial quality and urban food system. Already implemented Agritecture projects were analyzed, adopting the identified indicators, to understand the major problems and opportunities related to them. At the same time, they provided an understanding of the different components that define possible effective design strategies. The research aims to create a design toolkit in order to identify the most suitable design strategy for the development of the specific project. Starting from the identification of local needs, the proposed methodology guides the designer by step to the definition of a typology and then of the components of the project, in order to design it and evaluate its impacts. The methodology and the knowledge drawn from the case studies were finally tested in the design of an urban proposal for the redevelopment of the Corvetto flyover, in Milan, one of the territories promoted by the C40 Reinventing Cities program.
ARC I - Scuola di Architettura Urbanistica Ingegneria delle Costruzioni
4-mag-2023
2021/2022
Il mondo si trova oggi ad affrontare difficili sfide ambientali e sociali: crescita demografica, fame crescente, diminuzione della qualità della dieta globale, aumento degli sprechi alimentari, danni ambientali e cambiamenti climatici. Allo stesso tempo, il nostro sistema alimentare globale è in crisi: un terzo di tutto il cibo viene sprecato, e molte persone nel mondo soffrono di insicurezza alimentare. Il cibo è uno dei principali fattori della crisi climatica globale. C’è una forte ricerca di sistemi alimentari alternativi e più sostenibili. Tra questi, emergono varianti locali che mirano a migliorare gli aspetti sociali, ambientali, economici e di salute nutrizionale di un’area specifica. Il 70% del cibo mondiale e il 70-75% delle risorse che generano danni all’ambiente sono consumati nelle città, che hanno quindi il potere di apportare un cambiamento trasformativo. Ma ogni città ha le proprie esigenze locali, il proprio mercato e il proprio clima. È importante determinare soluzioni adeguate a queste considerazioni per evitare errori costosi e creare impatti sociali, economici e ambientali positivi nell’area specifica. Da un lato, i primi progetti architettonici si sono spesso rivelati utopici, ignorando le realtà delle operazioni agricole di successo. Dall’altro lato, le imprese agricole spesso non hanno colto le opportunità di progettazione, estetica e integrazione ambientale e sociale nella realizzazione delle fattorie urbane. Agritecture può svolgere un ruolo importante nella soluzione di questi problemi, integrando le pratiche agricole con quelle del design urbano in modo da rendere i progetti pratici, sostenibili e allo stesso tempo ben progettati. Per l’individuazione di possibili soluzioni sostenibili da adottare nelle aree urbane, la ricerca parte dall’analisi degli obiettivi di sostenibilità individuati dall’Agenda 2030, dall’Accordo di Parigi, dalla Commissione EAT-Lancet e dalla dichiarazione C40 Good Food Cities, al fine di individuare indicatori relativi alla sostenibilità degli interventi suddivisi in: ambientali, sociali ed economici. Allo stesso tempo, lo studio dei progetti passati ha fornito l’opportunità di identificare indicatori di performance urbana relativi a: integrazione, qualità spaziale e sistema alimentare urbano. I progetti di Agritecture già realizzati sono stati analizzati, adottando gli indicatori identificati, per comprendere i principali problemi e le opportunità ad essi correlati. Allo stesso tempo, hanno fornito una comprensione delle diverse componenti che definiscono possibili strategie di progettazione efficaci. La ricerca mira a creare un kit di strumenti di progettazione per identificare la strategia di progettazione più adatta allo sviluppo di un progetto specifico. Partendo dall’identificazione dei bisogni locali, la metodologia proposta guida il progettista passo dopo passo alla definizione di una tipologia e poi delle componenti del progetto, al fine di progettarlo e valutarne gli impatti. La metodologia e le conoscenze tratte dai casi di studio sono state infine testate nella progettazione di una proposta urbana per la riqualificazione del cavalcavia del Corvetto, a Milano, uno dei territori promossi dal programma C40 Reinventing Cities.
File allegati
File Dimensione Formato  
2023_05_Foscaro.pdf

Open Access dal 15/04/2024

Descrizione: Testo delle tesi e progetto
Dimensione 72.16 MB
Formato Adobe PDF
72.16 MB Adobe PDF Visualizza/Apri

I documenti in POLITesi sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10589/210699