The term “terroir” encompasses the combination of various natural (geographical, climatic, geological, ecc.) and human (traditions, production methods, ecc.) factors that enable the vine to express its full potential and personality, resulting in a unique product. It claims that these characteristics of a place can be traced through a wine’s taste. However, throughout history, certain technological advancements that facilitated production and the introduction of various fertilizers have led to a sort of anonymization of the product. This homogenization has led to a scenario of mass production that we face today. In contemporary times, Italian wine production faces a dilemma between quality and quantity, with the main threat being the degradation of the landscape. The resulting environmental impact and loss of ecosystem services are concerning, especially in the context of climate change. It is imperative to pause, step back, and understand the value of a well-preserved landscape, as the quality of the product largely depends on the quality of its surroundings. It is crucial to understand the importance and function of a productive system to verify if the direction we are taking is the correct one. This work seeks to reimagine the productive landscape by using the concept of terroir as a conceptual device, providing a framework for understanding how spaces are conceptualized, experienced, and interacted with. Viewing the landscape architect as a curator - responsible for carefully selecting, organizing, enhancing, and presenting a landscape with an intentional narrative - the goal is to reshape the productive vineyards through a storytelling approach that emphasizes care and preservation of the landscape, essential for making terroir a tangible presence once again. Enhancing the environment in which the vines grow fosters a deeper connection between the plant and the land, allowing it to express its unique characteristics more fully. This approach not only combats landscape degradation but also counteracts the homogenization of production. The DOC Bardolino area has been selected as a “laboratory” for applying this curative design approach. The curative practice will follow a model of best practices, that will provide guidelines to foster the development of multifunctional landscapes. By extending the concept of terroir to the productive landscape, these guidelines will aim to enhance not only the natural features of the territory but also its cultural and social dimensions. This new “foodscape” will serve as setting for a variety of micro activities that strengthen the connection between people and the land while simultaneously improving, caring for, and preserving the landscape.
Il termine “terroir” comprende la combinazione di vari fattori naturali (geografici, climatici, geologici, ecc.) e culturali (tradizioni, metodi di produzione, ecc.) che permettono alla vite di esprimere il suo pieno potenziale e personalità, risultando in un prodotto unico. "Terroir" indica che queste caratteristiche di un luogo possono essere tracciate attraverso il gusto del vino. Tuttavia, nel corso della storia, alcuni progressi tecnologici che hanno facilitato la produzione e l’introduzione di vari fertilizzanti hanno portato a una sorta di anonimizzazione del prodotto. Questa omogeneizzazione ha condotto a uno scenario di produzione di massa che affrontiamo oggi. Nei tempi contemporanei, la produzione di vino italiano affronta un dilemma tra qualità e quantità, con la principale minaccia rappresentata dalla degradazione del paesaggio. L’impatto ambientale e la perdita dei servizi ecosistemici sono preoccupanti, specialmente nel contesto dei cambiamenti climatici. È imperativo fermarsi, riflettere e comprendere il valore di un paesaggio ben conservato, poiché la qualità del prodotto dipende in gran parte dalla qualità dell’ambiente circostante. È cruciale capire l’importanza e la funzione di un sistema produttivo per verificare se la direzione che stiamo prendendo è quella giusta. Questo lavoro cerca di reimmaginare il paesaggio produttivo utilizzando il concetto di terroir come strumento concettuale, fornendo un quadro per comprendere come gli spazi sono concettualizzati, vissuti e interagiti. Considerando l'architetto del paesaggio come un curatore - responsabile della selezione, organizzazione, valorizzazione e presentazione di un paesaggio con una narrazione intenzionale - l’obiettivo è rimodellare i vigneti produttivi attraverso un approccio narrativo che enfatizza la cura e la preservazione del paesaggio, essenziali per rendere il terroir una presenza tangibile di nuovo. Migliorare l’ambiente in cui crescono le viti favorisce una connessione più profonda tra la pianta e la terra, permettendole di esprimere le sue caratteristiche uniche in modo più completo. Questo approccio non solo combatte la degradazione del paesaggio, ma contrasta anche l’omogeneizzazione della produzione. L'area DOC Bardolino è stata selezionata come un “laboratorio” per applicare questo approccio curativo al design. La pratica curativa seguirà un modello di buone pratiche, che fornirà linee guida per favorire lo sviluppo di paesaggi multifunzionali. Estendendo il concetto di terroir al paesaggio produttivo, queste linee guida mireranno a migliorare non solo le caratteristiche naturali del territorio, ma anche le sue dimensioni culturali e sociali. Questo nuovo “foodscape” servirà come ambientazione per una varietà di micro attività che rafforzano il legame tra le persone e la terra, migliorando, curando e preservando il paesaggio.
Echoes of terroir: the curatorial practice to tell the story of the landscape: Bardolino as an open - air laboratory
Trobbiani, Ana Cecilia
2023/2024
Abstract
The term “terroir” encompasses the combination of various natural (geographical, climatic, geological, ecc.) and human (traditions, production methods, ecc.) factors that enable the vine to express its full potential and personality, resulting in a unique product. It claims that these characteristics of a place can be traced through a wine’s taste. However, throughout history, certain technological advancements that facilitated production and the introduction of various fertilizers have led to a sort of anonymization of the product. This homogenization has led to a scenario of mass production that we face today. In contemporary times, Italian wine production faces a dilemma between quality and quantity, with the main threat being the degradation of the landscape. The resulting environmental impact and loss of ecosystem services are concerning, especially in the context of climate change. It is imperative to pause, step back, and understand the value of a well-preserved landscape, as the quality of the product largely depends on the quality of its surroundings. It is crucial to understand the importance and function of a productive system to verify if the direction we are taking is the correct one. This work seeks to reimagine the productive landscape by using the concept of terroir as a conceptual device, providing a framework for understanding how spaces are conceptualized, experienced, and interacted with. Viewing the landscape architect as a curator - responsible for carefully selecting, organizing, enhancing, and presenting a landscape with an intentional narrative - the goal is to reshape the productive vineyards through a storytelling approach that emphasizes care and preservation of the landscape, essential for making terroir a tangible presence once again. Enhancing the environment in which the vines grow fosters a deeper connection between the plant and the land, allowing it to express its unique characteristics more fully. This approach not only combats landscape degradation but also counteracts the homogenization of production. The DOC Bardolino area has been selected as a “laboratory” for applying this curative design approach. The curative practice will follow a model of best practices, that will provide guidelines to foster the development of multifunctional landscapes. By extending the concept of terroir to the productive landscape, these guidelines will aim to enhance not only the natural features of the territory but also its cultural and social dimensions. This new “foodscape” will serve as setting for a variety of micro activities that strengthen the connection between people and the land while simultaneously improving, caring for, and preserving the landscape.File | Dimensione | Formato | |
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