Drawing on the need to design appliances increasingly attentive to environmental sustainability and aligned with the interests of Generation Z, this study aims to provide a literature analysis of the concept of Perceived Quality (PQ) and how it is evaluated within the company. Sustainable Perceived Quality (SPQ) parameters will be provided to assess the product and its eco-design attributes. Given the attention provided by Haier Europe in evaluating PQ and the focus on a user-centric approach, this study investigates the parameters used to date to assess PQ and also highlights, in other studies on the subject, the lack of existing research on designing products with an eco-sustainable approach while maintaining a high PQ. The primary objective is to present a practical tool for designing and assessing SPQ, rooted in a thorough analysis of PQ and the requirements derived during field research to incorporate the eco-design concept into the product. The is to introduce a pragmatic tool that incorporates the eco-design concept into the product by designing and evaluating Sustainable Perceived Quality (SPQ). This tool is based on a comprehensive analysis of Perceived Quality (PQ) and the requirements obtained through field research. This research embraces Vezzoli's design for sustainability principles and Haier Europe's PQ parameters as a foundational framework for defining SPQ. Furthermore, using a research-through-design methodology, the study seeks to advance understanding by analyzing case studies of Haier products to examine the concept of environmental sustainability as understood by the company. A subsequent study conducted on products from recent years, mentioned in major design awards, allowed for interviews with Gen Z users to derive insights that were then translated into design requirements for an oven control panel concept. This concept allowed testing the parameters that served as guidelines for the design in a focus group with Gen Z designers. The focus group validated the parameters, which were implemented based on the test results and encapsulated under a new PQ cluster, then subjected to a dual verification by the R&D team. In this final phase, a Concept Matrix was used to compare the new oven control panel concept with the current control panel and that of a competitor. The concept under analysis was evaluated according to SPQ parameters, and through the methodology of this matrix, it was possible to highlight the improvement in the concept in terms of SPQ. The research enriches the understanding of the PQ concept and eco-design attributes, proposing a new approach to the product for Haier Europe, opening new scenarios for the design of control panels, and bringing products closer to the expectations of future consumers belonging to Gen Z.

Basandosi sulla necessità di progettare elettrodomestici sempre più attenti alla tematica della sostenibilità ambientale e coerenti con gli interessi della Generazione Z, lo studio si propone di fornire un’analisi della letteratura sul concetto di Perceived Quality (PQ) e di come questo viene valutato all’interno dell’azienda. Si andranno a fornire dei parametri di Sustainable Perceived Quality, con lo scopo di valutare il prodotto ed i suoi attributi di eco-design. Grazie all’attenzione fornita da Haier Europe nella valutazione della PQ e l’attenzione ad un approccio attento all’utente, questo studio indaga i parametri usati ad oggi per valutare la PQ ed evidenzia anche in altri studi sul tema, la mancanza di ricerche esistenti sulla progettazione di prodotti con un approccio eco-sostenibile mantenendo al contempo una PQ elevata. L'obiettivo principale è presentare uno strumento pratico per progettare e valutare la SPQ, radicato in un'analisi approfondita della PQ e dei requisiti ricavati durante la ricerca sul campo per permettere di incorporare il concetto di eco-design nel prodotto. Questa ricerca abbraccia i principi di progettazione per la sostenibilità di Vezzoli e i parametri di PQ di Haier Europe come quadro fondamentale per definire la SPQ. Inoltre, utilizzando una metodologia di ricerca attraverso il design, lo studio cerca di avanzare nella comprensione dell'argomento analizzando dei casi studio di prodotti Haier per analizzare il concetto di sostenibilità ambientale intesa dall’azienda. Una ricerca successiva condotta su prodotti degli ultimi anni, menzionati da importanti premi in ambito di design, ha permesso tramite delle interviste con degli utenti Gen Z di ricavare degli spunti che sono poi stati tradotti in requisiti di progetto per un concept del control panel del forno. Quest’ultimo ha permesso di testare i parametri che sono serviti come linea guida per la progettazione sottoponendoli in un focus group con designers appartenenti alla Gen Z. Il focus group ha permesso di ottenere una validazione dei parametri che sono stati implementati in base all’esito del test e racchiusi sotto un nuovo cluster di PQ, poi sottoposti al team di R&D per una duplice verifica. In quest’ultima fase è stata usata una Concept Matrix di comparazione del nuovo concept del control panel del forno, il control panel attuale e quello di un competitor; il concept messo in analisi è stato valutato secondo i parametri di SPQ attaverso la metodologia di questa matrice è stato possibile evidenziare lo stato migliorativo del concept in termini di SPQ. La ricerca arricchisce la comprensione del concetto di PQ e attributi di eco-design, proponendo un nuovo approccio al prodotto per Haier Europe, permettendo di aprire nuovi scenari per la progettazione dei control panel e avvicinare i prodotti alle aspettative dei futuri consumatori appartenenti alla Gen Z.

Sustainable perceived quality in ovens design : expanding the perceived quality assessment parameters of Haier's oven control panel concepts to consider eco-design attributes and aligning them with Gen Z users' values

Taccetta, Lorenzo
2022/2023

Abstract

Drawing on the need to design appliances increasingly attentive to environmental sustainability and aligned with the interests of Generation Z, this study aims to provide a literature analysis of the concept of Perceived Quality (PQ) and how it is evaluated within the company. Sustainable Perceived Quality (SPQ) parameters will be provided to assess the product and its eco-design attributes. Given the attention provided by Haier Europe in evaluating PQ and the focus on a user-centric approach, this study investigates the parameters used to date to assess PQ and also highlights, in other studies on the subject, the lack of existing research on designing products with an eco-sustainable approach while maintaining a high PQ. The primary objective is to present a practical tool for designing and assessing SPQ, rooted in a thorough analysis of PQ and the requirements derived during field research to incorporate the eco-design concept into the product. The is to introduce a pragmatic tool that incorporates the eco-design concept into the product by designing and evaluating Sustainable Perceived Quality (SPQ). This tool is based on a comprehensive analysis of Perceived Quality (PQ) and the requirements obtained through field research. This research embraces Vezzoli's design for sustainability principles and Haier Europe's PQ parameters as a foundational framework for defining SPQ. Furthermore, using a research-through-design methodology, the study seeks to advance understanding by analyzing case studies of Haier products to examine the concept of environmental sustainability as understood by the company. A subsequent study conducted on products from recent years, mentioned in major design awards, allowed for interviews with Gen Z users to derive insights that were then translated into design requirements for an oven control panel concept. This concept allowed testing the parameters that served as guidelines for the design in a focus group with Gen Z designers. The focus group validated the parameters, which were implemented based on the test results and encapsulated under a new PQ cluster, then subjected to a dual verification by the R&D team. In this final phase, a Concept Matrix was used to compare the new oven control panel concept with the current control panel and that of a competitor. The concept under analysis was evaluated according to SPQ parameters, and through the methodology of this matrix, it was possible to highlight the improvement in the concept in terms of SPQ. The research enriches the understanding of the PQ concept and eco-design attributes, proposing a new approach to the product for Haier Europe, opening new scenarios for the design of control panels, and bringing products closer to the expectations of future consumers belonging to Gen Z.
SPAGNOLI, LUANA
ARC III - Scuola del Design
19-dic-2023
2022/2023
Basandosi sulla necessità di progettare elettrodomestici sempre più attenti alla tematica della sostenibilità ambientale e coerenti con gli interessi della Generazione Z, lo studio si propone di fornire un’analisi della letteratura sul concetto di Perceived Quality (PQ) e di come questo viene valutato all’interno dell’azienda. Si andranno a fornire dei parametri di Sustainable Perceived Quality, con lo scopo di valutare il prodotto ed i suoi attributi di eco-design. Grazie all’attenzione fornita da Haier Europe nella valutazione della PQ e l’attenzione ad un approccio attento all’utente, questo studio indaga i parametri usati ad oggi per valutare la PQ ed evidenzia anche in altri studi sul tema, la mancanza di ricerche esistenti sulla progettazione di prodotti con un approccio eco-sostenibile mantenendo al contempo una PQ elevata. L'obiettivo principale è presentare uno strumento pratico per progettare e valutare la SPQ, radicato in un'analisi approfondita della PQ e dei requisiti ricavati durante la ricerca sul campo per permettere di incorporare il concetto di eco-design nel prodotto. Questa ricerca abbraccia i principi di progettazione per la sostenibilità di Vezzoli e i parametri di PQ di Haier Europe come quadro fondamentale per definire la SPQ. Inoltre, utilizzando una metodologia di ricerca attraverso il design, lo studio cerca di avanzare nella comprensione dell'argomento analizzando dei casi studio di prodotti Haier per analizzare il concetto di sostenibilità ambientale intesa dall’azienda. Una ricerca successiva condotta su prodotti degli ultimi anni, menzionati da importanti premi in ambito di design, ha permesso tramite delle interviste con degli utenti Gen Z di ricavare degli spunti che sono poi stati tradotti in requisiti di progetto per un concept del control panel del forno. Quest’ultimo ha permesso di testare i parametri che sono serviti come linea guida per la progettazione sottoponendoli in un focus group con designers appartenenti alla Gen Z. Il focus group ha permesso di ottenere una validazione dei parametri che sono stati implementati in base all’esito del test e racchiusi sotto un nuovo cluster di PQ, poi sottoposti al team di R&D per una duplice verifica. In quest’ultima fase è stata usata una Concept Matrix di comparazione del nuovo concept del control panel del forno, il control panel attuale e quello di un competitor; il concept messo in analisi è stato valutato secondo i parametri di SPQ attaverso la metodologia di questa matrice è stato possibile evidenziare lo stato migliorativo del concept in termini di SPQ. La ricerca arricchisce la comprensione del concetto di PQ e attributi di eco-design, proponendo un nuovo approccio al prodotto per Haier Europe, permettendo di aprire nuovi scenari per la progettazione dei control panel e avvicinare i prodotti alle aspettative dei futuri consumatori appartenenti alla Gen Z.
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