The typology of the coffeehouse, as a building where coffee is consumed, in Turkey dates back to the sixteenth century. Today, coffee drinking is still an important habit in Turkey; but lately turkish coffee and coffeehouses compete with various types of coffee and traditions that come from all over the world and with contemporary coffeehouses that promote themes mainly americanand european. This is the consequence of the modern lifestyle that the new generation is adopting and their lack of care for traditions. Moreover the most important feature of the coffeehouses from the sixteenth century were rich human interactions they ease. Therefore the goal of this thesis project is set to develop a design concept of a contemporary Turkish coffeehouse which includes traditional customs to help the processes of human interaction and create and ambient. This particular goal is achieved through inspiration from spesific characteristics of interior of traditional coffeehouses in order to make a historic recall. Based on the information gathered, a logo, a license plate, the facade, furnitures and interior design of the coffeehouse are presented in detailed tables, plans and rendered 3d models.

La tipologia della caffetteria, come edificio dove si consuma il caffè, in Turchia risale al XVI secolo. Oggi, bere caffè è ancora un’abitudine importante in Turchia, ma ultimamente, il caffè turco e caffetterie tradizionali competono con i vari tipi di caffè e tradizioni che vengono da tutto il mondo e con caffetterie contemporanee, che promuovono temi soprattutto americani ed europei. Questo perché c'è una nuova generazione che adotta un moderno stile di vita, e tiene meno alle tradizioni. Con questo progetto di tesi, il mio obiettivo è stato sviluppare un concetto di design di un caffetteria turca contemporanea che include usanze tradizionali per aiutare i processi di interazione umana che era la caratteristica più importante della caffetteria dal XVI secolo e creare un ambiente, ispirando dalle caratteristiche spesifici del interno della caffetteria antica, che fa una rievocazione storica. Sulla base delle informazioni raccolte, ho proposta logo, facciata, mobili e design degli interni della caffetteria presentando i prospetti dettagliati, i piani, modelli in 3d con il rendering.

Design di una caffetteria contemporanea che interpreta la caffetteria e le tradizioni usanze turche del XVI secolo

ERDEM, GUZIDE
2012/2013

Abstract

The typology of the coffeehouse, as a building where coffee is consumed, in Turkey dates back to the sixteenth century. Today, coffee drinking is still an important habit in Turkey; but lately turkish coffee and coffeehouses compete with various types of coffee and traditions that come from all over the world and with contemporary coffeehouses that promote themes mainly americanand european. This is the consequence of the modern lifestyle that the new generation is adopting and their lack of care for traditions. Moreover the most important feature of the coffeehouses from the sixteenth century were rich human interactions they ease. Therefore the goal of this thesis project is set to develop a design concept of a contemporary Turkish coffeehouse which includes traditional customs to help the processes of human interaction and create and ambient. This particular goal is achieved through inspiration from spesific characteristics of interior of traditional coffeehouses in order to make a historic recall. Based on the information gathered, a logo, a license plate, the facade, furnitures and interior design of the coffeehouse are presented in detailed tables, plans and rendered 3d models.
ARC III - Scuola del Design
26-lug-2013
2012/2013
La tipologia della caffetteria, come edificio dove si consuma il caffè, in Turchia risale al XVI secolo. Oggi, bere caffè è ancora un’abitudine importante in Turchia, ma ultimamente, il caffè turco e caffetterie tradizionali competono con i vari tipi di caffè e tradizioni che vengono da tutto il mondo e con caffetterie contemporanee, che promuovono temi soprattutto americani ed europei. Questo perché c'è una nuova generazione che adotta un moderno stile di vita, e tiene meno alle tradizioni. Con questo progetto di tesi, il mio obiettivo è stato sviluppare un concetto di design di un caffetteria turca contemporanea che include usanze tradizionali per aiutare i processi di interazione umana che era la caratteristica più importante della caffetteria dal XVI secolo e creare un ambiente, ispirando dalle caratteristiche spesifici del interno della caffetteria antica, che fa una rievocazione storica. Sulla base delle informazioni raccolte, ho proposta logo, facciata, mobili e design degli interni della caffetteria presentando i prospetti dettagliati, i piani, modelli in 3d con il rendering.
Tesi di laurea Magistrale
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10589/81887