Over the past few decades, the domestic kitchen environment has gone through a lot of development. Houses have been getting smaller, and so it the space dedicated to a kitchen. For this reason, volume efficiency has become one of the main research topics in the design for kitchens and kitchen appliances. In addition, there is a also trend of more people eating at home and being interested in the culinary arts, trying out new dishes and recipes, experimenting in the kitchen. Understanding the needs of the average user in the kitchen can help set the design on the correct path. Smaller space available requires design compactness and welcomes multi-functionality to minimize the number of tools that one user should possess. The needs of the users are also widely spread and diverse, which brings up the need for them to be able to customize their experience in the kitchen, whether through different cooking options or different tools. The problem to be solved was then derived by this context. The aim of the thesis is to design a kitchen appliance that can integrate multiple cooking methods to optimize volume efficiency and functionality. It should cater to diverse user needs, ranging from minimal effor tusers to aspiring home chefs by offering a customizable experience. The appliance which can be improved the most is the oven. It requires a high volume investment and can already cover a wide range of cooking processes. The result it’s an oven with a cavity divider that improves cooking results while making the two signature dishes, steaks and flatbreads, while also offering efficiency and lower power consumption. The cavity will feature an active divider that mimics the function of a pizza stone or that of a grilling pan. This divider not only offers extra cooking methods, but also allows the user to prepare two different meals at the same time thanks to the split cavity zones. The thesis is divided into two parts. The first covers the research, diving into the general context and cooking sciences, in order to better understand the problem. It then goes over different concepts to offer a solution to the problem. The second part covers the engineering, from the technical development to the specific solutions for each component.
Negli ultimi anni, l’ambiente domestico della cucina ha subito diversi sviluppi e cambiamenti. Le case diventano sempre più piccole, e di consequenza diminuisce lo spazio dedicato alla cucina. Per questo motivo, l’efficienza degli spazi è diventata un primario argomento di ricerca nella progettazione di cucine ed elettrodomestici. Questo, è unito a una crescente tendenza per gli utenti a consumare più pasti in casa e a sviluppare un maggiore interesse per le arti culinarie. Comprendere le esigenze dell’utente in cucina può aiutare a orientare il design nella giusta direzione. La riduzione dello spazio a disposizione richiede soluzioni compatte e inspira la multifunzionalità, riducemtno il numero di strumenti necessari all’interno di una cucina. Inoltre, le esigenze degli utenti sono varie e diversificate, rendendo fondamentale la possibilità di personalizzare l’esperienza in cucina, sia attraverso diverse opzioni di cottura che con strumenti differenti. Il problema da risolvere nasce da questo contesto. L’obiettivo della tesi è progettare un elettrodomestico da cucina che integri diversi metodi di cottura, ottimizando spazi e funzionalità. Il prodotto deve soddisfare le esigenze sia per gli utenti che desiderano il minimo sforzo, che per gli aspiranti chef, offrendo quindi un’esperienza personalizzabile. Il forno è l’elettrodomestico con maggiori margini di miglioramento, poichè richiede un elevato investimento in termini di volume e già copre una vasta gamma di processi di cottura. Il risultato è un forno dotato di un divisorio interno che serve a migliorare i risultati di cottura nella preparazione di due piatti distintivi, bistecche e panificati, garantendo allo stesso tempo una maggiore efficienza e un ridotto consumo energetico. La cavità del forno include un divisorio attivo che simula la funzione di una pietra pizza o di una griglia per la carne. Questo elemento non solo aggiunge nuovi metodi di cottura, ma consente anche di preparare due pietanze diverse contemporaneamente, grazie alla suddivisione in zone separate. La tesi è suddivisa in due parti. La prima si occupa della fase di ricerca, analizzando il contesto generale e le cooking sciences, e successivamente vengono esplorati diversi concept. La seconda parte invece si concentra sull’ingegnerizzazione del prodotto, dallo sviluppo tecnico alle soluzioni specifiche di ogni componente.
Vesta : optimizing the oven with an active cavity divider: the design of vesta
Zanardi, Simone
2023/2024
Abstract
Over the past few decades, the domestic kitchen environment has gone through a lot of development. Houses have been getting smaller, and so it the space dedicated to a kitchen. For this reason, volume efficiency has become one of the main research topics in the design for kitchens and kitchen appliances. In addition, there is a also trend of more people eating at home and being interested in the culinary arts, trying out new dishes and recipes, experimenting in the kitchen. Understanding the needs of the average user in the kitchen can help set the design on the correct path. Smaller space available requires design compactness and welcomes multi-functionality to minimize the number of tools that one user should possess. The needs of the users are also widely spread and diverse, which brings up the need for them to be able to customize their experience in the kitchen, whether through different cooking options or different tools. The problem to be solved was then derived by this context. The aim of the thesis is to design a kitchen appliance that can integrate multiple cooking methods to optimize volume efficiency and functionality. It should cater to diverse user needs, ranging from minimal effor tusers to aspiring home chefs by offering a customizable experience. The appliance which can be improved the most is the oven. It requires a high volume investment and can already cover a wide range of cooking processes. The result it’s an oven with a cavity divider that improves cooking results while making the two signature dishes, steaks and flatbreads, while also offering efficiency and lower power consumption. The cavity will feature an active divider that mimics the function of a pizza stone or that of a grilling pan. This divider not only offers extra cooking methods, but also allows the user to prepare two different meals at the same time thanks to the split cavity zones. The thesis is divided into two parts. The first covers the research, diving into the general context and cooking sciences, in order to better understand the problem. It then goes over different concepts to offer a solution to the problem. The second part covers the engineering, from the technical development to the specific solutions for each component.File | Dimensione | Formato | |
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