Every year, an astonishing one-third of the food produced for human consumption, corresponding to 1.3 billion tons, is loss or wasted. This emphasizes a moral paradox, especially when considering the 768 million people worldwide experiencing undernourishment (Gustavsson et al., 2011). In response, this report provides a comprehensive literature review that examines Surplus Food and Food Waste (SFFW) in Latin America, with a particular focus on prevention and management findings and practices. Through meticulous analysis and categorization, the 17 selected articles have been grouped into five distinct fields based on their objectives. They are further classified as either prevention or management approaches for SFFW. Additionally, the report details the findings and identifies the drivers and barriers for implementation as highlighted by each author. It also sheds light on future research areas suggested by the sources. Common research gaps and trends within the reviewed literature are then identified, laying the groundwork for future developments. Overall, this report serves as a valuable resource for researchers, decision-makers, and stakeholders interested in delving into the existing body of literature on SFFW in the Latin American context.

Ogni anno, un terzo del cibo prodotto per il consumo umano, pari a 1,3 miliardi di tonnellate, viene perso o sprecato lungo la filiera, evidenziando un paradosso morale alla luce dei 768 milioni di persone nel mondo che soffrono di malnutrizione (Gustavsson et al., 2011). In risposta a ciò, questo documento offre una completa analisi della letteratura che esamina gli eccessi e gli sprechi alimentari (SFFW) in America Latina, con particolare attenzione alle pratiche di prevenzione e gestione. Attraverso un'analisi meticolosa della letteratura, i 17 articoli selezionati sono stati raggruppati in cinque campi distinti in base ai loro obiettivi. Vengono ulteriormente classificati come approcci di prevenzione o gestione per SFFW. Inoltre, il report schematizza i risultati e identifica i fattori trainanti e le barriere all'implementazione evidenziati dalla letteratura. Il presente documento cerca di portare alla luce aree di ricerca future, identificando le lacune e le tendenze di ricerca comuni e ponendo le basi per futuri sviluppi. Nel complesso, questa relazione rappresenta una risorsa preziosa sia per il mondo della ricerca che per tutti gli stakeholder interessati ad approfondire il corpo esistente di letteratura su SFFW nel contesto latinoamericano.

A literature review on prevention and management of food waste in Latin America

Rodríguez Díaz, Cristina Isabel
2022/2023

Abstract

Every year, an astonishing one-third of the food produced for human consumption, corresponding to 1.3 billion tons, is loss or wasted. This emphasizes a moral paradox, especially when considering the 768 million people worldwide experiencing undernourishment (Gustavsson et al., 2011). In response, this report provides a comprehensive literature review that examines Surplus Food and Food Waste (SFFW) in Latin America, with a particular focus on prevention and management findings and practices. Through meticulous analysis and categorization, the 17 selected articles have been grouped into five distinct fields based on their objectives. They are further classified as either prevention or management approaches for SFFW. Additionally, the report details the findings and identifies the drivers and barriers for implementation as highlighted by each author. It also sheds light on future research areas suggested by the sources. Common research gaps and trends within the reviewed literature are then identified, laying the groundwork for future developments. Overall, this report serves as a valuable resource for researchers, decision-makers, and stakeholders interested in delving into the existing body of literature on SFFW in the Latin American context.
VALENTINI, GIULIA
ING - Scuola di Ingegneria Industriale e dell'Informazione
5-ott-2023
2022/2023
Ogni anno, un terzo del cibo prodotto per il consumo umano, pari a 1,3 miliardi di tonnellate, viene perso o sprecato lungo la filiera, evidenziando un paradosso morale alla luce dei 768 milioni di persone nel mondo che soffrono di malnutrizione (Gustavsson et al., 2011). In risposta a ciò, questo documento offre una completa analisi della letteratura che esamina gli eccessi e gli sprechi alimentari (SFFW) in America Latina, con particolare attenzione alle pratiche di prevenzione e gestione. Attraverso un'analisi meticolosa della letteratura, i 17 articoli selezionati sono stati raggruppati in cinque campi distinti in base ai loro obiettivi. Vengono ulteriormente classificati come approcci di prevenzione o gestione per SFFW. Inoltre, il report schematizza i risultati e identifica i fattori trainanti e le barriere all'implementazione evidenziati dalla letteratura. Il presente documento cerca di portare alla luce aree di ricerca future, identificando le lacune e le tendenze di ricerca comuni e ponendo le basi per futuri sviluppi. Nel complesso, questa relazione rappresenta una risorsa preziosa sia per il mondo della ricerca che per tutti gli stakeholder interessati ad approfondire il corpo esistente di letteratura su SFFW nel contesto latinoamericano.
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Descrizione: Every year, an astonishing one-third of the food produced for human consumption, corresponding to 1.3 billion tons, is loss or wasted. This emphasizes a moral paradox, especially when considering the 768 million people worldwide experiencing undernourishment (Gustavsson et al., 2011). In response, this report provides a comprehensive literature review that examines Surplus Food and Food Waste (SFFW) in Latin America, with a particular focus on prevention and management findings and practices. Through meticulous analysis and categorization, the 17 selected articles have been grouped into five distinct fields based on their objectives. They are further classified as either prevention or management approaches for SFFW. Additionally, the report details the findings and identifies the drivers and barriers for implementation as highlighted by each author. It also sheds light on future research areas suggested by the sources. Common research gaps and trends within the reviewed literature are then identified, laying the groundwork for future developments. Overall, this report serves as a valuable resource for researchers, decision-makers, and stakeholders interested in delving into the existing body of literature on SFFW in the Latin American context.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10589/211117