The economic vulnerability of cocoa-farming communities interferes with efforts to develop sustainable cocoa production, and insufficient governance in most cocoa-producing nations interferes with traceability. There is therefore a pressing need to identify innovative techniques that can guarantee a viable future for cocoa-producing countries. One option for improving cocoa growers' financial difficulties is to implement certification systems, which seek to improve labor conditions and profitability for farmers while also benefiting local communities and the environment. In recent years, there has been an increased push for voluntary certification of sustainable practices in food production due to customer demand for more sustainable production techniques and concerns surrounding sweatshops, child labor, and tropical deforestation. As a result, in addition to sustainability certification, most major cocoa processing and chocolate manufacturing companies have established their own in-house cocoa certification programs, departing from current third-party sustainable standards. Through a comprehensive literature review and analysis of certification standards, this work aims to compare and clarify the role of the most widely adopted sustainable cocoa labels —such as Fairtrade, Rainforest Alliance, and Organic— in promoting sustainability and improving the livelihoods of cocoa producers. One of the initial issues raised about certifications is that standards are not primarily aimed at reducing environmental and social problems, but rather to serve for managerial reasons, therefore this thesis will evaluate certification schemes from a governance point of view, proposing a reflection on the issue of the power exercised by private organizations to the detriment of the weakest actors in the cocoa supply chain. Finally, via direct testimonials, this study intends to evaluate the claimed advantages of these certification systems, asking if they truly suit the demands of their users at various points of the supply chain.
La vulnerabilità economica delle comunità di coltivatori di cacao interferisce con gli sforzi per sviluppare una produzione sostenibile di cacao e una governance insufficiente nella maggior parte delle nazioni produttrici di cacao interferisce con la tracciabilità. Vi è quindi l'urgente necessità di individuare tecniche innovative che possano garantire un futuro sostenibile ai Paesi produttori di cacao. Un'opzione per migliorare le difficoltà finanziarie dei coltivatori di cacao sarebbe quella di implementare sistemi di certificazione, che migliorino le condizioni di lavoro e la redditività degli agricoltori, a beneficio delle comunità locali e dell'ambiente. Negli ultimi anni, è stata riscontrata una crescente spinta verso la certificazione volontaria di pratiche sostenibili nella produzione alimentare, sia a causa della richiesta da parte dei consumatori di tecniche di produzione più sostenibili, sia a causa delle controversie relative allo sfruttamento, al lavoro minorile e alla deforestazione tropicale. Di conseguenza, oltre alla certificazione di sostenibilità, la maggior parte delle principali aziende di lavorazione del cacao e di produzione di cioccolato ha istituito i propri programmi interno di certificazione, discostandosi dagli attuali standard di sostenibilità verificati da terze parti. Attraverso uno studio approfondito della letteratura scientifica e l’analisi degli standard di certificazione, questo lavoro di tesi mira a confrontare e chiarire il ruolo delle etichette di cacao sostenibile più ampiamente adottate, come Fairtrade, Rainforest Alliance e Organic, nella promozione della sostenibilità e nel miglioramento delle condizioni di vita dei produttori di cacao. Uno dei dubbi sollevati in merito alle certificazioni è che gli standard non sono finalizzati primariamente a ridurre i problemi ambientali e sociali, ma piuttosto a servire come strumento gestionale per le aziende; pertanto, questa tesi valuterà gli schemi di certificazione anche da un punto di vista di governance, proponendo una riflessione sul tema del potere esercitato dalle organizzazioni private a scapito degli attori più deboli della filiera del cacao. Infine, attraverso testimonianze dirette, questo studio ha come obiettivo valutare i vantaggi dichiarati di questi sistemi di certificazione, chiedendosi se essi soddisfino realmente le esigenze dei diversi attori della filiera che li adottano.
Governance and claims in food commodities sustainability certification: a comparative analysis in the cocoa supply chain
Pronesti, Elisa
2023/2024
Abstract
The economic vulnerability of cocoa-farming communities interferes with efforts to develop sustainable cocoa production, and insufficient governance in most cocoa-producing nations interferes with traceability. There is therefore a pressing need to identify innovative techniques that can guarantee a viable future for cocoa-producing countries. One option for improving cocoa growers' financial difficulties is to implement certification systems, which seek to improve labor conditions and profitability for farmers while also benefiting local communities and the environment. In recent years, there has been an increased push for voluntary certification of sustainable practices in food production due to customer demand for more sustainable production techniques and concerns surrounding sweatshops, child labor, and tropical deforestation. As a result, in addition to sustainability certification, most major cocoa processing and chocolate manufacturing companies have established their own in-house cocoa certification programs, departing from current third-party sustainable standards. Through a comprehensive literature review and analysis of certification standards, this work aims to compare and clarify the role of the most widely adopted sustainable cocoa labels —such as Fairtrade, Rainforest Alliance, and Organic— in promoting sustainability and improving the livelihoods of cocoa producers. One of the initial issues raised about certifications is that standards are not primarily aimed at reducing environmental and social problems, but rather to serve for managerial reasons, therefore this thesis will evaluate certification schemes from a governance point of view, proposing a reflection on the issue of the power exercised by private organizations to the detriment of the weakest actors in the cocoa supply chain. Finally, via direct testimonials, this study intends to evaluate the claimed advantages of these certification systems, asking if they truly suit the demands of their users at various points of the supply chain.File | Dimensione | Formato | |
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