This thesis has the primary objective of exploring and analyzing in detail the environmental sustainability practices within the supply chain of companies involved in the food sector and of proposing a classification for these practices that can be used by companies that want to start or have already begun the transition towards a more sustainable supply chain. Through a comprehensive review of the literature, the main sustainable initiatives that have been studied by the scientific and academic community have been identified. Subsequently, an initial framework was proposed which was expanded and the categories within it were prioritized on the basis of the sustainability report analysis of a sample of companies involved in the food sector. The research seeks to provide an exhaustive and detailed overview of the strategies implemented by companies, considering the entire supply chain, from procurement to the final consumer.
Questa tesi ha l'obiettivo primario di esplorare e analizzare in dettaglio le pratiche di sostenibilità ambientale nell'ambito della supply chain di aziende coinvolte nel settore food e di proporre una classificazione per queste pratiche che possa essere utilizzata dalle aziende che vogliono iniziare o hanno già iniziato la transizione verso una supply chain più sostenibile. Attraverso una revisione completa della letteratura sono state identificate le principali iniziative sostenibili che sono state studiate dalla comunità scientifica e accademica. Successivamente è stato proposto un framework iniziale che è stato ampliato e le categorie al suo interno sono state prioritizzate sulla base dell'analisi di sustainability reports di un campione di aziende coinvolte nel settore food. La ricerca cerca di fornire una panoramica esaustiva e dettagliata delle strategie implementate dalle aziende, considerando l'intera supply chain, a partire dall'approvvigionamento fino al consumatore finale. Questa ricerca si propone di contribuire al dibattito accademico e industriale sulla sostenibilità ambientale nella supply chain, fornendo una guida utile per le aziende che desiderano adottare pratiche più responsabili dal punto di vista ambientale.
Green supply chain practices in companies involved in food sector: toward a classification to support companies in their green transition
Rossi, Lucrezia
2022/2023
Abstract
This thesis has the primary objective of exploring and analyzing in detail the environmental sustainability practices within the supply chain of companies involved in the food sector and of proposing a classification for these practices that can be used by companies that want to start or have already begun the transition towards a more sustainable supply chain. Through a comprehensive review of the literature, the main sustainable initiatives that have been studied by the scientific and academic community have been identified. Subsequently, an initial framework was proposed which was expanded and the categories within it were prioritized on the basis of the sustainability report analysis of a sample of companies involved in the food sector. The research seeks to provide an exhaustive and detailed overview of the strategies implemented by companies, considering the entire supply chain, from procurement to the final consumer.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/10589/214874