The sustainability of food production systems is a fundamental issue in a global development context. Its importance is even increased in an area like the Gaza Strip, where natural resources are scarce and extremely exploited and the population density is one of the highest in the world. Furthermore, the United Nations claim that, with respect to the MDGs, the GS is affected by both food insecurity and environmental sustainability. These two aspects are jointly analyzed in this study: in fact, the general goal of this work concerns the sustainability assessment of some existing protein production systems in GS. The adopted methodology consists in the assessment of the WF, of other environmental impacts (using Life Cycle Assessment), and of the proteins production related to some existing agricultural systems, including aquaculture. The main outcomes show that, even though the analyzed systems could quantitatively provide the required amount of proteins, they exploit the groundwater resources in an unsustainable way. Furthermore, aquaculture affects the water consumptions more than other livestock activities, and for this reason, investing on that activity is not convenient. Concerning the Gazians’ diet, the proteins requirement is mainly satisfied thanks to vegetables: this means that, each person would eat a portion of vegetables ten times bigger than the recommended one, assuming the proteins amount recommended by the Food and Agriculture Organization. For this reason, trade mechanisms are suggested to improve the quality of the diet for the population, and to take advantages from virtual water trade. Also the methodology adopted in this study can be evaluated, in light of the results: integrating WF and Life Cycle Assessment (LCA) a complete impacts assessment, considering both local and global perspectives, can be obtained . Moreover, for a better integration of these methodologies, the evaluation of damages to human health, to ecosystem, and to resources, related to water consumption for the arid areas, should be included in the LCA method. Estimating impacts and damages caused by the analyzed agricultural systems, their sustainability referred to natural resources in the GS assessed.

La sostenibilitá dei sistemi di produzione di cibo é un punto cruciale nel contesto dello sviluppo globale. La sua importanza viene enfatizzata in un’area come la striscia di Gaza, nella quale le risorse naturali sono scarse e giá estremamente sfruttate e la densitá demografica é una delle piú alte al mondo. Inoltre, le Nazioni Unite sostengono che, riferendosi ai MDGs la Striscia di Gaza é interessata sia da insicurezza alimentare che da mancanza di sostenibilitá ambientale. Questi due aspetti vengono analizzati in maniera congiunta in questo studio: infatti, l’obiettivo generale del lavoro riguarda la valutazione della sostenibilitá di alcuni sistemi di produzione di proteine presenti nella Striscia di Gaza. Il procedimento consiste nella stima della WF, di altri impatti ambientali (usando LCA) e della produzione di proteine di sistemi agricoli esistenti nella Striscia di Gaza, che prevedono l’acquacoltura. I risultati mostrano che, anche se i sistemi analizzati potrebbero produrre la quantitá di proteine necessaria a soddisfare il fabbisogno della popolazione, per farlo sfrutterebbero le risorse idriche in maniera non sostenibile. L’acquacoltura, inoltre, presenta consumi idrici maggiori rispetto alle altre attivitá di allevamento, e per questo motivo, non risulta un investimento conveniente. A proposito della dieta della popolazione di Gaza, il fabbisogno di proteine é principalmente soddisfatto grazie alle verdure: tuttavia ció significa che ogni persona deve assumere una porzione giornaliera di vegetali dieci volte maggiore di quella consigliata, per raggiungere la quota minima di proteine raccomandata dalla Food and Agriculture Organization (FAO). Per questo motivo meccanismi di mercato estero potrebbero migliorare la qualita’ della dieta della popolazione a Gaza e portare benefici in termini di virtual water. Alla luce dei risultati ottenuti, anche la metodologia adottata può essere valutata: integrando WF e LCA, vengono stimati impatti a livello sia locale sia globale. Inoltre, per migliorare l’integrazione tra le due metodologie, é stata inclusa nella LCA la valutazione dei danni, causati dai consumi idrici, alla salute umana, alla qualitá degli ecosistemi e alle risorse.

Trading off food security and environmental impacts : the water footprint of food production in the Gaza strip. Compromesso tra sicurezza alimentare e impatti ambientali : calcolo della water footprint della produzione di cibo nella striscia di Gaza

RECANATI, FRANCESCA
2012/2013

Abstract

The sustainability of food production systems is a fundamental issue in a global development context. Its importance is even increased in an area like the Gaza Strip, where natural resources are scarce and extremely exploited and the population density is one of the highest in the world. Furthermore, the United Nations claim that, with respect to the MDGs, the GS is affected by both food insecurity and environmental sustainability. These two aspects are jointly analyzed in this study: in fact, the general goal of this work concerns the sustainability assessment of some existing protein production systems in GS. The adopted methodology consists in the assessment of the WF, of other environmental impacts (using Life Cycle Assessment), and of the proteins production related to some existing agricultural systems, including aquaculture. The main outcomes show that, even though the analyzed systems could quantitatively provide the required amount of proteins, they exploit the groundwater resources in an unsustainable way. Furthermore, aquaculture affects the water consumptions more than other livestock activities, and for this reason, investing on that activity is not convenient. Concerning the Gazians’ diet, the proteins requirement is mainly satisfied thanks to vegetables: this means that, each person would eat a portion of vegetables ten times bigger than the recommended one, assuming the proteins amount recommended by the Food and Agriculture Organization. For this reason, trade mechanisms are suggested to improve the quality of the diet for the population, and to take advantages from virtual water trade. Also the methodology adopted in this study can be evaluated, in light of the results: integrating WF and Life Cycle Assessment (LCA) a complete impacts assessment, considering both local and global perspectives, can be obtained . Moreover, for a better integration of these methodologies, the evaluation of damages to human health, to ecosystem, and to resources, related to water consumption for the arid areas, should be included in the LCA method. Estimating impacts and damages caused by the analyzed agricultural systems, their sustainability referred to natural resources in the GS assessed.
CASTELLETTI, ANDREA
DOTELLI, GIOVANNI
ING I - Scuola di Ingegneria Civile, Ambientale e Territoriale
22-lug-2013
2012/2013
La sostenibilitá dei sistemi di produzione di cibo é un punto cruciale nel contesto dello sviluppo globale. La sua importanza viene enfatizzata in un’area come la striscia di Gaza, nella quale le risorse naturali sono scarse e giá estremamente sfruttate e la densitá demografica é una delle piú alte al mondo. Inoltre, le Nazioni Unite sostengono che, riferendosi ai MDGs la Striscia di Gaza é interessata sia da insicurezza alimentare che da mancanza di sostenibilitá ambientale. Questi due aspetti vengono analizzati in maniera congiunta in questo studio: infatti, l’obiettivo generale del lavoro riguarda la valutazione della sostenibilitá di alcuni sistemi di produzione di proteine presenti nella Striscia di Gaza. Il procedimento consiste nella stima della WF, di altri impatti ambientali (usando LCA) e della produzione di proteine di sistemi agricoli esistenti nella Striscia di Gaza, che prevedono l’acquacoltura. I risultati mostrano che, anche se i sistemi analizzati potrebbero produrre la quantitá di proteine necessaria a soddisfare il fabbisogno della popolazione, per farlo sfrutterebbero le risorse idriche in maniera non sostenibile. L’acquacoltura, inoltre, presenta consumi idrici maggiori rispetto alle altre attivitá di allevamento, e per questo motivo, non risulta un investimento conveniente. A proposito della dieta della popolazione di Gaza, il fabbisogno di proteine é principalmente soddisfatto grazie alle verdure: tuttavia ció significa che ogni persona deve assumere una porzione giornaliera di vegetali dieci volte maggiore di quella consigliata, per raggiungere la quota minima di proteine raccomandata dalla Food and Agriculture Organization (FAO). Per questo motivo meccanismi di mercato estero potrebbero migliorare la qualita’ della dieta della popolazione a Gaza e portare benefici in termini di virtual water. Alla luce dei risultati ottenuti, anche la metodologia adottata può essere valutata: integrando WF e LCA, vengono stimati impatti a livello sia locale sia globale. Inoltre, per migliorare l’integrazione tra le due metodologie, é stata inclusa nella LCA la valutazione dei danni, causati dai consumi idrici, alla salute umana, alla qualitá degli ecosistemi e alle risorse.
Tesi di laurea Magistrale
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10589/80923