The objective of this thesis is to optimise the formulation costs of a generic sauce through the use of advanced statistical tools. The research focuses on the application of Design of Experiments (DoE) techniques and the analysis of the data obtained to develop a predictive model to identify the optimal combinations of ingredients, while maintaining the organoleptic and qualitative characteristics of the final product. In addition, we aim to present how the use of these statistical tools can support food engineers and technologists in the development and completion of projects within a modern food research and development department.
L'obiettivo di questa tesi è l'ottimizzazione dei costi di formulazione di una generica salsa attraverso l'utilizzo di strumenti statistici avanzati. La ricerca si concentra sull'applicazione di tecniche di Design of Experiments (DoE) e sull'analisi dei dati ottenuti per sviluppare un modello predittivo che consenta di identificare le combinazioni ottimali degli ingredienti, mantenendo inalterate le caratteristiche organolettiche e qualitative del prodotto finale. In più si mira a presentare come l'utilizzo di questi strumenti statistici possa supportare ingegneri e tecnologi alimentare nello sviluppo e completamento di progetti all'interno di un moderno dipartimento di ricerca e sviluppo del settore alimentare.
DOE techniques for cost reduction: a feasibility study for future R&D department applications in the Food Industry.
ARRABITO, BRUNO
2023/2024
Abstract
The objective of this thesis is to optimise the formulation costs of a generic sauce through the use of advanced statistical tools. The research focuses on the application of Design of Experiments (DoE) techniques and the analysis of the data obtained to develop a predictive model to identify the optimal combinations of ingredients, while maintaining the organoleptic and qualitative characteristics of the final product. In addition, we aim to present how the use of these statistical tools can support food engineers and technologists in the development and completion of projects within a modern food research and development department.File | Dimensione | Formato | |
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Descrizione: Ricerca applicativa per l'utilizzo di strumenti statistici nell'Industria Alimentare
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https://hdl.handle.net/10589/223508